Politika i diplomatija

Aukus - Pakt Amerike, Velike Britanije Australija protiv Kine

Pakt Aukus, kojim će biti obuhvaćena i razmjena vještačke inteligencija i drugih tehnologija, jedan je od najvećih bezbjednosnih sporazuma u posljednjih nekoliko decenija, kažu analitičari

8475 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Ministry of Defence
Foto: Ministry of Defence

Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države i Australija najavile su sklapanje istorijski bezbedonosnog pakta kako bi se obuzdali potezi zvaničnika iz Kine.

Prema odredbama ovog sporazuma, Australija će prvi put moći da gradi podmornice na nuklearni pogon na osnovu američke tehnologije.

Pakt Aukus, kojim će biti obuhvaćena i razmena veštačke inteligencija i drugih tehnologija, jedan je od najvećih bezbednosnih sporazuma u poslednjih nekoliko decenija, kažu analitičari.

Zvaničnici Kine su osudili ovaj sporazum ocenivši ga kao krajnje neodgovoran.

Žao Lidžijan, portparol ministarstva spoljnih poslova Kine, rekao je da savez ozbiljno podriva regionalni mir i stabilnost i da će ubrzati trku u naoružavanju.

Iz kineske ambasade u Vašingtonu opisali su ove tri zemlje za „hladnoratovski mentalitet i ideološke predrasude".

Osnivanje pakta dovelo je članice i u konfrontirajuću situaciju sa Francuskom, koja je sada ostala bez ugovora o izgradnji 12 podmornica sa Australijom.

„To je zaista nož u leđa", rekao je Žan Iv Le Drijan, ministar spoljnih poslova Francuske za Info radio.

Novo partnerstvo je ozvaničeno u sredu na zajedničkoj virtuelnoj pres konferenciji kojoj su prisustvovali Džo Bajden, američki predsednik, Boris Džonson, premijer Velike Britanije i Skot Morison, predsednik australijske vlade.

Iako Kina nije direktno spomenuta, trojica lidera su više puta izjavila da je zabrinutost za regionalnu bezbednost „značajno porasla".

U razgovoru za BBC, Ben Volas, sekretar odbrane, rekao je da se Kina „upustila u jednu od najvećih vojnih investicija u istoriji".

„Kineska mornarica i vazduhoplovstvo rastu velikom brzinom. Očigledno je da su angažovani na nekim spornim teritorijama. Naši partneri u tim regionima žele da održe stabilnost", rekao je on.

Poslednjih godina, zapadne zemlje optužuje Peking je rast napetosti na spornim teritorijama poput Južnog kineskog mora.

Britanski premijer Boris Džonson rekao je da pakt očuvati bezbednost i stabilnost širom sveta i doneti stotine novih radnih mesta za visokokvalifikovane ljude.

Savez Aukus je verovatno najznačajniji bezbednosni sporazum između tri zemlje od Drugog svetskog rata, kažu analitičari.

Savez je usmeren na organizaciju vojske, što ga odvaja od alijanse Pet očiju u koju su uključeni i Novi Zeland i Kanada, čiji osnovni cilj je razmena bezbednosnih informacija.

Izgradnja australiskih podmornica jedna je od najvažnijih stavki, a tu su i razmena informacija o sajber bezbednosti i tehnologijama za brodove i druga vojna plovila.

„Ovo je istorijska prilika za tri zemlje, koje su partneri i saveznici u promovisanju bezbednosti u regionu Indopacifika", navodi se u zajedničkom saopštenju.

Gaj Bokenstejn iz Azijskog društva u Australiji kaže da ovaj potez pokazuje da su sve tri nacije podvukle pokazale stav zbog agresivnih poteza Kine u ovoj oblasti.

Reuters

Predstavnici zapadnih zemalja pomno su pratili kineska ulaganja u infrastrukturu na pacifičkim ostrvima i kritikovali trgovinske sankcije Kine nad Australijom.

U prošlosti, Australija je održavala dobre odnose sa Kinom, njenim najvećim trgovinskim partnerom.

Ali odnos se poslednjih godina poremetio zbog političkih napetosti.

Ona sada postoje i sa Francuskom, jer je Australija raskinula ugovor vredan 50 milijardi dolara za izgradnju 12 podmornica.

„Imali smo poverenja u Australiju, ali je ono sada izgubljeno", rekao je Le Drijan.

Zašto prave podmornice na nuklearni pogon?

Ove podmornice su mnogo brže i teže ih je uočiti nego standardne.

Pored toga što pod vodom mogu ostati mesecima i nose veći teret, ispaljuju projektile sa veće udaljenosti.

Njihovo stacioniranje u Australiji ključno je za američko prisustvo i uticaj u regionu, kažu analitičari.

SAD dele detalje tehnologije izrade podmornica prvi put u 50 godina.

Ranije su tehnologiju delile samo sa Velikom Britanijom.

Australija će postati sedma država na svetu koja upravlja podmornicama na nuklearni pogon, posle SAD, Velike Britanije, Francuske, Kine, Indije i Rusije.

Zvaničnici Australije kažu da nemaju nameru da nabavljaju nuklearno oružje.

U međuvremenu sa Novog Zelanda kažu da će australijskim podmornicama biti zabranjen uzlazak u novozelandske vode, u skladu sa postojećom politikom o prisustvu takvih plovila na nuklearni pogon.

Novi Zeland jeste član alijanse Pet očiju, ali su zvaničnici ove zemlje oprezniji u usklađivanju stavova sa SAD ili Kinom.

Premijerka Džasinda Ardern rekla je da Novi Zeland nije dobio poziv da se pridruži savezu.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Preporučujemo za Vas