Serije i žene

Legendarna šahistkinja tuži Netfliks zbog načina na koji je prikazana u Daminom gambitu

Damin gambit zasnovan je na romanu Voltera Tevisa iz 1983. godine i priča o izmišljenoj šahistkinji Bet Harmon, koju tumači Anja Tejlor-Džoj

16795 pregleda 0 komentar(a)
Foto: PHIL BRAY/NETFLIX
Foto: PHIL BRAY/NETFLIX

Legendarna gruzijska šahistkinja Nona Gaprindašvili podnela je tužbu protiv Netfliksa, navodeći da je pogrešno prikazana u hit seriji Kraljičin gambit.

Slučaj se odnosi na odlomak poslednje epizode drame, prema kojem Gaprindašvili, sada 80-godišnjakinja, nikada nije igrala takmičarsku partiju šaha protiv muškaraca.

Prema tužbi gruzijske šahistkinje, ona je do 1968. godine, godine u kojoj je epizoda smeštena, igrala protiv najmanje 59 šahista.

Netfliks je rekao da tužba „nema osnova".

Kompanija je saopštila da ima „izuzetno poštovanje" prema Gaprindašvili i njenoj „slavnoj karijeri", ali da će „energično braniti slučaj".

Damin gambit zasnovan je na romanu Voltera Tevisa iz 1983. godine i priča o izmišljenoj šahistkinji Bet Harmon, koju tumači Anja Tejlor-Džoj.

Serija je objavljena prošle godine.

U poslednjoj epizodi, komentator spominje Gaprindašvili: kada opisuje Harmon:

„Jedina neobična stvar kod nje je njen pol... Postoji Nona Gaprindašvili, ali ona je ženska svetska šampionka i nikada nije igrala protiv muškaraca".

Daily Express/Hulton Archive/Getty Images

U tužbi na 25 stranica, podnetoj Federalnom okružnom sudu u Los Anđelesu, navodi se:

„Netfliks je drsko i namerno lagao o dostignućima None Gaprindašvili zarad jeftinog i ciničnog pojačavanja drame", i sa idejom da se gledaocima učini da je izmišljena junakinja učinila ono što nije nijedna šahistkinja pre nje, među kojima je i Gaprindašvili.

„Tvrdnja da Gaprindašvili nikada nije igrala protiv muškaraca očigledno je lažna, kao i krajnje seksistička i omalovažavajuća", dodaje se.

Rođena 1941. u gruzijskom gradu Zugdidi, Gaprindašvili je počela da igra šah sa 13 godina, postala je svetska šahovska šampionka sa 20 godina i bila je prva žena kojoj je dodeljena titula velemajstora.

„Do 1968. godine", piše u tužbi, Gaprindašvili se „takmičila sa najmanje 59 šahista (od kojih 28 istovremeno u jednoj igri), između ostalih i protiv najmanje deset velemajstora tog vremena kao što su Dragoljub Velimirović, Svetozar Gligorić, Pol Keres, Bojan Kurajica, Boris Spaski, Višvanathan Anand i Mihail Talj".

„Poslednja trojica su takođe bili svetski prvaci tokom karijera".

Gaprindašvili, koja živi u Tbilisiju i još se takmiči na šahovskim turnirima, traži pet miliona dolara (4,2 miliona evra) odštete i brisanje izjave da nikada nije igrala protiv muškaraca.

U tužbi se navodi da je sporna rečenica izmenjena u odnosu na knjigu na kojoj je serija zasnovana.

U prvih 28 dana emitovanja, serija Damin gambit pogledana u više od 62 miliona domaćinstava, prema Netfliksu.

Dobitnik je dve nagrade na ovogodišnjem Zlatnom globusu i ima 18 nominacija za nagradu Emi.


Pogledajte video o srpskim šahistkinjama


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Preporučujemo za Vas