Otac traži milion dolara odštete zbog šišanja njegove ćerke u školskom autobusu

Učiteljica je prekršila pravila škole, ali to nije akt motivisan rasizmom, utvrđeno je u istrazi koju su sproveli iz škole

8111 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Otac sedmogodišnje devojčice tuži školu njegove ćerke i dvoje zaposlenih zbog toga što je učiteljica ošišala učenicu bez njenog odobrenja - odšteta koju traži iznosi milion dolara.

Ustavna prava njegove ćerke koja potiče iz mešovite porodice su povređena, navodi se u tužbi Džimija Hofmajera.

On je takođe ispisao sedmogodišnjakinju iz ove škole.

Učiteljica je prekršila pravila škole, ali to nije akt motivisan rasizmom, utvrđeno je u istrazi koju su sproveli iz škole.

Ona je kažnjena, ali će joj biti dozvoljeno da nastavi da radi u osnovnoj školi Ganijard iz Maunt Plezanta.

Hofmajerova ćerka Džurni se jednog dana vratila iz škole sa ošišanom jednom stranom glave, rekao je njen otac u aprilu prošle godine u izjavi za agenciju Asošiejted pres (AP).

Dete iz njenog razreda je makazama iseklo njenu dugu, kovrdžavu kosu, dodao je on.

Dva dana kasnije, Džurni se vratila iz škole sa ošišanom drugom stranom glave - iako joj je frizerka prethodno napravila asimetričnu frizuru kako bi se nejednakost u dužini manje primećivala, objašnjava Džimi Hofmajer.

On je pomislio da je ponovo drugo dete bilo krivo za to, ali je Džurni rekla da je to učinila učiteljica.

„Učiteljica je ošišala pošto je htela da poravna frizuru", tvrdi Hofmajer u izjavi za AP.

Tužba je podneta saveznom sudu u zapadnom Mičigenu protiv javnih škola Maunt Plezant i dvoje zaposlenih u školi, prema navodima sajta MLive.com.

Čin šišanja predstavlja kršenje ustavnih prava deteta, kao i rasnu diskriminaciju, etničko zastrašivanje i namerno izazivanje emocionalnog rastrojstva i napad na dete, navodi se u tužbi.

Uprava škole „nije uspela da na odgovarajući način obuči, nadgleda, usmeri i kazni zaposlene i u upravi su znali ili su morali biti svesni da zaposleni mogu uraditi nešto slično zbog neodgovarajuće obuke, procedura i pravila koja dovode do manjka discipline među zaposlenima", piše u tužbi.

Još uvek nije bilo zvaničnih odgovora okrivljenih i škola do sada nije zvanično komentarisala ovaj incident.Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk