Priznanje - u napadu dronom u Kabulu ubijeno 10 nevinih ljudi, među kojima i dkeca

Istraga američke Centralne komande pokazala je da je u napadu 29. avgusta ubijen jedan humanitarni radnik zajedno sa devet članova njegove porodice, među kojima i sedmoro djece.

8623 pregleda 3 komentar(a)
Foto: BBC
Foto: BBC

Sjedinjene Američke Države priznale su da je u napadu bespilotnih letelica u Kabulu nekoliko dana pre vojnog povlačenja savezničkih snaga iz Avganistana poginulo 10 nevinih ljudi.

Istraga američke Centralne komande pokazala je da je u napadu 29. avgusta ubijen jedan humanitarni radnik zajedno sa devet članova njegove porodice, među kojima i sedmoro djece.

Najmlađa žrtva, Sumaja, imala je samo dve godine.

Smrtonosni napad dogodio se nekoliko dana posle terorističkog napada na aerodromu u Kabulu i usred haotične evakuacije posle iznenadnog povratka talibana na vlast.

Bila je to jedna poslednjih akcija američke vojske u Avganistanu, pre nego što je okončala 20-godišnju vojnu operaciju u toj zemlji.

Američki obaveštajci su osam sati pratili automobil humanitarnog radnika, verujući da je povezan sa terorističkom grupom IS-K - lokalnim ogrankom grupe Islamska država (IS), saopštio je Pentagon.

Istraga je otkrila da je automobil humanitarnog radnika viđen u kompleksu povezanim sa IS-K, a njegovi pokreti usklađeni sa drugim obaveštajnim podacima o planovima terorističke grupe za napad na aerodrom u Kabulu.

U jednom trenutku, dron je snimio muškarce kako u prtljažnik automobila ubacuju, kako se pogrešno mislilo eksploziv, ali se ispostavilo da su to bili kontejneri sa vodom.

General Kenet Mekenzi opisao je napad kao tragičnu grešku i da je „malo verovatno" da je porodica povezana sa lokalnim ogrankom grupe Islamska država - ili da je predstavljala pretnju američkim snagama.

„To je bila greška i ja se iskreno izvinjavam", rekao je on.

BBC

Napad je izveden kada je humanitarni radnik Zamairi Akmadi - došao blizu svoje kuće, na oko tri kilometra od kabulskog aerodroma odakle je evakuisano hiljade ljudi posle povratka talibana na vlast.

Pogodak je izazvao drugu veliku eksploziju, za koju su američki zvaničnici u početku rekli da je dokaz da je u automobilu zaista bio eksploziv.

Međutim, istraga je otkrila da je najverovatnije uzrokovana uskladištenim benzinom.

Dan posle napada, rođaci poginulih su rekli za BBC da su se prijavili za evakuaciju u SAD i da su čekali telefonski poziv u kojem im je rečeno da odu na aerodrom.

Jedan od ubijenih, Ahmad Naser, radio je kao prevodilac za američke snage.

Druge žrtve su ranije radile za međunarodne organizacije i imale vize koje su im dozvoljavale ulazak u SAD.

„To je bilo pogrešno, to je brutalan napad i dogodio se na osnovu pogrešnih informacija", rekao je Ramin Jusufi, jedan od rođaka.

U suzama je dodao: „Zašto su nam ubili porodicu? Našu decu? Toliko su izgoreli da ne možemo da ih identifikujemo, ni lica im ne prepoznajemo".

Američke snage su u tom trenutku bile u stanju visoke pripravnosti nakon što je bombaš samoubica 26. avgusta ubio više od 100 civila i 13 američkih vojnika ispred aerodroma u Kabulu.

Odgovornost za napad je preuzela IS-K.


Pogledajte snimke posle napada ispred aerodroma u Kabulu


Mnogi od ubijenih nadali su se da će se ukrcati na jedan od evakuacionih letova iz Kabula, koji je od 15. avgusta u rukama talibana kao i ceo Avganistan.

Poslednji američki vojnik napustio je Avganistan 31. avgusta - rok koji je američki predsednik Džozef Bajden odredio za povlačenje SAD.

U znak slavlja zbog odlaska Amerikanaca, talibani su ispaljivali hice u vazduh.


Pogledajte video: Koja je cena rata u Avganistanu?


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: