Talibanska policija za moral zamjenila žensko ministarstvo

U posljednjih 20 godina, žene u Avganistanu su se borile i stekle niz osnovnih prava, ali sada postoji bojazan da taj napredak sprečava nova talibanska privremena vlada koju čine isključivo muškarci.

5824 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Talibani su navodno zatvorili ministarstvo za ženska pitanja i zamenili ga odsekom koji je nekada sprovodio stroge verske doktrine.

U petak, 18. septembra, sklonjena je tabla sa zgrade ovog ministarstva, a na njeno mesto postavljen natpis „ministarstva za poroke i vrline".

Na snimcima sa društvenih mreža vide se žene zaposlene u tom ministarstvu, kako mole talibane da im dozvole da se vrate na posao.

Tokom vladavine talibana devedesetih godina, ovo ministarstvo je nametnulo stroga islamska pravila i okrutna ograničenja ženama.

U poslednjih 20 godina, žene u Avganistanu su se borile i stekle niz osnovnih prava, ali sada postoji bojazan da taj napredak sprečava nova talibanska privremena vlada koju čine isključivo muškarci.

Glavna BBC dopisnica za međunarodna pitanja Lis Duset u Kabulu kaže da, iako su talibanske vođe tvrdile da su promenile kao i da Avganistan nije više isti - izgleda da postoji sve veća neusklađenost između reči i dela.

Grupe za ljudska prava ranije su kritikovale „ministarstvo za poroke i vrline" zbog ućutkivanja neistomišljenika i nasilnog sprovođenja ograničenja nametnutih stanovništvu - posebno ženama i devojkama - kao i zbog širenja straha i nepoverenja među zajednicama.

Međutim, talibani kažu da je ta institucija važna.

„Glavna svrha je da služi islamu.

„Stoga je obavezno imati 'ministarstvo za poroke i vrline'", rekao je član talibana Mohamed Jusuf za Njujork post.

Šta ovo ministarstvo radi?

Njegovo puno ime, prema novoj tabli koja je postavljena na zgradu jeste „ministarstvo za propagiranje vrlina i sprečavanje poroka".

Ono je već postojalo pre prvog dolaska talibana na vlast, ali su mu nadležnosti proširene tokom njihove vladavine između 1996. i 2001.

Ministarstvo je bilo odgovorno za raspoređivanje policije za moral na ulice kako bi se sprovodilo talibansko strogo tumačenje islamskog verskog zakona, poznatog kao šerijat.

Postalo je poznato po premlaćivanju žena za koje je smatralo da nisu obučene skromno i smerno ili koje su bile napolju bez muškog staratelja.

Devojčicama nije bilo dozvoljeno obrazovanje posle osnovne škole - što je mera koju su talibani sada, navodno, ponovo uveli.

Zabava u vidu muzike i plesa je bila zabranjena, kao i aktivnosti poput igranja šaha ili puštanja zmaja.

Strogo se sprovodilo vreme određeno za molitvu, muškarci su primoravani da puštaju bradu, a nije se pozitivno gledalo kada se ošišaju u zapadnjačkom stilu.

Svi za koje je bilo utvrđeno da su prekršili pravila, oštro su kažnjeni - bičevanje, premlaćivanje, amputacija i javno pogubljenje nisu bili neuobičajeni.

Dvojica pripadnika talibana u Kabulu izjavili su za Vašington post da ne očekuju da će talibani koristiti silu na isti način na koji je grupa to ranije radila, a da oni koji sprovode pravila neće biti policajci ili vojnici.

Ministarstvo je raspušteno posle američke invazije na Avganistan 2001, iako je tadašnji predsednik Hamid Karzai ponovo uspostavio slično, ali manje moćno odeljenje 2006. posle pritiska konzervativaca.

Tada je organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjumans rajts voč (Humans Rights Watch) to ministarstvo nazvala „ozloglašenim simbolom zlostavljanja po volji".

'Šta bi trebalo da rade žene u Avganistanu?'

Zaposlene u kompleksu ženskog ministarstva rekle su da su nedeljama pokušavale da se vrate na posao, ali da je zgrada za njih bila zaključana.

„Za žene više ništa neće biti", rekla je jedna zaposlena.

„Sve imamo odgovornosti prema porodici..

„Obrazovane smo i ne želimo da se ograničavamo na kuću", navela je.

Zvaničnici iz redova talibana rekli su da će pod novom vladom ženama biti dozvoljeno da uče i rade u skladu sa njihovim tumačenjem islamskog verskog zakona.

Ženama je rečeno da ostanu kod kuće dok se bezbednosna situacija ne poboljša, a talibanski borci pretukli su žene koje su protestovale protiv privremene vlade koju sačinjavaju isključivo muškarci.

„Šta bi trebalo da rade žene u Avganistanu bez ženskog ministarstva?

„Da li je njihova (talibanska) savest čista ako Avganistanke prose na putevima?", rekla je druga bivša radnica ministarstva.


Novinarke iz Avganistana koje su ubijene zato što su žene:


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: