Nobelova nagrada za fiziku trojici naučnika za otkrića o klimi

Siukuro Manabe, Klaus Haselman i Đorđo Parizi proglašeni su za ovogodišnje pobjednike na konferenciji za novinare u Stokholmu

6705 pregleda 2 komentar(a)
Nobelova nagrada, Foto: Shutterstock
Nobelova nagrada, Foto: Shutterstock

Trojica naučnika dobili su Nobelovu nagradu za fiziku za 2021. godinu za rad na razumevanju složenih sistema kao što je klima na Zemlji.

Siukuro Manabe, Klaus Haselman i Đorđo Parizi proglašeni su za ovogodišnje pobednike na konferenciji za novinare u Stokholmu.

Pobednici će podeliti nagradni fond od 10 miliona kruna (oko 989.000 evra).

Švedski industrijalac Alfred Nobel osnovao je nagrade u testamentu, napisanom godinu dana pre smrti 1896.

Nobelov komitet je saopštio da su Manabe i Haselman „postavili temelj našeg znanja o Zemljinoj klimi i kako čovečanstvo na nju utiče".

Manabe, japansko-američki klimatolog, pionir računarskog modeliranja klimatskih promena, i nemački fizičar u okeanologiji, meteorologiji, klimatologiji i statistici, Haselman, dele Nobelovu nagrade za fizičko modeliranje klime na Zemlji, kvantifikovanje varijabilnosti i pouzdano predviđanje globalnog zagrevanja".

Druga polovina nagrade pripala je italijanskom teoretičaru fizike Đorđu Pariziju zbog toga što je, objasnio je Nobelov komitet, „omogućilo razumevanje i opisivanje mnogo različitih i naizgled sasvim slučajnih materijala i pojava".

Ovo shvatanje se nije primenjivalo samo na fiziku, već i na druga različita područja, poput matematike, biologije, neuronauke i mašinskog učenja u oblasti veštačke inteligencije.

Ukupno 218 pojedinaca je osvojilo nagradu za fiziku od kada je prvi put dodeljena 1901. godine.

Samo četiri od ovih laureata bile su žene.

Fizičar Džon Bardin osvojio je nagradu dva puta - 1956. i 1972. godine.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: