Šok zbog sahranjivanja neonaciste u grobu jevrejskog učitelja

Njemačka protestantska crkva i drugi osudili su što je grob u kojem je nekada bio sahranjen jevrejski profesor muzike sahranjen neonacista.

5480 pregleda 1 komentar(a)
Foto: EKBO
Foto: EKBO

Četrdesetosmogodišnji neonacistički aktivista Henri Hofenmajer sahranjen je na groblju Stansdorf u okviru ceremonije kojoj su prisustvovali omraženi desničarski ekstremisti poput Horsta Malera, jednog od osnivača Bader Majnhof grupe, a sada istaknuti neonacista.

Nemačka protestantska crkva i drugi osudili su što je grob u kojem je nekada bio sahranjen jevrejski profesor muzike sahranjen neonacista.

Posmrtni ostaci profesora Maka Fridlendera premešteni su na drugo mesto 1980. godine, ali nadgrobni spomenik i dalje podseća na njega na groblju u Berlinu.

Hofenmajer je sahranjen na to mesto pošto je odobrena ponovna upotreba groba.

Lokalni biskup je to nazvao „užasnom greškom".

Grob se nalazi na jednom od najvećih nemačkih protestantskih grobalja, u Stansdorfu u blizini Potsdama.

Profesor Fridlender, koji je umro 1934. godine, bio je iz jevrejske porodice, ali je bio član protestantske crkve.

On je bio je muzikolog koji se specijalizovao za kompozicije Franca Šuberta.

Nemački mediji izveštavaju da je Henri Hofenmajer, čovek čiji se posmrtni ostaci nalaze u grobu u Stansdorfu, poricao Holokaust i da je povezivansa nekoliko neonacističkih grupa.

Hofenmajer je stekao status mučenika u nemačkim desničarskim krugovima pošto je dobio zatvorsku kaznu zbog serije antisemitskih pisama u kojima je opisivao Holokaust kao laž.

Ono što je problem kod samog čina sahrane jeste što se na fotografijama vidi da je urna sa ostacima Hofenmajera sahranjena u raku ispred nadgrobnog spomenika Maksa Fridlendera.

Pristalice neonacista položile su vence na grob, sa nacističkim porukama i vencima sa trakama na kojima je bio gvozdeni krst iz vremena nacista.

Postavili su Hofenmajerov portret ispred nadgrobnog spomenika profesoru Fridlendera.

Među onima koji su došli na sahranu bio je i Horst Maler, neonacista koji je godine proveo u zatvoru zbog rasističkih ispada, izveštavaju nemački mediji.

U izjavi, biskup Kristijan Štablin je rekao da je sahrana „užasna greška i šokantan događaj, s obzirom na našu istoriju".

Biskup je naveo i da se odmah mora videti šta se može učiniti kako bi se ispravila greška.

Fotografiju sahrane je na Flickr objavila organizacija RechercheNetzwerk.Berlin, koja se bori protiv antisemitizma.

Ta organizacija kaže da je Hofenmajer na blogu objavljivao antisemitsku propagandu pod nazivom „Kraj laži" i veličao nacizam.

Crkva je navela da je Hofenmajerov predstavnik prvobitno zatražio centralniju grobnu parcelu, što je uprava odbila jer je na tom području bilo mnogo jevrejskih grobova.

Čini se, međutim, da nisu odbili da bude sahranjen u bivšem grobu profesora Fridlendera.

Policija i službenici iz odeljenja za državnu zaštitu bili su prisutni na sahrani, navela je crkva, a pogrebne preduzeće bilo je svesno Hofenmajerovih neonacističkih veza.

Predsednik Centralnog saveta Jevreja u Nemačkoj rekao je da je šokiran onim što se dogodilo.

Jozef Šuster je rekao je da je nepodnošljivo da desničarski ekstremisti „zaposednu" grob profesora Fridlendera i tako oskrnave sećanje na njega.

Protestantska crkva je odobrila Hofenmajerovu sahranu uprkos njegovim neonacističkim vezama, prema principu da svako ima pravo na poslednje počivalište, ali nije bilo sveštenika.

Jevrejske grobove i spomenike Holokaustu prethodno su vandalizovali neonacisti u Nemačkoj i drugde u Evropi.

Berlinski zvaničnik zadužen za borbu protiv antisemitizma, Samjuel Salcborn, pokrenuo je pravnu akciju protiv ožalošćenih zbog navodnog narušavanja mira mrtvih i rasnog huškanja.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: