emotivna klavirska balada

„Easy On Me“, nova pjesma Adel: Da li je povratnički singl pogodak ili promašaj

U propratnom video spotu, režiser Ksavijer Dolan bira taj trenutak da prebaci crno-bijelu sliku u pun kolor - jasno stavivši do znanja da je to zvuk žene koja je srušila čitav svoj svijet, usput shvativši da ne mora da se osjeća krivom zato što je sebe stavila na prvo mjesto

4953 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Simon Emmett
Foto: Simon Emmett

Posle sporovozne propagandne kampanje, pojavilo se prvo novo Adelino muzičko delo posle šest godina.

Easy On Me", svedena i emotivna klavirska balada, objavljena je u ponoć po britanskom vremenu, pruživši obožavaocima prvi uvid u njen „album o razvodu" naslovljen 30.

Biće to nastavak njenih izuzetno uspešnih albuma 19, 21 i 25.

U „Easy On Me", Adel objašnjava svoju odluku da napusti brak 2019. godine, istovremeno moleći sina i bivšeg muža za razumevanje.

Promenila sam se iz korena da bih vas obojicu stavila na prvo mesto", peva ona, „ali sada odustajem."

U tom trenutku, toliko ogoljenom i neulepšanom, pođu vam trnci niz leđa.

Adelin glas je prepun žaljenja, ali i čvrste rešenosti.

U propratnom video spotu, režiser Ksavijer Dolan bira taj trenutak da prebaci crno-belu sliku u pun kolor - jasno stavivši do znanja da je to zvuk žene koja je srušila čitav svoj svet, usput shvativši da ne mora da se oseća krivom zato što je sebe stavila na prvo mesto.

Adel upućuje refren, „ne sudi prestrogo", istovremeno i sebi i svojoj porodici - i prihvata da je suviše rano za njih da uvide njeno stanovište.

„Imala sam dobre namere/ i najviša nadanja/ Ali znam da se sada/ To verovatno ni ne vidi."

Pesma je navodno prva numera napisana za novi Adelin album i datira iz godine njenog razvoda.

Sirovost tih emocija očigledna je i u njenom vokalu, istovremeno snažnom i ranjivom.

Pesma je i velikodušna - Adel se obraća direktno onima koje je povredila, ali „Easy On Me" služi i kao jedno veliko vuneno ćebe za usamljenost i bol svakoga ko je prošao kroz raskid koji ga je uzdrmao do temelja.

Obožavaoci širom sveta ostali su budni da bi čuli „Easy On Me" čim se pojavila - premijeru je uživo na Jutjubu pogledalo 299.000 ljudi.

Pesma se pojavljuje svega pet nedelja pre njenog novog albuma - koji je prvi put predstavljen u globalnoj marketinškoj kampanji u kojoj je broj 30 bio projektovan na zgrade i bilborde u Brazilu, Meksiku, Dubaiju, Italiji, Nemačkoj, Irskoj, SAD-u i Velikoj Britaniji.

Obožavaoci su ispravno pogodili da će datum izlaska biti 19. novembar kad je Tejlor Svift pomerila izlazak njenog novog albuma nedelju dana unapred, očigledno da bi izbegla poklapanje sa Adelinim.

Kao i njena prethodna tri albuma, njegov naziv odnosi se na određene godine u Adelinom životu.

U tridesetoj godini ona se udala za dugogodišnjeg partnera Sajmona Koneckog, a potom ga i ostavila.

Zvezda kaže da je album snimljen kako bi njenom devetogodišnjem sinu bilo lakše da razume njihov razvod koji je usledio naredne godine.

„Želela sam preko ove ploče da mu objasnim, kad bude bio u dvadesetim ili tridesetim, ko sam ja i zašto sam svesno odlučila da mu srušim čitav život u potrazi za vlastitom srećom", rekla je ona za časopis Vog.

„Zaista ga je to unesrećilo u nekim trenucima. I to je za mene živa rana koju nisam sigurna da ću nekada uspeti da zalečim", dodala je ona.


Govoreći sa Zoi Bol sa BBC Radija 2, pevačica je rekla da je album „bilo prokleto teško snimiti".

„Pevala sam o stvarima koje nisam ni shvatala da osećam ili da o njima razmišljam", rekla je ona.

Dodala je da joj je bilo važno da podeli ta osećanja sa svetom.

„Osećam se kao da ne mogu da otključam vrata vlastitog mentalnog zdravlja i samo ponesem ključ sa sobom.

„Moram da ga ostavim u vratima za sve druge - i sada se osećam dovoljno jakom da tu ranjivost iznesem pred njih."


U intervjuu sa Gregom Džejmsom sa BBC Radija 1, priznala je da njeni prijatelji nisu bili previše impresionirani sa „Easy On Me" kad im je pustila demo snimak.

„Poslala sam delić pesme, dok sam je pisala, na adresu troje mojih najboljih prijatelja", rekla je ona.

„Jednom se nije dopala, drugi je rekao: 'Samo nastavi', a treći je rekao: 'Mnogo sam zauzet'. I tako je to bila savršena reakcija."

Čim ju je završila, međutim, „jako im se dopala".

„Ne bavim se muzikom u slobodno vreme. Pisanje ili pevanje - to nije mišić koji stalno uvežbavam", dodala je ona.

„I tako je najčešće, čak i za moje najbolje prijatelje i mog menadžera, prva reakcija, kakva god da je pesma, 'samo je lepo čuti te kako pevaš'."

Novi zvuci

Iako je „Easy On Me" krajnje tradicionalna Adelina balada, postoje nagoveštaji da će se na ostatku albuma pojaviti eksperimentalnija strana Adeline muzike.

Prema Vogu, u jednoj stvari možete čuti njen glas „usemplovan i iznova puštan uz hipnotički ritam", koji podseća na elektropop divu Goldgfrep.

Sarađivala je i sa londonskim producentom Infloom - zaslužnim za ar-en-bi zvuke Majkla Kivanuke i Litl Simza - kao i sa Oskarom ovenčanim kompozitorom muzike za film Crni panter Ludvigom Joransonom.

Didžejka sa Radija 2 Džo Vajli, koja je čula nekoliko pesama, rekla je da na albumu ima „svih vrsta" zvukova i žanrova.

„Jedna koju sam čula izuzetno me je rastužila", dodala je ona.

„Ona zaista u to unese i srce i dušu, a mislim da njen glas nikad nije bolje zvučao."

„Bila sam iskreno iznenađena visinama koje je dostigla - a snaga i rezonanca u njenom glasu su fantastični."

Kako god zvučao, 30 će svakako biti preko potreban stimulans za britansku muzičku industriju.

Samo se jedan britanski album objavljen od početka 2020. godine, Future Nostalgia Dua Lipe, prodao u 300.000 primeraka neophodnih da bi ploča postala platinasta.

Trebalo joj je 10 meseci da ostvari taj podvig.

Poređenja radi, Adelin poslednji album, 25, postao je platinast u prva 24 sata od objavljivanja.

Posle toga postao je 14. najprodavaniji britanski album svih vremena, prodavši se u 3,6 miliona primeraka.

Preobilje

Soni, njena nova izdavačka kuća, nadao se da će uspeti da dostigne tu prodaju - iako je tržište CD-ova drastično opalo od 2015. godine; a Adeline brojke za striming još ne mogu da se mere s onima nekih njenih kolega.

Ona trenutno ima 22 miliona mesečnih slušalaca na Spotifaju, a, poređenja radi, Ed Širen ima 75 miliona, a Tejlor Svift 46,5.

Nova muzika će nesumnjivo pojačati te brojke, uprkos tome što se Adel suočava se žestokom konkurencijom od Širena, Svift, i grupa Abba i Koldplej, koji će svi objaviti nov materijal u narednim nedeljama.

Martin Talbot, generalni direktor Kompanije zvaničnih top lista, opisao je ovu gužvu kao „preobilje" kakvo je praktično nečuveno za sektor muzičke maloprodaje - ali on predviđa da će Adel izbiti na sam vrh.

„Bio bi hrabar čovek onaj koji bi predvideo bilo šta drugo za 30 sem da bude najveći album ovog Božića", rekao je on za BBC.

„I sa sertifikatima prodaje koji sada odražavaju striming, baš kao i tradicionalnu fizičku prodaju i broj preuzimanja, velike su šanse da ona postane platinasta već u prvoj nedelji."


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Preporučujemo za Vas