Italija: Policija zaplijenila delikates mafije - smrznute puhove

Grupe za zaštitu divljih životinja kažu da se pečeni puhovi služe u čast visoko rangiranih mafijaša na banketima koje organizuje moćni kalabrijski mafijaški klan Ndrangeta

11252 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Policija je tokom racije na farmi kanabisa na jugu Italije zaplenila zalihe od 235 smrznutih puhova - za koje se kaže da su mafijaška poslastica.

Nakon što je otkrila više od 700 biljaka kanabisa, policija je pretresla pomoćne objekte i pronašla kaveze za puhove i zamrzivače pune leševa.

Tri osobe su uhapšene na licu mesta.

Grupe za zaštitu divljih životinja kažu da se pečeni puhovi služe u čast visoko rangiranih mafijaša na banketima koje organizuje moćni kalabrijski mafijaški klan Ndrangeta.

Lovokradice ilegalno hvataju ovu noćnu, zaštićenu vrstu u šumama na brdu Aspromonte i prodaju ih mafijašima i restoranima, navode iz italijanske organizacije za zaštitu divljih životinja Lipu.

Policija je saopštila da su puhovi otkriveni 16. oktobra, nakon što je pretraga na farmi u Ređo Kalabriji proširena na obližnje ruševine i imanja.

Za šefove Ndrangeta klana, kumove i vođe kaže se da najvažnije odluke donose ispred tanjira sa puhovima, objavio je italijaski list Korijere dela Sera.

Jestivi puhovi bili su poslastica u starom Rimu.

Tovili su ih u kavezima, nakon čega bi im izvadili iznutrice, odrali kožu i napunili ih svinjskim mlevenim mesom, mlevenim pinjolima i belim lukom. Zatim bi ih pekli.

Još se jedu u Hrvatskoj i Sloveniji.

Klan Ndrangeta jedna je od najbogatijih kriminalnih grupa na svetu, koja deluje iz Kalabrije u južnoj Italiji.

Godinama su donosili kokain iz Latinske Amerike i kanabis iz severne Afrike u Evropu.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: