Španija i seksualna industrija: Premijer obećava zabranu prostitucije

Ujedinjene nacije (UN) su procjenile da je seksualna industrija u zemlji vrijedna 3,7 milijardi eura.

9654 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Španski premijer Pedro Sančes obećao je da će prostituciju proglasiti nezakonitom.

Obraćajući se pristalicama na kraju trodnevnog kongresa Socijalističke partije u Valensiji, Sančez je rekao da prostitucija „porobljava" žene.

Prostitucija je dekriminalizovana u Španiji 1995, a 2016. godine Ujedinjene nacije (UN) su procenile da je seksualna industrija u zemlji vredna 3,7 milijardi evra.

Istraživanje iz 2009. godine pokazalo je da je jedan od tri muškarca u Španiji platio za seksualne usluge.

Drugi izveštaj objavljen iste godine ukazuje da bi ta brojka mogla dostići čak 39 odsto, dok se u istraživanju UN-a iz 2011. godine Španija navodi kao treći najveći centar za prostituciju u svetu, iza Tajlanda i Portorika.

Prostitucija u Španiji trenutno nije regulisana i ne postoje kazne za one koji svojevoljno nude plaćene seksualne usluge, sve dok se to ne dešava u javnom prostoru.

Međutim, podvođenje ili posredovanje između seksualnih radnica i potencijalnog klijenta je nezakonito.

Seksualna industrija je doživela procvat od kako je dekriminalizovana i procenjuje se da oko 300.000 žena rade kao prostitutke u Španiji.

Sančezova stranka je 2019. godine u izbornom manifestu obećala da će prostituciju učiniti nezakonitom, na šta se posmatralo kao potez za privlačenje žena da glasaju.

Prostitucija je u manifestu nazvana „jednim od najokrutnijih aspekata feminizacije siromaštva i jednim od najgorih oblika nasilja nad ženama".

Međutim, dve godine posle izbora, još nije donet nijedan zakon.

Pristalice trenutnog sistema u Španiji kažu da je dekriminalizacija donela ogromne koristi ženama koje se bave ovim poslom i učinilo im život bezbednijim.

Ipak, poslednjih godina počela je da se javlja zabrinutost zbog opasnosti da žene postanu žrtve trgovine ljudima i naterane da se bave prostitucijom.

Španska policija je 2017. identifikovala 13.000 žena prilikom racija usmerenih na razbijanje lanaca trgovine ljudima i navela da je najmanje 80 odsto njih eksploatisano protiv njihove volje.


Pogledajte video: Unutar jednog od najvećih legalnih bordela na svetu


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: