Kolumbija i kriminal:

Uhvaćen najtraženiji narko bos: Ko je Dario Antonio Usuga?

Dairo Antonio Usuga, poznatiji kao Otonijel, uhvaćen je u subotu tokom zajedničke operacije vojske, vazdušnih snaga i policije.

13420 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kolumbijske bezbednosne snage uhvatile su najtraženijeg trgovca drogom i i vođu najveće kriminalne grupe u južnoameričkoj zemlji.

Dairo Antonio Usuga, poznatiji kao Otonijel, uhvaćen je u subotu tokom zajedničke operacije vojske, vazdušnih snaga i policije.

Vlada je ponudila nagradu od 800.000 dolara za informacije o tome gde se nalazi, dok je Amerika davala novčanu nagradu od pet miliona dolara za informaciju koja bi dovela do njegovog hapšenja.

Predsednik Kolumbije Ivan Duke pozdravio je Otonijelovo hvatanje.

„Ovo je najveći udarac trgovini drogom u našoj zemlji u ovom veku", rekao je on u televizijskom obraćanju.

„Ovaj udarac je uporediv samo sa padom Pabla Eskobara devedesetih".

Otonijel je uhvaćen u skrovištu u ruralnom delu provincije Antiokvija na severozapadu Kolumbije, blizu granice s Panamom.

Dok se detalji operacije tek pojavljuju, predsednik Kolumbije je rekao da je jedan policajac ubijen.

Kolumbijske oružane snage kasnije su objavile fotografiju na kojoj se vidi kako vojnici čuvaju Otonijela vezanog lisicama.


Pogledajte video posle hapšenja


Poslednjih godina bilo je nekoliko velikih operacija - koje su uključivale hiljade policajaca i vojnika - sa ciljem da 50-godišnji Otonijel bude uhapšen, ali do sada nijedna nije bila uspešna.

Otoniejl je postao šef Zalivskog klana, ranije poznatog kao klan Usuga, pošto je prethodnog vođu - njegovog brata - policija ubila u raciji na novogodišnjoj zabavi pre skoro deset godina.

Kolumbijske snage bezbednosti označile su bandu kao najmoćniju kriminalnu organizaciju u zemlji, dok je vlasti u SAD opisuju kao „teško naoružanu [i] izuzetno nasilnu".

Banda, koja deluje u mnogim provincijama i ima jake međunarodne veze, bavi se krijumčarenjem narkotika i ljudi, ilegalnom eksploatacijom zlata i iznuđivanjem.

Veruje se da ima oko 1.800 naoružanih pripadnika koji su uglavnom regrutovani iz krajnje desničarskih paravojnih grupa.

Mnogi članovi bande ranije su hapšeni i u Argentini, Brazili, Hondurasu, Peruu i Španiji.

Reuters

Banda kontroliše mnoge puteve koji se koriste za krijumčarenje droge iz Kolumbije u SAD i čak do Rusije.

Kolumbijska vlada, međutim, veruje da je banda desetkovala broj ljudi poslednjih godina, jer su mnogi njeni članovi bili prisiljeni da se kriju u udaljenim područjima u džungli.

Otonijel se sada suočava s mnogim optužbama, kao što je trgovina kokainom u SAD, ubijanje policajaca i regrutovanje dece za kriminalne poslove.

On je 2009. optužen u Americi i suočava se s postupkom izručenja zbog kojeg bi se na kraju mogao pojaviti pred sudom u Njujorku.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Preporučujemo za Vas