Japanska princeza Mako: Odrekla se titule i udala za čovjeka kog voli

Prema zakonima u Japanu, ženski članovi kraljevske porodice gube kraljevski status ukoliko stupe u brak sa parterom koji nije plave krvi, dok se to ne dešava sa muškim članovima loze.

4171 pregleda 2 komentar(a)
Foto: EPA
Foto: EPA

Japanska princeza Mako udala se za svoju ljubav sa fakulteta Keija Komuroa, ali je tako izgubila i svoju kraljevsku titulu.

Prema zakonima u Japanu, ženski članovi kraljevske porodice gube kraljevski status ukoliko stupe u brak sa parterom koji nije plave krvi, dok se to ne dešava sa muškim članovima loze.

Ona je preskočila i uobičajene običaje kraljevskog venčanja i odbila novac koji se poklanja ženskim članicama porodice kada je napuštaju.

Mako je prva žena koja je odbila i običaje, i poklon.

Očekuje se da će se par preseliti u Sjedinjene Države gde Komuro radi kao advokat.

Ovaj potez doveo je do očekivanog poređenja sa članovima britanske kraljevske porodice, Megan Markl i princom Harijem.

I Komuro se našao pod lupom japanske javnosti otkad je objavljeno da je u vezi sa princezom Mako, a najčešće je kritikovana njegova frizura sa konjskim repom.

Neki tabloidi i korisnici društvenih mreža smatrali su da ovakav stil, nekonvencionalan za Japan, nije primeren za nekog ko ženi princezu.

Samo venčanje pratili su i manji protesti.

„On je nezamenljiv"

Na konferenciji za medije, princeza Mako rekla je da se izvinjava za sve neprilike koje izazvala svojim brakom.

„Veoma mi je žao zbog svih neprilika i veoma sam zahvalna svima koji nisu prestali da me podržavaju", prenela je njene reči agencija NHK.

„Za mene je Kei nezamenljiv i brak je bio naš jedini izbor."

Komuro je dodao da voli Mako i da želi da provede život s njom.

„Volim Mako. Imamo samo jedan život i želim da ga provedemo sa nekim koga volimo", rekao je Komuro, prenosi agencija AFP.

„Veoma mi je žao što je Mako bila u lošem stanju, psihički i fizički, zbog lažnih optužbi."

AFP

Istorija jedne ljubavi

Kada je 2017. japanska princeza Mako objavila da se verila za bivšeg kolegu sa studija Keija Komuroa, rekla je da je osvojio njeno srce „osmehom blistavim kao sunce".

Njih dvoje su se sreli pet godina ranije na fakultetu i najavili su da sledeće godine planiraju da se venčaju. To je značilo da će se princeza odreći carskih počasti da bi mogla da se uda za čoveka koji nije „plave krvi".

Njihovi osmesi preplavili su zemlju u kojoj je carska porodica čuvar tradicije i takvo ponašanje se očekuje od svih njenih članova. Medijski napisi o njima bili su uglavnom pozitivni.

Ali to se brzo promenilo.

Dva meseca kasnije pojavili su se medijski izveštaji o navodnom finansijskom problemu između Komurove majke i njenog bivšeg verenika koji je tvrdio da mu majka i sin nisu vratili pare.

Podrška paru u javnosti je opala. Zvanično je saopšteno da im treba više vremena da organizuju ceremoniju, a venčanje je na kraju odloženo.

AFP

Mako je najstarije dete carevog mlađeg brata, princa Akišino, i njegove žene, princeze Kiko. Rođena je 23. oktobra 1991. godine. Najpre je poštovala tradiciju i pohađala elitnu Gakušuin školu, kao i većina članova carske porodice.

Ali prekinula je s običajima kada je odabrala studije. Upisala je Međunarodni hrišćanski univerzitet u Tokiju, gde je studirala umetnost i kulturno nasleđe, a jednu godinu bila je na Univerzitetu u Edinburgu. Diplomu master studija stekla je na Univerzitetu u Lesteru i to iskustvo opisuje kao „predivno".

Ljudi koji su joj bliski, Mako opisuju kao nezavisnu ženu, prijateljski nastrojenu, koja je gradila karijeru obavljajući carske dužnosti, navodi se u profilu japanske novinske agencije Kjodo.

Komura, koji joj je vršnjak, upoznala je na sastanku studenata koji su želeli da odu u inostranstvo 2012. Njegovo poreklo bilo je mamac tabloidima da kopaju detalje iz porodičnog života. Usred skandala 2018, on se preselio u Njujork da studira pravo na Fordhem univerzitetu i došao je od tada u Japan samo jednom, prošlog septembra.

Ni njegov povratak nije prošao bez kontroverzi. Bio je obučen sportski, sa dugom kosom vezanom u rep, što je za mnoge bio dokaz da on nije pravi izbor za muža princeze.

Mako nije želela uobičajenu ceremoniju koja prati carska venčanja i vratila je 1,3 miliona dolara miraza - taj novac dobija svaka članica carske porodice kada napušta roditeljski dom pred udaju.

To je još jedan raskid sa tradicijom. Mako je prva koja je to učinila.

Pitanja o finansijama Komura su i dalje aktuelna, iako on tvrdi da je sporni novac oko 35.000 dolara dobio na poklon, a ne na zajam i da će ga svakako vratiti. Na dan njihovog venčanja održan je najmanje jedan protest sa parolama da se očuva tradicija i da je „carska porodica duša Japana".

Brojni medijski napisi i nemilosrdni napadi na društvenim mrežama uticali su na mentalno zdravlje princeze Mako i ona pati od posttraumatskog stresnog poremećaja, prenela je agencija carske porodice.

Očekuje se da se par odseli u Ameriku, gde Komuro radi kao advokat. To je podstaklo paralele sa britanskom kraljevskom porodicom, pa su mladenci nazvani „japanski Hari i Megan".

Mako će verovatno još neko vreme ostati u Tokiju da se pripremi za odlazak, prenela je agencija Rojters. Prvi put u životu će morati da izvadi pasoš.


Možda će vas zanimati i ovaj video


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: