Kad politika uđe u ring - kako su bokseri sa Kosova ostali bez učešća na Svjetskom prvenstvu

Svjetsko prvenstvo u amaterskom boksu u Beogradu otvoreno je u nedjelju, a na njemu neće biti kosovskih takmičara.

7967 pregleda 21 komentar(a)
Foto: Bokserski savez Kosova
Foto: Bokserski savez Kosova

Pre novog političkog duela, Beograd i Priština imali su novu rundu napetosti, ali ne tamo gde se ovakve borbe najčešće mogu videti - u bokserskom ringu.

Svetsko prvenstvo u amaterskom boksu u Beogradu otvoreno je u nedelju, a na njemu neće biti kosovskih takmičara.

Kosovska delegacija tri puta je tokom vikenda pokušala da stigne do Beograda - bezuspešno.

„Svaki put smo zaustavljeni na granici zbog oznaka Kosova na opremi", kaže za BBC na srpskom Ljatif Demoli, generalni sekretar Bokserskog saveza Kosova.

Kako navodi, učešće su prijavili još 13. septembra, a činjenicu da im nije omogućeno da učestvuju naziva diskriminacijom.

Nenad Borovčanin, predsednik Bokserskog saveza Srbije u kratkoj izjavi za BBC samo je rekao da „takozvano Kosovo nije učesnik Svetskog prvenstva".

„Ne želim u ovom trenutku da dajem dalje izjave o njihovim provokacijama", naveo je.

Ceo slučaj stigao je do Međunarodne bokserske organizacije (AIBA) i Evropske unije.

Iz AIBA su odmah istakli da je zabrana ulaska kosovskim sportistima u zemlju „neprihvatljiva" i da se „sportska pitanja ne smeju tretirati kao politička".

Još oštriji bili su politički lideri Kosova, pa bi ionako komplikovana situacija na Kosovu uskoro mogla da se dodatno zakomplikuje.

Hajrulah Čeku, ministar kulture, omladine i sporta, naveo je da će se uskoro odlučivati o zabrani razvoja srpskih „paralelnih sportskih aktivnosti" na Kosovu.

Sličnih zabrana bilo je i ranije - košarkaši Partizana i fudbaleri Crvene zvezde pre nekoliko godina nisu mogli da uđu na Kosovo, kako bi odigrali mečeve, a napetosti je bilo i pred utajmicu ženskih juniorskih reprezentacija Srbije i Kosova u rukometu, koja je na kraju otkazana.

Šta kažu iz Bokserskog saveza Kosova?

Trojica mladića u plavo-belim trenerkama stoji ispred administrativnog prelaza Merdare.

Sa jedne strane je njihov trener, a sa druge generalni sekretar saveza - Demoli.

Krenuli su na Svetsko prvenstvo u boksu, na kojem će sve do 6. novembra rukavice, gardove i krošee ukrstiti 650 takmičara.

Međutim, kosovski bokseri nisu stigli dalje od Merdara.

„Prvi put smo zaustavljeni 23. oktobra, kada je policija tokom kontrole videla da nosimo trenerke sa natpisom i grbom Kosova", kaže Demoli.

„Rekli su nam da sačekamo, a kasnije da u toj opremi ne možemo da prođemo", dodaje.

Bokserska federacija Kosova 2014. godine postala je punopravni član Svetske bokserske federacije (AIBA).

„Ravnopravni smo sa svim državama sveta i ne možemo na takmičenje bez naših simbola", ističe Demoli.

Kako navodi, u subotu uveče su ponovo pokušali da stignu do Beograda, ali su zaustavljeni na prelazu Končulj, a isto su pokušali u nedelju.

Tada su, kaže, sportisti bili obučeni u civilnu odeću.

„Na granici smo ponovo zadržani, a policija nam je proverila prtljag, gde su bile trenerke i oprema sa simbolima Kosova.

„Dobro su se ponašali prema nama, rekli su da sačekamo malo i mislili smo da je sve u redu.

„Međutim, posle sat i po rečeno nam je da samo bez opreme možemo za Beograd i mi smo se vratili", opisuje Demoli.

Na Svetskom prvenstvu trebalo je da učestvuju tri kosovska boksera - Baškim Bajoku, Špetim Bajoku i Patriot Behrami.

Demoli kaže da su oni tu najveći gubitnici.

„Šest meseci su im trajale pripreme, od čega su dva meseca su bili izolovani", kaže.

„Prolili su mnogo znoja kako bi bili u formi na Svetskom prvenstvu koje čekaju godinama", dodaje.

Šta kažu organizatori?

Svetsko prvenstvo u Beogradu u amaterskom boksu je u nadležnosti Međunarodne bokserske organizacije (AIBA) iz koje su saopštili da je ugovoru potpisanom sa organizatorom prilikom dodele domaćinstva jasno definisano da ulazak u Srbiji mora svima da bude dozvoljen.

„Domaći savez mora da garantuje da će lokalne vlasti izdati vize svim zvaničnicima AIBA, delegacijama timova, učesnicima, bez bilo kakve diskriminacije i bez obzira na status diplomatskih odnosa njihove zemlje sa Srbijom", navodi se u saopštenju AIBA.

Ističe se i da je konačnu odluku o domaćinstvu doneo Izvršni odbor AIBA, posle garancija grada domaćina da će poštovati odredbe ugovora.

Ištvan Kovač, generalni sekretar AIBA, rekao je da je organizacija čak produžila rok za prijave takmičara uoči žreba.

„Svaki bokser zaslužuje da učestvuje, uvek ćemo se boriti za sportiste i nastavićemo da promovišemo i tražimo rešenje po ovom pitanju.

Apsolutno smo protiv toga da političari prenose rasprave i sukobe na sporstki teren. To treba rešiti na diplomatski način, radi jedinstva, prijateljstva i mira u svetu", kazao je Kovač.

Odbijanje Srbije da dozvoli kosovskim bokserima dolazak na takmičenje je posledica činjenice da AIBA nije izvršila sve pripreme i provere pre nego što je donela odluku o dodeli domaćinstva Beogradu, saopštio je Međunarodni olimpijski komitet (MOK).

„Deluje da AIBA nije uradila sve što je bilo potrebno u pripremi ogranizacije, uprkos činjenici da je MOK više puta savetovao međunarodne federacije da to čine", rekao je portparol MOK.

Šta kažu zvaničnici?

Zvanični Beograd za sada ćuti - niko se od nadležnih nije oglasio.

Kosovski zvaničnici su za to vreme veoma oštri.

„Srbija bi trebalo da snagu pokaže u bokserskom ringu, ne na granici", naveo je na Tviteru Aljbin Kurti, kosovski premijer.

Kurti smatra da zabrana kosovskim sportistima da učestvuju na Svetskom prvenstvu predstavlja „kršenje međunarodnih normi sporta".

„Pozivam Evropsku uniju i međunarodnu zajednicu da osudi ovaj čin diskriminacije", dodaje.

Evropska unija (EU) se brzo oglasila, traživši od organizatora da „omogući ravnopravno učešće kosovskih boksera".

Kako navode, delegacija Bokserskog saveza Kosova ne sme biti tretirana drugačije od ostalih članica Međunarodne bokserske organizacije.

Peter Stano, portparol EU, izjavio za RSE da trajna normalizacija odnosa i pomirenje „počinju intelektualnom, kulturno, sportskom i umetničkom razmenom".

„Vlasti na svim nivoima treba da ulože napore i obezbede da se takve razmene odvijaju nesmetano", naveo je Stano.

Međutim, Hajrulah Čeku, kosovski ministar kulture, omladine i sporta, istakao je u ponedeljak na Tviteru da neće dozvoliti zabrana prođe „u tišini".

Kako navodi, tokom ove nedelje nadležni na Kosovu će doneti konkretne predloge za zabranu „srpskih paralelnih sportskih struktura".

„Još jednom pozivamo sve klubove da se postanu deo nacionalnih sportskih saveza - u suprotnom će njihove aktivnosti biti zaustavljene", naveo je.

Srpski klubovi na Kosovu ne učestvuju u kosovskim ligama, već u takmičenjima u nadležnosti sportskih saveza u Srbiji.


Milice i Marice - ne brinite"

O potencijalnim mečevima sportista i sportistkinja iz Srbije i Kosova pričalo se i pred Olimpijske igre u Tokiju, održane tokom leta.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, ugostio je članove olimpijskog tima pred polazak u Tokio, ističući da se - uprkos čuvenom olimpijskom pravilu 'važno je učestvovati' - nada uspehu i medaljama.

Posebno se obratio takmičarkama u džudou koje će, kako je naveo, biti u konkurenciji sa sportistkinjama kosovske reprezentacije.

„Da ne krijem, hoću da te probleme i sve one koji hoće nešto protiv nekoga da kažu, postavim na svoja leđa", naveo je Vučić.

„Milice i Marice, pošto ćete imati u konkurenciji takmičarke sa takozvanog Kosova, ne brinite - vi se bavite sportom, a pobeđivale ili gubile, mi ćemo biti uz vas.

„Bavite se sportom, samo svoj posao radite, i ne brinite za bilo šta drugo", izjavio je tada Vučić.

Kako je rekao, zvaničnici ih „neće terati na bilo kakve političke akte i bilo šta".


Svi (ne)odigrani mečevi

U protekle dve decenije bilo je dosta slučajeva kada sporta nije bilo zbog politike.

Najpoznatiji je primer Fudbalskog kluba Trepča iz severnog dela Kosovske Mitrovice, gde većinski žive Srbi, a koji se u takmiči Srpskoj ligi Zapad - trećem rangu.

FK Trepča je u centar pažnje dospeo 2019. godine, kada ga je žreb Kupa Srbije spojio sa beogradskom Crvenom zvezdom.

Meč je trebalo da bude odigran u Zvečanu, ali delegacija Zvezde nije puštena Kosovo - fudbaleri su vraćeni sa administrativnog prelaza Jarinje.

Duel je odigran sutradan u Sportskom centru FSS u Staroj Pazovi i Zvezda je ubedljivo pobedila.

A godinu dana pre fudbalera crveno-belih, sa Jarinja su vraćeni košarkaši u crno-belim dresovima.

Plan je bio da Partizan u Leposaviću odigra prijateljski meč sa košarkašima Trepče, ali im takođe nije bio dozvoljen ulazak na Kosovo.

Iste godine, tenzija je bilo i pred meč ženskih juniorskih selekcija u rukometu između Srbije i Kosova, a u okviru kvalifikacija za Svetsko prvenstvo.

Meč je prvo trebalo da bude odigran Kragujevcu, ali je premešten u sportski centar Kovilovo, nadomak Beograda, da bi na kraju bio otkazan odlukom Vlade Srbije.

„Da li bismo mogli da organizujemo da se ova utakmica održi? Svakako, ali šta bi bila cena", izjavio je tadašnji ministar policije Nebojša Stefanović.

„Sukobi našeg naroda i policije zbog stvari u koju ne verujemo, suprotna našim interesima", dodao je.

U danima pred meč, navijači su protestovali ispred Kovilova, najavljujući dolazak na dan utakmice, iako je meč trebalo da bude održan bez publike, obeležja i himne.

Evropska rukometna federacije (EHF) posle otkazivanja utakmice suspendovala Rukometni savez Srbije i izbacila mlade rukometašice iz kvalifikacija.

A te 2018. kosovskoj karate reprezentaciji dogodilo se slična situacija kao bokserima.

U dva navrata su pokušali da uđu u Srbiju, kako bi učestvovali na Evropskom prvenstvu u Novom sadu, ali su oba puta zadržani na prelazima.

Međutim, to ne znači da mečeva između srpskih i kosovskih ekipa nije bilo.

Rukometašice Naise iz Niša pobedile su 2007. ekipu Vlaznimija iz Đakovice sa 42:81, u osmini finala Čelendž kupa.

Meč je igran u mađarskom gradu Tatabanja, bez publike i uz jake snage obezbeđenja, piše B92.

Na utakmici su bile istaknute zastave Srbije za Naisu, Evropske rukometne federacije za Vlaznimi, zastava Čelendž Kupa, kao i zastave zemalja sudija i delegata - Mađarske i Slovačke.


Mogu li fudbaleri iz Srbije i sa Kosova da odigraju utakmicu - bar u Nemačkoj


Šta dalje?

Svetsko prvenstvo u boksu uveliko je u toku i traje sve do 6. novembra.

Kosova na njemu neće biti, a malo je nedostajalo i da još jedna reprezentacija ne učestvuje u borbama.

U trenutku kada su kosovski bokseri zaustavljeni na prelazu Medare, bokseri Albanije su već bili u Beogradu.

Međutim, naveli su da bez Kosova neće učestvovati.

Ta odluka je na kraju povučena i to, kako navode, pre svega zbog „pritisaka Vlade Albanije i Svetske bokserske federacije".

„Rečeno nam je da ćemo biti kažnjeni u slučaju neučešća, deset godina ne bismo mogli da učestvujemo", izjavio je za RSE Nelson Husa, kapiten Albanije.

Demoli kaže da su srpski i kosovski bokseri već učestvovali na istim takmičenjima i da mu nije jasno šta je sada bio problem.

„Svaka država koja organizuje takva takmičenja mora da obezbedi učešće svim učesnicama - jedino mi nismo mogli da imamo predstavnika", kaže.

Očekuje, kaže, da reaguju AIBA i Međunarodni olimpijski komitet.

„Tražićemo i da nam AIBA pokrije troškove priprema", navodi.


Trinaest godina posle proglašenja nezavisnosti, Kosovo je priznalo oko 100 zemalja. Ipak, tačan broj nije poznat.

Priština navodi brojku od 117 zemalja, a u Beogradu kažu da ih je daleko manje.

Među zemljama Evropske unije koje nisu priznale Kosovo su Španija, Slovačka, Kipar, Grčka i Rumunija, a kada je reč o svetskim silama, to su Rusija, Kina, Brazil i Indija.

Kosovo je od 2008. godine postalo član nekoliko međunarodnih organizacija, kao što su MMF, Svetska banka i FIFA, ali ne i Ujedinjenih nacija.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: