Švarceneger ljut na svjetske lidere zbog načina borbe protiv klimatskih promjena

Švarceneger je postao borac za čist vazduha i obnovljivu energiju dok je bio guverner od 2003. i 2011. godine - postavivši cilj da smanji emisiju izduvnih gasova i efekat staklene bašte

5044 pregleda 1 komentar(a)
Foto: BBC
Foto: BBC

Arnold Švarceneger kaže da su svetski lideri koji tvrde da borba protiv klimatskih promena štetno utiče na privredu „glupi ili lažovi".

Pred klimatski samit COP26, nekadašnji guverner Kalifornije kaže za BBC da smanjenje emisije štetnih gasova može dobro uticati na svetsku privredu.

Glumac koji je igrao Terminatora kaže da smanjenje unosa mesa ne znači žrtvovanje nečega, zapravo on je postao zdraviji jer jede manje mesnih proizvoda.

Takođe je govorio o zagađenju nastalom kao posledica međunarodne trgovine.

U velikom intervjuu za BBC Radio 4 za serijal 39 načina kako sačuvati planetu, Švarceneger kaže da kontinuirani privredni uspeh Kalifornije dokazuje da smanjenje ugljeničnog otiska i povećanje bogatstva idu ruku pod ruku.

„Oni su lažovi, oni su glupi. Ili oni ne znaju kako to da sprovedu, jer mi jesmo i radi se o tome da za to samo treba imati hrabrost", dodao je.

Švarceneger je postao borac za čist vazduha i obnovljivu energiju dok je bio guverner od 2003. i 2011. godine - postavivši cilj da smanji emisiju izduvnih gasova i efekat staklene bašte.

BBC

Od kako više nije na funkciji guvernera, koristi sopstvenu slavu i uticaj da promoviše boru za smanjenje emisije štetnih gasova.

Švarceneger takođe kritikuje ekološke agende koje su usredsređene na određene žrtve u životnom stilu.

Nekadašnji šampion u bodibildingu kaže da je smanjio unos mesa za tri četvrtine poslednjih godina i da mu je to donelo mnogo dobrih stvari.

„Od kako jedem više povrća i biljne hrane, doktor mi je rekao da su arterije prestale da se sužavaju", kaže on.

„Na koji način sam se odrekao nekih stvari? Sredio sam zdravstveno stanje i to mi je produžilo život za dve godine".

Švarceneger takođe veruje da tehnologija donosi rešenja i kaže da je sa vožnje velikog vojnog vozila - hamera, prešao na električno vozilo koje brža i ima više konjskih snaga.

'Pametno sa konkurencijom'

COP26 klimatski samit - Osnovne stvari

  • Klimatske promene su jedan od najvećih problema koji pritiska svet. Vlade širom sveta obećale su smanjenje emisije štetnih gasova kako bi se usporio porast temperatura.
  • Samit u Glazgovu je mesto gde može doći do promena. Treba ispratiti odluke koje će doneti predstavnici SAD i Kine, zemalja koje najviše zagađuju, kao i to da li siromašnije zemlje dobijaju podršku koja im je potrebna.
  • Naši životi će se promeniti. Odluke koje budu donete na samitu uticaće na naše poslove, na to kako se grejemo, šta jedemo i kako putujemo.

Više o samitu pročitajte ovde.

Švarceneger kaže da ga posebno uznemirava zagađenje koje nastaje zbog vazdušnog saobraćaja i prekookenskih brodova.

Predlaže da kupujemo proizvode od lokalnih proizvođača.

„Kupujte proizvode koji se prave u vašem okruženju. Svaki put kada kupite nešto s druge strane okeana, utičete na prirodnu sredinu, to je najgora stvar koju možete da uradite", kaže Švarceneger.

Na pitanje da li kao republikanac podržava globalni kapitalizam se oslanja, između ostalog, na ovaj vid trgovine, Švarceneger odbacuje ovakvu karakterizaciju.

„Možete imati konkurenciju, ali morate biti pametni u vezi sa tim, jer ako su ljudi mrtvi, onda su mrtvi. Gotovo je".

Švarceneger planira da bude na samitu u Glazgovu sledeće nedelje, ali ne polaže velike nade u sistem i veruje da će do rešenja i promena doći zbog pritiska i tehnoloških promena.

Ipak, Švarceneger je optimističan i još uvek veruje.

„Sudbina ne postoji, osim onoga što sami možemo da uradimo", kaže on.


Pogledajte video o solarnim farmama i njihovom uticaju na klimatske promene


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: