Malezijski ginekolog napravio „prvi uniseks kondom na svijetu"

Pronalazač se nada da će uniseks kondom osnažiti ljude da preuzmu bolju kontrolu nad seksualnim zdravljem bez obzira na njihov pol ili seksualnu orijentaciju

8140 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Malezijski ginekolog napravio je, kako kaže, prvi uniseks kondom na svetu koji mogu da nose žene ili muškarci i napravljen je od medicinskog materijala koji se obično koristi kao zavoj za povrede i rane.

Njegov pronalazač se nada da će Wondaleaf uniseks kondom osnažiti ljude da preuzmu bolju kontrolu nad seksualnim zdravljem bez obzira na njihov pol ili seksualnu orijentaciju.

„U osnovi je to običan kondom sa lepljivom prevlakom", rekao je Džon Tang Ing Čin, ginekolog u firmi za medicinsku opremu Tvin Katalist (Twin Catalyst).

„To je kondom sa lepljivom oblogom koja se pričvršćuje za vaginu ili penis i pokriva okolno područje radi dodatne zaštite", rekao je Tang, preneo je Rojters.

Lepljiva obloga se nanosi samo na jednu stranu kondoma, dodao je, što znači da ga može obrnuti i koristiti bilo koji pol.

Svaka kutija ima dva kondoma i koštaće 3,60 dolara.

Tang pravi kondome od poliuretana, materijala koji se koristi u providnim zavojima za rane koji je tanak i fleksibilan, ali jak i vodootporan.

„Jednom kada ga stavite, često ne shvatate da je tu", rekao je on, misleći na obloge napravljene od materijala.

Tang je rekao da je Wondaleaf prošao nekoliko krugova kliničkih istraživanja i testiranja i da će biti komercijalno dostupan preko veb stranice kompanije ovog decembra.

„Na osnovu broja kliničkih ispitivanja, prilično sam optimista da će vremenom to biti značajan dodatak mnogim metodama kontracepcije koje se koriste u prevenciji neželjenih trudnoća i polno prenosivih bolesti", rekao je Tang.


Možda će vas zanimati i ovaj video: Zašto se broj spermatozoida prepolovio u poslednjih 40 godina


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: