"Irac koji ne pije" - Bajden razgovarao sa papom o piću i klimatskim promjenama

Audijencija američkog predsedničkog para Bajden kod pape Franje trajala je sat i petnaest minuta i bila je zatvorena za novinare, ali je Vatikan objavio kratak video, a zatim su obje strane ukratko ispričale o čemu su razgovarali

6761 pregleda 2 komentar(a)
Ovo je bio četvrti susret Bajdena i Franja, ali prvi otkako je Bajden predsjednik SAD: Razgovarali više od sat vremena, Foto: Reuters
Ovo je bio četvrti susret Bajdena i Franja, ali prvi otkako je Bajden predsjednik SAD: Razgovarali više od sat vremena, Foto: Reuters

Džo Bajden, drugi predsednik katoličke veroispovesti u istoriji SAD posle Džona Kenedija, sastao se u petak u Vatikanu sa papom Franjom i razgovarao sa njim, između ostalog, o piću.

Američki lider je došao u Evropu na samit G20 u Rimu, a zatim će prisustvovati svetskom samitu o klimatskim promenama sledeće nedelje u Glazgovu.

„Ovo je verovatno prvi put da vidite Irca koji uopšte ne pije", rekao je Džo Bajden papi.

Poglavar Rimokatoličke crkve je odgovorio da Irci, koliko on zna, veoma vole viski.

Džo Bajden je Irac po majci i često se priseća svojih irskih korena.

On je takođe zakleti antialkoholičar - kao i prethodni predsednik Donald Tramp, Bajden kaže da nikada u životu nije pio alkohol.

Audijencija američkog predsedničkog para Bajden kod pape Franje trajala je sat i petnaest minuta i bila je zatvorena za novinare, ali je Vatikan objavio kratak video, a zatim su obe strane ukratko ispričale o čemu su razgovarali.

Tema pića pojavila se u vezi sa prigodnim novčićem koji je Bajden poklonio papi.

Darivao mu je novčić vojne jedinice u kojoj je služio predsednikov sin Bo Bajden, koji je preminuo od raka pre šest godina.

Vatikan je u saopštenju naveo da su predsednik SAD i papa razgovarali o klimatskim promenama, pandemiji korona virusa, izbeglicama i borbi protiv siromaštva i gladi širom sveta.

Prema navodima, nisu razgovarali na temu abortusa.

Bajden, iako katolik, zalaže se za slobodu izbora po ovom pitanju, a grupa katoličkih biskupa u Sjedinjenim Državama pozvala je da bude ekskomuniciran.

Papa Franja se, međutim, ogradio od ovog zahteva.

Ovo je bio treći susret pape Franje sa nekim američkim predsednikom od 2013. godine.

Takođe, ovo je bio i njegov četvrti susret sa Bajdenom, ali i prvi otkako je Bajden predsednik SAD.

Prvi put su se sastali 2016. godine dok je Bajden obavljao funkciju potpredsednika SAD u administraciji tadašnjeg predsednika Barake Obame.

Američki predsednik svim silama pokušava da pokaže da se Amerika posle Trampa vraća u evropsku i svetsku politiku kao lider i dobar saveznik.

Pre klimatskog samita COP26 u Glazgovu, Bajden se obavezao da će uložiti 550 milijardi dolara u smanjenje emisije gasova staklene bašte.

Poruke pape Franje o klimatskim promenama

U poruci snimljenoj ekskluzivno za BBC, papa Franja je pozvao je svetske lidere da pruže „efikasne odgovore" na vanredne situacije u vezi sa životnom sredinom i ponude „konkretnu nadu" budućim generacijama.

Govoreći iz Vatikana za BBC Radio 4 , papa je govorio o krizama kao što su pandemija korona virusa, klimatske promene i ekonomske poteškoće, i pozvao svet da na njih odgovori vizijom i radikalnim odlukama, kako ne bi propala šansa za odgovor na aktuelne izazove.

„Možemo se suočiti sa ovim krizama povlačeći se u izolacionizam, protekcionizam i eksploataciju", rekao je on, „ili u njima možemo videti pravu šansu za promenu".

On je ukazao na potrebu za „obnovljenim osećajem zajedničke odgovornosti za naš svet".

„Svako od nas - ko god i gde god da se nalazimo - može da odigra sopstvenu ulogu u promeni našeg kolektivnog odgovora na pretnju klimatskih promena bez presedana i degradaciju našeg zajedničkog doma", poručio je papa Franja.

Pape i susreti sa američkim predsednicima - u fotografijama

Getty Images
Getty Images
Getty Images
Getty Images
Getty Images
Getty Images
Getty Images
Getty Images
Getty Images
Getty Images
Getty Images

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: