Ostavka Zaeva: Šta se desilo na lokalnim izborima u Sjevernoj Makedoniji

"Ostajem na stavu da ne treba da se organizuju prijevremeni parlamentarni izbori", rekao je Zaev na konferenciji za novinare

10361 pregleda 7 komentar(a)
Foto: AFP
Foto: AFP

Zoran Zaev, premijer Severne Makedonije, podneo je ostavku na tu funkciju i mesto lidera Socijaldemokratskog saveza (SDSM) posle neuspeha te partije na lokalnim izborima.

Hristijan Mickoski, lider najveće opozicione partije VMRO DPMNE proglasio je prethodno „ubedljivu pobedu" u gradu Skoplju i više od 20 opšptina, među kojma su Bitolj, Ohrid i Đevđelija, u kojima je u nedelju održan drugi krug lokalnih izbora za gradonačelnike.

„Preuzimam odgovornost za poraz na lokalnim izborima i podnosim ostavku na funciju premijera i predsednika SDSM.

Ostajem na stavu da ne treba da se organizuju prevremeni parlamentarni izbori", rekao je Zaev na konferenciji za novinare, a prenosi novinska agencija Beta.

On je dodao da nema potrebe da se organizuju novi parlamentarni izbori, jer prema zakonu, vladajuća koalicija može da odluči ko će biti novi kandidati za premijera i ministre i da taj predlog izglasa u skupštini.

Građani Severne Makedonije su danas, u drugom krugu lokaklnih izbora, birali gradonačelnike u 44 opštine i Gradu Skoplju.

Šta se desilo na lokalnim izborima?

Desničarska opoziciona stranka VMRO-DPMNE proglasila je pobedu na izborima za gradonačelnike u nekoliko velikih gradova.

U glavnom gradu Skoplju, nezavisna kandidatkinja Daniela Arsovska, koju podržava VMRO, pobedila je Petrea Šilegova iz vladajuće stranke SDSM, koji je bio na funkciji gradonačelnika.

Zaev je istakao da će „ostati ovaj period, dok treba, da pomogne da se reorganizuje nova vlada sa progeresivnom većinom koju ima i koja može da bude još uvećana".

„Ja lično kao čovdek sam deo SDSM i progresvnog naroda i ostajem u prvim borbenim redovima", istakao je premijer Severne Makedonije i lider SDSM, nakon što je saopštio da je podnosi ostavke.

Opozicioni lider Hristijan Mickoski je na konferenciji za novinare kazao da „Makedonija mora da se menja i da promene započinju od večeras".

„Vlast je delegitimirana. I to je nova realnost za koju očekujem da će se oslikati u parlamentu. To bi bilo najbolje preko vanrednih parmentarnih izbora", rekao je lider VMRO DPMNE.

Koalicioni partner SDSM-a, Demokratska unija za integraciju (DUI) izgubila je u najvećim gradovima sa albanskom većinom Tetovu i Gostivaru.

U prvom krugu, održanom pre dve sedmice, opozicioni VMRO DPMNE Hristijana Mickoskog je dobio 22 gradonačelnika, vladajući SDSM Zorana Zaeva devet, a tri gradonačelnička mesta je osvojila albanska partija DUI Alija Ahmetija, koja je deo vladajuće koalicije sa na centralnom novou sa SDSM.


Ko je Zoran Zaev

  • Rođen 8. oktobra 1974. godine, u Strumici
  • Diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Skoplju, na istom univerzitetu stekao i master
  • Od 2005. do 2016. godine bio gradonačelnik Strumice
  • Od 2013. godine lider Socijaldemokratske stranke Makedonije i lider opozicije
  • 31. maja 2017. godine izabran za predsednika Vlade Makedonije
  • Godine 2018, Zaev je sa grčkim premijerom postigao dogovor o imenu države, kada je dodat prefiks severna, čime je rešen dugogodišnji spor
  • Krajem 2019, podneo je ostavku nakon što Severna Makendonijatreći put nije dobila datum za početak pregovora sa Evropskom unijom.
  • U maju 2020, Severna Makedonija je zvanično postala članica NATO alijanse, a u julu je koalicija na čijem je čelu bio Zaev osvojila većinu na parlamentarnim izborima

Pogledajte video o Simonu Gadžigi koji se kandidovao za gradonačelnika Štipa


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: