Oksfordski rječnik proglasio reč 2021. godine - Vaks (Vax)

Riječi koje se odnose na vakcine su naglo skočile u upotrebi 2021. zbog pandemije, pri čemu se dvostruko vakcinisani, nevakcinisani i antivakseri posebno često koriste.

2975 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Leksikografi Oksfordskog rečnika engleskog jezika (OED) izabrali su reč 20201. godine - Vax (vaks), koja obuhvata sve što se odnosi na vakcinu protiv korona virusa.

Reči koje se odnose na vakcine su naglo skočile u upotrebi 2021. zbog pandemije, pri čemu se dvostruko vakcinisani, nevakcinisani i antivakseri posebno često koriste.

Viša urednica Oksfordskog rečnika Fiona Mekferson kaže da je reč vaks bio očigledan izbor jer je ostavila „najupečatljiviji uticaj".

„Ova reč seže bar do osamdesetih godina prošlog veka, ali retko je korišćena do ove godine", rekla je ona.

„Kada se tome doda njen uticaj na stvaranje drugih reči - vaksi (vaxxie), vaksaton (vax-a-thon), vaksinista (vaxinista) - jasno je zašto se reč vaks izdvojila".


Oksfordski rečnik ovako definiše reč vax:

  • vax (imenica) - vakcine ili vakcinacija
  • vax (glagol) - lečiti (nekoga) vakcinom kako bi stvorio imunitet protiv bolesti; vakcinisati
  • vaxxie (vaksi) - Fotografija koju neko napravi odmah pošto je primio vakcinu, posebno onu protiv korona virusa, i odmah je podeli na društvenim mrežama; selfi posle vakcinacije
  • anti-vax (antivaks) - protiv vakcinacije
  • anti-vaxxer (antivakser) - onaj/ona ko se protivi vakcinaciji
  • double-vaxxed (dvostruko vakcinisani) - neko ko je primio dve doze vakcine

Upotreba reči pandemija porasla je čak za više od 57.000 procenata ove godine.

Oksfordski i Kolins biraju reči godine, a prošle godine Kolins je izabrao reč lokdaun (zaključavanje, zatvaranje).

Leksikografi Oksfordskog rečnika, međutim, ocenili su da je 2020. godina bila bez presedana i da je bilo toliko kandidata pa su proširili izbor, obuhvatajući pregršt novih ključnih reči, kao što su lockdown (zaključavanje), bushfires (šumski požari) i Kovid-19, kao i antirasistički pokret u Americi Crni životi su važni (Black Lives Matter), ROK (rad od kuće), prinudni odmor (furlough).

Previous words of the year. .  .

Ovogodišnja pobednička reč vax, prema izboru Oksfordskog rečnika, prvi put je zabeležena na engleskom 1799. godine, dok se reči proistekle iz nje - ​​vakcinisati i vakcinacija - prvi put pojavljuju 1800. godine.

Sve ove reči potiču od latinske reči vacca, što znači krava.

Kakve veze ima vakcina sa kravama, saznajte u našem kratkom video objašnjenju:

Prema OED-u, za to je zaslužan pionirski radi engleskog lekara i naučnika Edvarda Dženera na vakcinaciji protiv malih boginja krajem 1790-tih i početkom 1800-tih.

Oksfordski rečnik ​​kaže da njihov korpus, ili jezički resurs, prikuplja sadržaj vesti koji se svakodnevno ažurira i sadrži više od 14,5 milijardi reči koje leksikografi pretražuju ​​i analiziraju.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: