Princ Čarls kaže da je potrebna ratna strategija, Džonson da je minut do ponoći

Džonson je za BBC rekao da svjetski lideri moraju da pređu sa „težnje na akciju" kako bi se usporilo globalno zagrijavanje

3831 pregleda 2 komentar(a)
Foto: BBC
Foto: BBC

Minut je do ponoći - ovako britanski premijer Boris Džonson opisuje trenutak u kom se svet nalazi u vezi sa klimatskim promenama, a američki predsednik Džozef Bajden kritikuje Kinu i Rusiju što nisu došli na sastanak najmoćnijih država sveta - G20, koji prethodi samitu u Glazgovu.

Džonson je za BBC rekao da svetski lideri moraju da pređu sa „težnje na akciju" kako bi se usporilo globalno zagrevanje.

Princ Čarls, najviši predstavnik kraljevske porodice na samitu u Glazgovu, kaže da je potreban „ratni plan" za rešavanje klimatske krize.

Britanski prestolonaslednik je samit opisao kao „salon poslednje šanse".

Velika Britanija je domaćin samita usred sve veće zabrinutosti naučnika da zemlje ne čine dovoljno da ograniče emisije gasova staklene bašte, što je izazvalo porast prosečnih globalnih temperatura.

Uoči samita u Glazgovu, Bajden je kritikovao je Kinu i Rusiju zbog, kako je ocenio, nedovoljne posvećenosti da se saglase sa značajnim inicijativama o klimatskim promenama.

Izrazio je razočaranje što se lideri Rusije i Kine - koje su među najvećim zagađivačima u svetu - nisu pojavili na samitu G20.

„Meni je to razočaravajuće, ali usvojili smo mnogo stvari kako bismo okončali finansiranje proizvodnje električne energije na ugalj", rekao je Bajden.

Svetska meteorološka organizacija upozorava da su ekstremni vremenski događaji, kao što su jaki toplotni talasi i razorne poplave, nova normalnost.

U izveštaju o stanju klime za 2021. ističe se da se svet „menja pred našim očima".

Dvedesetogodišnji prosek temperature na putu je da prvi put premaši jedan stepen Celzijusovih u odnosu na predindustrijsko vreme.

A globalni nivo mora porastao je na novi maksimum 2021. godine, prema studiji.


COP26 klimatski samit - Osnove

  • Klimatske promene su jedan od najhitnijih svetskih problema. Vlade moraju da obećaju ambicioznije smanjenje štetnih gasova ako želimo da sprečimo veće globalne poraste temperature.
  • Samit u Glazgovu je mesto gde bi mogle da se dese promene. Treba motriti na obećanja najvećih svetskih zagađivača, poput SAD i Kine, i da li siromašnije zemlje dobijaju podršku koja im je potrebna.
  • Naši životi će se promeniti. Odluke donete na samitu mogu da utiču na naše poslove, kako grejemo domove, šta jedemo i kako putujemo.

Šta je rekao Džonson?

Obećao je dodatnih milijardu funti (više od milijardu evra) u naredne četiri godine za pomoć zemljama u razvoju.

Vlada je već priznala da razvijeni svet neće u potpunosti ispuniti obećanje dato 2009. da će siromašnijim zemljama plaćati 100 milijardi dolara godišnje za pomoć u borbi protiv klimatskih promena.

Džonson je pozvao druge razvijene zemlje da izdvajaju više novca.

Rekao je i da će druga dva centralna cilja samita biti ubeđivanje svetskih lidera da se posvete ubrzanju prelaska sa benzinskih i dizel automobila i zaustavljanju krčenja šuma.

Džonson je prvi put rekao da se protivi kontroverznom planu o rudniku uglja u Kambriji.

„Nisam za više uglja", rekao je britanski premijer.

„Ali to nije odluka za mene, to je odluka za one koji planiraju".

Vlada je kritikovana što nije zaustavila projekat rudnika.

Ovo je najsnažnija izjava koju je britanski premijer do sada dao o ovoj temi - i mogla bi da pomogne pregovorima, jer je ubeđivanje nacija da postepeno ukinu ugalj jedan od centralnih ciljeva koje je postavila vlada Velike Britanije.

Reuters

Poruke princa Čarlsa

Princ od Velsa, koji se dugo bori za zaštitu životne sredine, naglašava hitnost suočavanja sa klimatskom krizom.

Predčaže vojnu strategiju u borbi sa klimatskim promenama.

„Potrebna nam je ogromna kampanja u vojnom stilu kako bismo okupili snagu globalnog privatnog sektora, sa trilionima novca na raspolaganju".

Princ Čarls se obratio svetskim liderima na samitu G20 u Rimu u nedelju - pozivajući da se „lepe reči" pretvore u „još finija dela".

„Nema dileme da je vreme da ostavimo po strani naše razlike i iskoristimo ovu jedinstvenu priliku za pokretanje značajnog zelenog oporavka tako što ćemo globalnu ekonomiju postaviti na pouzdanu, održivu putanju i tako spasiti našu planetu", rekao je on na samitu najmoćnijih država sveta.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: