Sjeverna Makedonija i lokalni izbori: Da li je politički točak istorije krenuo unazad

Više od sedam decenija posle narodnog heroja Vere Aceve, nezavisna kandidatkinja Danela Arsovska ubedljivo je pobedila dosadašnjeg gradonačelnika Petra Šilegova iz vladajuće Socijaldemokratske stranke Makedonije

3877 pregleda 2 komentar(a)
Zaev, Foto: Reuters
Zaev, Foto: Reuters

Prošlo je 73 godine otkada je Skoplje poslednji put na čelu imalo gradonačelnicu - i to je samo jedan delić veličine slike promene u makedonskoj prestonici posle lokalnih izbora.

Više od sedam decenija posle narodnog heroja Vere Aceve, nezavisna kandidatkinja Danela Arsovska ubedljivo je pobedila dosadašnjeg gradonačelnika Petra Šilegova iz vladajuće Socijaldemokratske stranke Makedonije (SDSM) premijera Zorana Zaeva, koji je zbog takvog rezultata najavio napuštanje svih funkcija.

Za njenu pobedu itekako je bila značajna podrška najveće opozicione stranke VMRO-DPMNE koja u glavnom gradu nije imala svog kandidata.

„Mi smo radosni, ali ne slavimo jer ima mnogo toga da se radi u narednom periodu.

„Ove četiri godine bile su veoma loše, pa sada naši gradonačelnici moraju mnogo da rade da bi popravili stvari i realizovali projekte koje su obećali", kaže za BBC na srpskom Dimče Arsovski iz VMRO-DPMNE.

Najava ostavke premijera Zaeva uvodi makedonsku politiku u doba neizvesnosti, pa njegov SDSM i koalicioni partner iz albanske zajednice DUI počinju razgovore o budućoj vladi.

Sam Zaev najavio je mogućnost izbora novog kabineta sa novim premijerom i starom većinom, dok opozicija zahteva vanredne parlamentarne izbore - redovni su planirani tek za leto 2024. godine.

Put u krizu

Lokalni izbori i promena vlasti u ključnim gradovima Severne Makedonije - Skoplju i Tetovu - donela je krizu na nacionalnom nivou.

Ipak, nije ovo prvi put da Zoran Zaev skraćuje sopstveni premijerski mandat.

Uoči referenduma o promeni imena zemlje u skladu sa sporazumom sa Grčkom 2019. godine, Zaev je najavio ostavku ako referendum ne potvrdi dogovor Skoplja i Atine.

Referendum jeste proglasio uspešnim jer je velika većina građana glasala za Sporazum, ali na birališta nije izašla ni polovina upisanih birača - pa je Zaev odlučio da nema razloga za ostavku.

Ona je usledila nekoliko meseci kasnije, kada je još jednom Severna Makedonija ostala bez datuma za početak pregovora sa Evropskom unijom - Zaev je mandat tehničkom premijeru Oliveru Spasovskom, takođe iz SDSM, čiji je kabinet pripremio vanredne izbore.

EPA

Zaev je na izborima koji su odlagani tokom prvog talasa pandemije virusa korona ostvario trijumf, ali bi i taj mandat mogao da bude skraćen posle lošeg rezultata na glasanju za lokalne vlasti.

„Ponosan sam na progresivne snage koje su zemlju uvele u NATO, što ubrzo možemo da počnemo pregovore sa Evropskom unijom, što je sproveden uspešan popis, što smo ujedinili narod i što sarađujemo sa svih pet suseda", pobrojao je dostignuća svoje vlade Zaev u izbornoj noći.

Lokalni izbori pre četiri godine bili su važna etapa u dolasku Zaeva na vlast u Makedoniji, a sada je upravo glasanje na tom nivou pokazalo suprotan pravac politike.

„Izborna obećanja su u velikoj meri izneverena, a ono što je najavljivano - nikako nije ispunjeno.

„Primer za to je i Skoplje, gde je kandidat za gradonačelnika obećavao iste stvari koje je obećavao i pre četiri godine, a u međuvremenu nije ih ispunio", kaže novinar Nove Makedonije Aleksandar Srbinovski.

Uz odnos prema obećanjima, za rezultat na izborima bio je važan i odnos prema prošlosti.

„Pasivan odnos prema borbi protiv kriminala i korupcije i izostanak vladavine prava, a vlada Zorana Zaeva nije se upustila u korenite promene u zemlji posle decenijskog režima VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog.

„Demontaža režima Gruevskog nije izvršena i imamo ovakvu situaciju", kaže za BBC na srpskom Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane.

On dodaje da postoji i razlog koji dolazi - spolja.

„Jedan deo odgovornosti je na EU, koja je pokazala maćehinski odnos prema Severnoj Makedoniji posebno što je dozvolila da Bugarska blokira početak pregovora Severne Makedonije sa EU, zbog pitanja koja nemaju nikakve veze sa integracijom te države u EU."

Zvanična Sofija blokira početak pregovora Severne Makedonije o članstvu u EU zbog spornih pitanja identiteta i makedonskog jezika, iako su evropski zvaničnici u više navrata ocenili da je Skoplje ispunilo sve uslove za početak pregovora.

VMRO-DPMNE: Blizu ili daleko od Nikole Gruevskog

Samo četiri godine nakon promene vlasti, koja je na trenutke bila i dramatična, uz proteste i sukobe na ulicama, dugotrajne političke krize, bojkote izbora, međunarodne posrednike, stranka VMRO-DPMNE vraća se na neke ključne pozicije u vlasti.

U međuvremenu je ostala bez tadašnjeg lidera Nikole Gruevskog koji je od sudskih procesa u zemlji pobegao u Budimpeštu, a na čelo stranke došao je Hristijan Mickovski.

„Stranka se kontinuirano reformisala ove tri ili četiri godine, pa je ovo VMRO u novom ruhu, novog izgleda.

„Drago nam je da su to prepoznali građani Makedonije, da se stranka uspešno promenila", kaže portparol ove stranke Dimče Arsovski.

EPA

Ipak, za posmatrače se uloga Nikole Gruevskog i dalje ne može u potpunosti isključiti, a direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije kaže da bivši premijer iz Mađarske može da utiče na makedonsku politiku.

„VMRO-DPMNE se nije suštinski promenila u proteklih nekoliko godina i ima još hipoteku političko-mafijaške kriminalne partije pre nego konzervativne desničarske političke stranke.

„Hipoteku ima i albanska Demokratska unija za integraciju (DUI), koja je u svim dosadašnjim vladama", smatra analitičar Zijad Bećirović.

DUI je stranka koja je činila vladajuću većinu kako sa VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog, tako i sa SDSM Zorana Zaeva.

Šta su budući koraci u makedonskoj politici?

Pobednici lokalnih izbora već u slavljeničkoj noći bili su jasni - žele vanredne parlamentarne izbore.

„Čekamo šta će da bude naredni korak Zorana Zaeva, SDSM i Vlade, pa ćemo odlučiti kako ćemo mi dalje.

„Mi smo zatražili prevremene parlamentarne izbore jer narod je jasno rekao da želi promenu ove vlade", kaže Dimče Arsovski iz VMRO-DPMNE.

Da za njima nema potrebe, odlazeći premijer Zaev naglasio je već u izbornoj noći i nagovestio početak razgovora o novom obliku saradnje aktuelnih partnera.

Za Zijada Bećirovića, izbor nove vlade sa istim akterima je daleko realnija opcija.

„Rano je govoriti o povratku starog režima VMRO-DPMNE, jer se radi o lokalnim izborima.

„Postojeća parlamentarna većina sada može izabrati novu vladu sa novim ljudima, koji bi trebalo da pokrenu tektonsku dekriminalizaciju države i to bi najviše pogodilo VMRO-DPMNE, ali i novonastale kriminalce pod aktuelnom vlašću SDSM", smatra on.

Ipak, već sada je jasno da bi put do narednih redovnih parlamentarnih izbora, koji bi trebalo da se održe 2024. godine, mogao da bude predug - u bilo kom od scenarija prepakivanja političkih kockica u Severnoj Makedoniji.


Kada je VMRO-DPMNE vladao Skopljem poslednji put, grad je postao poznat po brojnim spomenicima.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: