Lov na osumnjičenog za provale od 30 miliona eura u londonske kuće slavnih

Informacije pokazuju da je u protekloj deceniji Lindli koristio najmanje 19 lažnih identiteta - poput „Danijel Vuković", „Ljubomir Romanov" i „Ljubomir Radosavljević"

13742 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Milan Police
Foto: Milan Police

U toku je evropski lov na čoveka optuženog za jednu od najvećih provala u britanskoj pravnoj istoriji, otkrila je istraga BBC-ja.

Tvrdi se da je Alfredo Lindli izveo niz provala u luksuzne domove troje slavnih ličnosti u decembru 2019. godine - između ostalih i pljačku vrednu 30 miliona evra u domu naslednice Formule 1 Tamare Eklston.

Italijanske vlasti takođe optužuju Lindlija za provalu u dom bivšeg fudbalera londonskog Arsenala i francuske reprezentacije Patrika Vijere, danas trenera Kristal Palasa, iz 2009. godine.

Vijera je igrao i za torinski Juventus i milanski Inter.

Veruje se da se Lindli trenutno nalazi u Beogradu.

Četrdesetogodišnji državljanin Perua ima krivični dosije u Italiji pod raznim identitetima za prevare i provale koje datiraju unazad sve do 1995. godine, prema sudskim spisima do kojih je došao BBC.

Informacije pokazuju da je u protekloj deceniji Lindli koristio najmanje 19 lažnih identiteta - poput „Danijel Vuković", „Ljubomir Romanov" i „Ljubomir Radosavljević".

Dokumenti pokazuju da ovi identiteti imaju veze sa raznim evropskim gradovima - Beograd, Sarajevo, Milano i Zagreb.

Getty Images

Pod imenom „Ljubomir Romanov", Lindli se pojavio na sudu u Beogradu 27. avgusta suočen sa mogućnošću izručenja u Veliku Britaniju.

Slučaj je završio pred specijalnom službom za borbu protiv organizovanog kriminala Republike Srbije.

Međutim, srpske vlasti su odbile da ga izruče i veruje se da je Lindli i dalje u Beogradu.

On je naveden kao suvlasnik građevinske firme u centru prestonice Srbije.

Prema ličnoj karti koju su izdale srpske vlasti, njegova kućna adresa nalazi se u prigradskom naselju Obrenovac.

Detektivi londonske gradske policije kažu da se Lindli traži radi „saslušanja u vezi sa nizom provala u kojima su ukradene velike dragocenosti počinjenih u decembru 2019. godine u londonskim kvartovima Kensingtonu i Čelsiju."

PA Media/GettyImages

Tokom prvih 13 dana decembra 2019. godine, procenjeno je da su ukradene dragocenosti u vrednosti od 30 miliona evra iz kuća u zapadnom Londonu Tamare Eklston, bivšeg fudbalera Čelsija i engleske reprezentacije Frenka Lamparda i pokojnog vlasnika engleskog fudbalskog kluba Lester Siti Vičaija Šrivadanaprabe.

Upad samo u vilu Tamare Eklston - u jednoj od najskupljih ulica na svetu - smatra se jednom od najvećih kućnih provala u engleskoj pravnoj istoriji.

Većina ukradenog nakita i satova nikad nije pronađena.

Getty Images

Početkom ove godine, četiri rumunska državljanina su posle dvomesečnog suđenja oslobođena optužbe da su se organizovali da počine provalu.

Italijanski državljani Jugoslav Jovanović (24), Alesandro Donati (44) i Alesandro Malteze (45) izručeni su iz Italije u Veliku Britaniju i priznali su da su učestvovali u provalama.

Kazna će im biti izrečena 15. novembra na Kraljevskom sudu Ajlvort.

Pod imenom Danijel Vuković, Lindli je 30. novembra 2019. godine, zajedno sa Jovanovićem, sleteo na londonski aerodrom Stensted iz Stokholma, prema detaljima pročitanim u povezanom sudskom slučaju.

Njih dvojica su odseli u hotelu u Orpingtonu, u jugoistočnom Londonu.

Narednog dana, Jovanović je u zapadnom Londonu upao u dom bivšeg fudbalera Čelsija i engleskog reprezentativca Lamparda i njegove supruge Kristine dok je bračni par bio u izlasku.

Ukradene su dragocenosti u vrednosti od više od 58.000 evra, između ostalih i manžetne Patek Filip od belog zlata, Kartijeov džepni sat, dva ženska sata od roze zlata i zlatnu ogrlicu Mia Lia.

Policija je za učešće u provali optužila Lindlija.

Getty Images

Potom, 10. decembra, provaljeno je u posed u Najtsbridžu koji je pripadao porodici milijardera i vlasnika Lester Sitija Šrivadanaprabe.

Šrivadanapraba je poginuo u padu helikoptera ispred stadiona King Pauer u oktobru 2018. godine, a njegova porodica izjavila je da je posle njegove smrti njegov dom ostao netaknut.

Lindli je optužen da je poharao kuću zajedno sa Jovanovićem, Maltezeom i Donatijem.

Porotnicima je u novembru prošle godine rečeno da su među ukradenim predmetima bili sedam satova Patek Filip, pametni sat Tag Heuer i oko 400.000 funti (više od 470.000 evra) gotovine.

AFP/Getty Images

Narednog dana, grupa je obedovala u suši restoranu blizu Herodsa, gde su popili šampanjac od 760 funti (900 evra) i jeli sašimi.

Konačno, 13. decembra, kaže se da je Lindli upao u kuću Tamare Eklston, zajedno sa Maltezeom i Donatijem, dok je Jovanović čuvao stražu.

U Kraljevskom sudu Ajlvort izloženo je da su se oni, opremljeni šrafcigerima, ostrvili na velelepni dom preko puta Kensington Palasa koju naslednica Formule 1 deli sa mužem Džejem Ratlendom.

Bračni par je otputovao na božićni odmor u Laponiju svega nekoliko sati pre toga.

Kensington Palas Gardens je najskuplja ulica na svetu, ima naoružane čuvare i dom je ruskih, francuskih i izraelskih ambasada, kao i vlasnika londonskog fudbalskog kluba Čelsi Romana Abramoviča i sultana od Bruneja.

Getty Images

Mnoge od soba u vili Eklstonovih bile su potpuno ispražnjene od dragocenosti.

Za samo nešto više od sat vremena, provalnici su otišli sa 400 komada nakita i velikom sumom gotovine.

Posle kratkog boravka u „erbienbiju" u Čelsiju, Lindli je napustio zemlju 18. decembra letom Er Srbije sa Hitroa do Beograda.

Detektivi smatraju da se od tada Lindli nije vraćao u Veliku Britaniju.

Getty Images

Italijanske vlasti navode da je Lindli povezan sa više luksuznih provala.

One tvrde da su u septembru 2009. godine on i njegovi saučesnici upali u domove fudbalera Patrika Vijerija i Salija Muntarija.

U trenutku kad je provaljeno u njihove domove, dvojica veznih igrača igrali su u milanskom Interu, a Muntzari, koji je iz Gane, bio je i član Fudbalskog kluba Milan.

Prema italijanskim sudskim spisima, banda je ukrala sef sa 15.000 evra gotovine, nakitom i 28 „luksuznih satova" vrednih oko 200.000 evra.

PA Media

Procenjena vrednost plena iz obe provale veća je od milion evra.

Prema dokumentima, sudski postupak protiv njega tek treba da bude održan iako je trebalo da započne u junu 2017. godine.

U papirima se navodi i da je u novogodišnjoj noći 2010. godine, Lindli uhvaćen na kamerama kako ulazi u milanski stan Marije Luise Gavaceni, udovica dizajnera Nikole Trusardija.

Getty Images

Pošto su na silu otvorili prozor, Lindli i njegovi saučesnici izneli su sef u kom se nalazio nakit u vrednosti od dva miliona evra.

Za učešće u toj provali on je u zatvoru proveo dve godine i četiri meseci.

Lindli i njegovi pravni zastupnici nisu odgovorili kad ih je kontaktirao BBC.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: