Oprezne pohvale za neočekivani klimatski dogovor Kine i Amerike

Evropska unija i Ujedinjene nacije opisale su dogovor kao ohrabrujući i važan korak, ali aktivistička organizacija Grinpis (Greenpeace) upozorava da obije zemlje moraju da pokažu više posvećenosti problemu.

5468 pregleda 0 komentar(a)
Foto: EPA
Foto: EPA

Aktivisti i političari su oprezno pozdravili neočekivanu deklaraciju Sjedinjenih Američkih Država i Kine u kojoj se Peking i Vašington zalažz za jačanje saradnje po pitanju klimatskih promena.

Evropska unija i Ujedinjene nacije opisale su dogovor kao ohrabrujući i važan korak, ali aktivistička organizacija Grinpis (Greenpeace) upozorava da obe zemlje moraju da pokažu više posvećenosti problemu.

Sjedinjene Američke Države i Kina su dva najveća svetska emitera ugljen-dioksida.

Vašington i Peking su saopštili da će zajedno raditi na postizanju cilja smanjenja temperature za 1.5 stepeni Celizijusa, dogovorenog Pariskim sporazumom usvojenim 2015. godine.

Naučnici smatraju da bi ograničavanje rasta temperature na globalnom nivou u vrednosti od 1.5 stepeni Celzijusa pomoglo čovečanstvu da izbegne tragične klimatske posledice.

Ovo je poređenje sa temperaturama u pre-industrijskom dobu.

Saopštenje dva velika svetska rivala objavljeno je kasno u sredu na COP26 klimatskom samitu u Glazgovu, koji se zvanično završava u petak.

Američki predsednik Džo Bajden i njegov kineski kolega Si Đinping bi trebalo da održe virtualni sastanak već početkom sledeće nedelje.

Dogovor je postignut posle tridesetak sastanaka između zvaničnika dve zemlje u poslednjih 10 meseci, rekao je predstavnik Kine na samitu.

Reakcije na iznenadni sporazum su većinom pozitivne, ali stručnjaci i aktivisti upozoravaju da sada moraju da se preduzmu konkretne akcije koje će podržati data obećanja.

Najava saradnje probudila je „novu nadu" da će cilj smanjenja temperature za 1.5 stepeni možda i biti postignut, rekla je Ženevjev Marikl, direktorka američke organizacije za borbu protiv klimatskih promena WWF.

„Moramo da budemo kristalno jasni i naglasimo šta je sve još potrebno ako će ove dve zemlje zaista obezbediti smanjenje emisije u sledećih devet godina", dodala je ona.

Amerika i Kina moraju da pokažu veću posvećenost postizanju klimatskih ciljeva, rekla je Dženifer Morgan, izvršna direktorka Grinpisa.

Sporazum „nije preokret", ali jeste veliki korak napred, rekao je Kevin Rad, bivši australijski premijer, za BBC.

„Trenutno geopolitičko stanje odnosa Kine i Sjedinjenih Država je užasno, tako da je sama činjenica da je postignut dogovor između Vašingtona i Pekinga u ovom trenutku veoma važna", rekao je Rad.

Dogovoreni su koraci za čitav niz pitanja, među kojima su emisije metana, prelazak na čistu energiju i dekarbonizacija.

„Više je slaganja nego razlika između Kine i Amerike", rekao je Si Ženhu, glavni kineski pregovarač za pitanja klimatskih promena.

Kina je ranije ove nedelje odbila potpisivanje sporazuma o ograničavanju emisija metana - štetnog gasa staklenika, već se obavezala da će razviti „državni plan"za rešavanje ovog pitanja.

Reuters

Iako Kina i Amerika imaju puno različitih stavova, saradnja po pitanju klimatskih promena je ključna, rekao je Džon Keri, američki izaslanik na skupu.

„Sada je svaki korak važan i pred nama je dug put", dodao je Keri.

Kina je najveći svetski emiter ugljen-dioksida, a Amerika je odmah za ljom. U septembru je kineski predsednik saopštio da će njegova zemlja ciljati da postigne ugljeničnu neutralnost do 2060, sa ciljem da se vrhunac emisije postigne pre 2030.

Sjedinjene Države su postavile kao cilj 2050. godinu.

COP26 klimatski samit ukratko

  • Klimatske promene su jedan od najvećih svetskih problema današnjice. Vlade svih zemalja moraju da obećaju ambicioznija smanjenja toplotnih gasova ako želimo da sprečimo veći porast globalne temperature.
  • Samit u Glazgovu može da donese promene. Obratite pažnju na obećanja lidera najvećih svetskih zagađivača, poput Amerike i Kine, kao i na obećanja pomoći siromašnijim zemljama.
  • Životi svih nas mogu da se promene: Odluke koje budu ovde donete imaće uticaja na naše poslove, na način na koji se grejemo, šta jedemo i kako putujemo.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: