Maorsko pleme traži od antivaksera da ne koriste ratnički ples Haku na protestima

Predstavnici plemena Ngati Toa, koje posjeduje legalno pravo na očuvanje hake, izdali su saopštenje oštrog tona poslije protesta antivakcinaša prošle nedjelje

4641 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Predstavnici maorskog plemena poručilo je protivnicima vakcina na Novom Zelandu da odmah prestanu da koriste čuveni plas haku na protestima.

Haka je stekla svetsku popularnost zahvaljujući ragbi reprezentaciji Novog Zelanda koji je izvodi pre svake utakmice.

Predstavnici plemena Ngati Toa, koje poseduje legalno pravo na očuvanje hake, izdali su saopštenje oštrog tona posle protesta antivakcinaša prošle nedelje.

Stopa vakcinacije među Maorima je niska.

Oko 61 odsto ih je potpuno vakcinisano, 77 odsto je dobilo prvo dozu.

Cilj novozelandskih vlasti je da vakcinišu oko 90 odsto stanovništva.

„Ngati Toa osuđuje korišćenje Ka Mate hake za promociju antivakcinaških stavova", rekao je Helmut Modlik, izvršni direktor organizacije koja predstavlja maorsko pleme.

„Mnogi naši preci su umrli tokom prethodnih pandemija… Apsolutno i jasno tvrdimo da je vakcina protiv Kovida-19 najbolja dostupna zaštita i posvećeni smo zadatku da se što pre imunizujemo", dodao je Modlik.

Prošle nedelje, oko 2.000 demonstranata se okupilo ispred zgrade parlamenta u Velingtonu mašući zastavama na kojima je bilo ispisano ime Donalda Trampa, bivšeg američkog predsednika.

Nosili su i transparente sa antivakcinaškim simbolima.

Džasinda Ardern, premijerka Novog Zelanda, da će biti potrebno da se i nastavnici i zdravstveni radnici u potpunosti vakcinišu kako bi kampanja imunizacije bila uspešna.

Vlada Novog Zelanda od početka pandemije je primenjivala stroge mere i vodila se politikom nulte tolerancije u borbi sa virusom.

Strategija je nedavno promenjena u model - naučimo da živimo sa virusom.

Od početka pandemije, na Novom Zelandu je zaraženo 9.000 ljudi, a preminulo je 34.


Pogledajte video: Kako nastaje kolektivni imunitetPratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.

Bonus video: