Pet stvari koje je Dragan Stojković dao fudbalskoj reprezentaciji Srbije

Saga o fudbalskoj reprezentaciji Srbije, kao i sve velike priče, ima momente tuge, trenutke uspona i padova, srčanosti i hrabrosti, pravde i nepravde

11203 pregleda 8 komentar(a)
Stojković, Foto: Getty Images
Stojković, Foto: Getty Images

Preletela je lopta celu odbranu Portugalaca, koja je potpuno zaboravila na Aleksandra Mitrovića, najboljeg strelca u istoriji reprezentacije Srbije.

U toku je 90. minut, a Srbiji je za plasman na Svetsko prvenstvo u Kataru potreban gol - sve se namestilo za veliku sportsku priču, jednu od onih koja će se prepričavati decenijama.

Saga o fudbalskoj reprezentaciji Srbije, kao i sve velike priče, ima momente tuge, trenutke uspona i padova, srčanosti i hrabrosti, pravde i nepravde.

To da, na primer, sudija tokom meča u Beogradu nije video da je lopta prešla gol-liniju posle šuta Kristijana Ronalda - čist gol mu nije priznat.

Ili da je u tom 90. minutu meča u Lisabonu, loptu na drugoj stativi čekao baš Mitrović - čovek koji je u baraž meču, kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2021. godine promašio odlučujući penal, a toliko je tokom godina dao za dres sa nacionalnim grbom.

Ovog puta je dao gol, čime je priča fudbalske reprezentacije Srbije u ovim kvalifikacijama dobila srećan kraj i jednog od najvećih heroja.

Mada, nije jedini sa tim statusom - veliki doprinos dali su i kapiten Dušan Tadić, Sergej Milinković-Savić, Dušan Vlahović, Strahinja Pavlović, Nemanja Gudelj, Nikola Milenković…

A sve njih je uklopio selektor Dragan Stojković Piksi, o čijem se uticaju na reprezentaciju danas najviše priča i koji je možda najveći junak ovih kvalifikacija.

BBC na srpskom vam predstavlja pet stvari koje je Stojković doneo reprezentaciji, a sve bi važile i da Mitrović nije dao gol i da se Srbija nije kvalifikovala za Katar.

Getty Images

Samopouzdanje i hrabrost

Sredinom novembra prošle godine Srbija je na stadionu „Rajko Mitić", u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, dočekala Škotsku.

Pobeda u tom finalnom meču baraža značila je prvi plasman na Euro još od 2000. godine.

Međutim, pošlo je te noći mnogo toga po zlu.

Škoti su izborili penale i posle Mitrovićevog promašaja prošli dalje, a fudbalska reprezentacija Srbije ponovo je razočarala.

Izmučen i psihički razoren tim, u koji je slabo ko verovao, početkom marta 2021. godine od Ljubiše Tumbakovića preuzima Dragan Stojković Piksi.

U tom trenutku do starta kvalifikacija ostalo je samo dvadesetak dana, tako da nije bilo mnogo vremena za pripreme, ali Piksi je od početka znao šta hoće.

„Da ne verujem u plasman na Mundijal, ne bih se prihvatao posla", izjavio je tada Stojković.

„Imamo potencijal kao ekipa, kvalifikacije će biti izazov, ja čvrsto verujem da možemo", dodao je.

Jedan od najboljih fudbalera sa prostora Balkana u istoriji zaista je verovao u to, a samopouzdanje je tokom vremena vremena i na igrače.

Kako kaže, pričali su od početka da će meč protiv Portugala - prvaka Evrope iz 2016. godine - u poslednjem kolu, i to u gostima, biti finale.

Mnogi nisu verovali da je ta pobeda moguća, ali Stojković i igrači jesu, zbog čega danas prepričavaju Stojkovićeve reči sa konferencije za medije pred meč sa Portugalom.

Pitali su ga tada da li bi „eventualni plasman u Katar" bio najveći uspeh njegove trenerske karijere.

„Kakav, bre, eventualni plasman u Katar - mi moramo da odemo tamo", odgovorio je.

Pa šta ako je to znači preko moćnog Portugala, predvođenog Ronaldom?


Pogledajte i video o Piksiju: Od igrača iz Pasi Poljane, do selektora sa Marakane


Ajmo, ajde, svi u napad

Stojković je kao fudbaler dugo dominirao terenima širom sveta, a kada je postao selektor želeo je da to radi i njegovi igrači.

Čim je postavljen na tu funkciju, rekao je da želi da reprezentacija igra fudbal koji će se svima svideti.

„Tražim, želim i volim da moja ekipa diktira igru, da dominira - hoću da od nas zavisi.

„Ne obraćam previše pažnju na protivnike", naveo je tada.

Tako je i bilo.

Srbija je dva puta razbila Irce - zbog autogola pred kraj meča u Dablinu protiv njih su osvojena „samo" četiri boda - a bila je bolja u tri od ukupno četiri poluvremena protiv Portugala.

Pritom, kiksevi protiv „malih reprezentacija" - Azerbejdžana i Luksemburga - kojih je u prošlosti i te kako bilo, ovog puta nisu dozvoljeni.

U osam utakmica Srbija je ostvarila šest pobeda i dva puta je igrala nerešeno.

Da, duvalo je često kroz odbranu Srbije, primani su golovi, ali su „orlovi" uvek davali jedan više (ili makar podjednako) i to je upravo ono što Stojković želi.

Srbija pod njegovom palicom, bez obzira na protivnika, igra direktan, napadački fudbal.

Ide se u napad, pa šta bude, bude, čega dugo nije bilo u fudbalskoj reprezentaciji.

Jednostavno, ofanzivnije od ovoga ne može.

Napadnut je i Portugal usred Lisabona, što je dovelo do najveće pobede reprezentacije još od Nemačke na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi 2010. godine.

I plasmana u Katar.

Getty Images

Stojković o optimizmu

Intervju za Sportski žurnal, april 2021. godine

Smatram da ćemo se sa Portugalijom boriti za prvo mesto, verujem da do njega možemo da stignemo.

Takav sam, začudim se kad mi neko kaže: „Pazi, previše si optimista".

Gledam i pitam se šta bi trebalo da radim kao trener. Da budem pesimista?

Da kažem: „Ljudi, ako izgubimo sa 0:2 nemojte da zamerite, jer oni su mnogo jaki!?"

Čoveče Božji, to ne mogu da razumem!

Ne razumem tu retoriku. Gubitničku.

Kakve veze ima? Francuska u Parizu, Portugalija u Lisabonu, šta - nepobedivi su?

Optimizam ne može niko da nam oduzme.

Kako da kažem momcima: „Idemo danas, pa šta bude". Kako?

Zašto si onda trener? Pecaljka, na reku, pa onda pecaš ribu.

I niko te ne dira, niti te ko pita šta.

Da, optimista sam i ne vidim nikakav problem.

Smatram da ćemo sa Portugalijom igrati za prvo mesto.


Getty Images

Taktika i sistem

Iako je bio veliki igrač i peta Zvezdina zvezda, Stojković je trenersku karijeru do sada gradio isključivo u Kini i Japanu, gde je proveo veći deo igračke karijere.

Iako su pojedini možda zato sumnjali u njega, nekadašnji kapiten reprezentacije Jugoslavije pokazao je da u glavi i nogama ima i dosta iz trenerskog zanata.

Pronašao je sistem koji radi i igračima dao prave uloge, iako je na sličnom tragu reprezentacija igrala i pod Tumbakovićem.

Pritom, uvek je znao da iznenadi kako treba.

Meč u Portugalu na desnom boku počeo je Andrija Živković, fudbaler grčkog Paoka, kog je malo ko očekivao u startnoj postavi.

Sergej Milinković Savić postao je jedan od ključnih igrača reprezentacije, Tadić je standardno onaj ko odlučuje o svemu, a u defanzivi dominiraju Strahinja Pavlović i Nikola Milenković.

Tu je i Dušan Vlahović, trenutno jedan od najtraženijih fudbalera Evrope, koji je tokom Stojkovićevog mandata zauzeo mesto u napadu.

A kada ne ide, kao u Beogradu protiv Portugala, koji je imao prednost od 2:0, Stojković menja i uglavnom pogodi koga treba da ubaci.

Međutim, možda i ono najvažnije, na početku kvalifikacija sačuvao je Mitrovića, koji u to vreme nije igrao u engleskom drugoligašu Fulamu i bio je daleko od prave forme.

„On mora da povrati samopouzdanje, ja sam tu da mu dam podršku", rekao je Stojković 19. marta, na prvoj konferenciji za novinare u svojstvu selektora.

„Mnogo ljudi me, s pravom, pitalo 'zašto ga zoveš kad ne igra'- ja verujem u njegovu igračku moć i da verujem u njega, iako je on u nekom nokdaunu", dodao je.

Mitrović se od tada preporodio - na dosadašnjih 17 utakmica engleske druge lige ima 20 golova i pet asistencija, a mreže je rešetao i u reprezentativnom dresu.

Selektoru je vratio golom koji je reprezentaciju odveo na Svetsko prvenstvo u Kataru.

Autoritet

Pored svega toga, Stojković kao jedno od najvećih fudbalskih imena sa ovih prostora ima veliki autoritet među igračima, što mnogi selektori nisu imali.

„Ako neko može da obuzda igrače, onda je to Piksi", izjavio je Dejan Savićević, predsednik Fudbalskog saveza Crne Gore, pošto je Stojković imenovan za selektora.

„Ako Piksi ne može da se nametne autoritetom i reši pitanje discipline na svim nivoima, onda ne znam ko bi mogao", dodao je Savićević.

„Takođe, Piksi ne dozvoljava mešanje u pisao - kod njega ne prolaze one fore: 'Ovaj mora da igra zbog menadžera'".

Isto je tada naveo i Tomislav Karadžić, počasni predsednik Fudbalskog saveza Srbije.

„Nama je najvažnije da imamo čoveka od autoriteta, kojeg će igrači da poštuju i cene", rekao je tada Karadžić.

O autoritetu i disciplini često je pričao i sam Stojković.

U intervjuu za Sportski žurnal izjavio je da „nije diktator", niti će to ikada biti,

„Sa mnom ne može da radi samo neko ko je lud, ko nije normalan", naveo je.

Ipak, neka hijerarhija mora da se poštuje.

„Da li je moja poslednja? Možemo da kažemo da jeste", naveo je tada Stojković.

„Ne bi valjalo da igrač odlučuje i da preko moje reči poklopi to, nije lepo.

„Moraš da pokažeš autoritet, a on se stiče pre svega znanjem, rečima koje imaju značenje", naveo je.

Duh reprezentacije

Kada sve to postoji, onda se javi i „duh reprezentacije", mitski pojam koji znači da je u timu sve dobro, da se svi dobro slažu i da sa zadovoljstvom igraju.

A toga nije bilo maltene još od te 2010. godine i selekcije koju je vodio Radomir Antić.

O atmosferi dosta govori i to što igrači, na primer, zajedno igraju društvenu igru „Mafija", pa su tako i slavili golove.

„Svakog dana je igramo, posle ručka, večere, u avionu… Nas 20 učestvuje, dobra je i za atmosferu i za zanimaciju po karantinima i hotelima", izjavio je Mitrović uz osmeh, posle meča sa Azerbejdžanom.

Atmosfera se videla i posle pobede nad Portugalom.

„Otkad je tu 'mister' Stojković vratio se osmeh, igramo lep fudbal, što smo pokazali danas", rekao je Tadić, poželevši da Stojković što duže ostane selektor.


Šta dalje?

Dalje je Svetsko prvenstvo u Kataru.

Srbija je od osamostaljenja učestvovala na dva Mundijalima u Nemačkoj 2010. i Južnoj Africi 2018. godine, a propustila je onaj u Brazilu iz 2014.

U Nemačkoj su „orlovi" bili u grupi sa Ganom, Australijom i Nemačkom.

Posle početnog poraza od Gane, savladana je Nemačka i plasman dalje tražio se u meču protiv Australije - koji je izgubljen rezultatom 2:1.

Tragičan kraj dobrog tima koji je mogao da dogura daleko više.

Osam godina kasnije dogodilo se nešto slično.

Srbija je tada bila u grupi sa Kostarikom, Brazilom i Švajcarskom.

Kostarika je pobeđena 1:0, ali je usledio tragičan poraz od Švajcarske (2:1), koji je obeležio sudija Feliks Brih, kada nije svirao penal nad Mitrovićem.

Spas je značila samo pobeda protiv moćnog Brazila, do koje nije došlo (2:0).

Taj Mundijal obeležilo je i dosta tenzija u samoj reprezentaciji i Fudbalskom savezu Srbije (FSS) koji je pred turnir smenio Slavoljuba Muslina - iako je on obezbedio plasman - i za selektora postavio Mladena Krstajića.

Kakava će situacija biti u Kataru - videćemo.

Jedno je sigurno, Srbija će pucati visoko.

„Mene kvalifikovanje ne zanima toliko… Zanima me nešto mnogo veće", izjavio je Stojković pred meč sa Portugalom.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: