Sin bivšeg libijskog vođe Gadafija kandidovao se za predsjednika

Fotografije i snimci koji kruže društvenim mrežama prikazuju Saifa al Islam Gadafija kako sedi ispred reklamnog postera za predstojeće glasanje i potpisuje papire za kandidaturu

11287 pregleda 6 komentar(a)
Foto: AFP
Foto: AFP

Sin pokojnog libijskog lidera Muamera el Gadafija kandidovao se na prvim neposrednim predsedničkim izborima u ovoj zemlji koji će biti održani u decembru.

Prethodno se smatralo da će Saif al Islam Gadafi naslediti oca, ali njegova podrška surovom obračunu sa demonstrantima pre 10 godina narušila mu je ugled.

Pobuna se desila 2011. godine, a Libiju i danas razdiru sukobi.

Grupe za zaštitu ljudskih prava izrazile su bojazan da glasanje, zakazano za 24. decembar, neće biti održano u slobodnim i fer uslovima.

Svetske sile i generalni sekretar Ujedinjenih nacija upozorili su da će svako ko pokuša da ometa izbore ili lažira ishod morati da se suoči sa posledicama.

Fotografije i snimci koji kruže društvenim mrežama prikazuju Saifa al Islam Gadafija kako sedi ispred reklamnog postera za predstojeće glasanje i potpisuje papire za kandidaturu.

Bradat i odeven u tradicionalnu libijsku odeću, obratio se kameri i citirao stih iz Kurana koji se prevodi kao „sudite između nas i našeg naroda u istini".

„Bog uvek pobeđuje", rekao je on, citirajući još jedno poglavlje muslimanske svete knjige i dodao - „čak i ako ga nevernici mrze".

To je sasvim drugačija slika od one koju je odavao pre pobune koja je srušila vlast njegovog oca 2011. godine.

Posle surovog svrgavanja Muamera Gadafija, pobunjenici su zarobili i Saifa al Islam Gadafija.

Zadržan je šest godina i bio osuđen na smrtnu kaznu koja je kasnije ukinuta.

Međunarodni krivični sud traga za Gadafijem zbog optužbi za ratne zločine, ali on se postepeno ponovo pojavljuje u javnosti - ranije ove godine dao je intervju za Njujork tajms dao iz njegove vile u Zintanu ranije ove godine.

Podele, ali ne i iznenađenje"

Povratak Gadafija doveo je do oštrih podela mišljenja u društvu, kaže Amira Fathala iz BBC Monitoringa.

Ipak, njegova kandidatura nije bila iznenađujuća jer je godinama dobijao podsticaj za to.

Sećanja u Libiji su verovatno još suviše sveža da bi on mogao da osvoji predsedničku funkciju, kaže Sebastijan Ašer, urednik BBC-ja za Bliski istok.

Dodaje da će njegova kandidatura dodatno zakomplikovati ionako krhki izborni proces.

Nakon godina građanskog rata i rivalskih snaga koje deluju na istoku i zapadu zemlje, Libiju trenutno vodi privremena vlada, ali je i dalje politički nestabilna.

Neslaganje između libijskih političkih tela i suprotstavljenih frakcija oko izbornih pravila i rasporeda pretilo je da poremeti predsedničke izbore.

Drugi kandidati su vojskovođa Kalifa Haftar - koji je prethodno iz istočne baze predvodio pobunu protiv vlade u Tripoliju koju su podržale Ujedinjene nacija, zatim premijer Abdulhamid al Dbejbah i predsednik parlamenta Agila Saleh.


Deset godina od Arapskog proleća i smrti pukovnika Gadafija:


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: