Salvador i kritptovalUte

Grad finansiran bitkoinima će biti napravljen u podnožju vulkana Končagva

Grad, kružnog oblika, predstavljaće veliki novčić i biće izgrađen u jugoistočnom regionu Unija (La Unión), rekao je predsjednik Najib Bukele

6586 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

El Salvador planira da izgradi bitkoin grad u podnožju vulkana, a za finansiranje projekta biće korišćena upravo ova kriptovaluta, najavio je predsednik zemlje.

Grad, kružnog oblika, predstavljaće veliki novčić i biće izgrađen u jugoistočnom regionu Unija (La Unión), rekao je predsednik Najib Bukele.

Zamišljeno je da se koristi geotermalna energija vulkana Končagva za rudarenje bitkoina, dodao je.

Ovaj vulkan do sada nije eruptirao.

El Salvador je nedavno postao prva zemlja u kojoj je bitkoin postao zakonsko sredstvo plaćanja.

Taj potez doveo je do velikih protesta zbog straha da će kriptovaluta doneti nestabilnost i inflaciju u osiromašenoj latinoameričkoj zemlji.

Obraćajući se publici na promotivnom bitkoin događaju u primorskom gradu Mizata, Bukele je rekao da će novi grad imati sve.

„Stambeni i poslovni prostori, usluge, muzeji, zabava, barovi, restorani, aerodrom, luka, železnica - sve što je posvećeno bitkoinu", rekao je 40-godišnjak.

Predsednik rekao je da se u gradu neće naplaćivati porez na dohodak, već samo porez na dodatu vrednost (PDV).

On je rekao da će polovina tih prihoda biti upotrebljena za „izgradnju grada", dok će ostatak biti upotrebljen za održavanje „urednih i čistih ulica".

Iskopavanje bitkoina i drugih kriptovaluta se vrši pomoću sofisticiranih računara za rešavanje složenih matematičkih problema.

Skupo je i troši velike količine energije.

Bukele nije naveo datume za početak izgradnje ili završetak grada, ali je rekao da procenjuje da će veliki deo javne infrastrukture koštati oko 300.000 bitkoina.

Jedan bitkoin trenutno vredi nešto manje od 60.000 dolara (oko 53.000 evra).

U septembru je ova latinoamerička zemlja uvela virtuelnu valutu kao zakonsko sredstvo plaćanja, pored američkog dolara.

U to vreme, vlada je objavila novu aplikaciju za digitalni novčanik, dajući 30 dolara (27 evra) u bitkoinu svakom građaninu.

Širom zemlje je takođe postavljeno više od 200 novih bankomata.

Ona je tu meru predstavila kao način da podstakne privredna razvoj i otvaranje radna mesta, ali je El Salvador podeljen tim potezom.

To znači da su preduzeća, gde god je to moguće, sada obavezna da prihvate digitalne kovanice kao plaćanje.

Bitkoin je kontroverzna valuta delimično zato što njena vrednost može značajno da varira - dramatično je porasla i pala tokom prošle godine.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Preporučujemo za Vas