Bivši predsjednik SAD sakupio još milijardu dolara za novu društvenu mrežu

Kompanija Trump Media & Technology Group saopštila je da radi na pokretanju aplikacije za društvene mreže početkom sljedeće godine

12207 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Kompanija Donalda Trampa, u čijem je vlasništvu nova društvena mreža, saopštila je da je prikupila milijardu dolara od investitora pre planiranog izlaska na berzu.

Kompanija Trump Media & Technology Group saopštila je da radi na pokretanju aplikacije za društvene mreže početkom sledeće godine.

Aplikacija će se zvati Truth Social.

Trampu su u januaru ove godine ukinuti nalozi na društvenim mrežama posle upada demonstranata u zgradu Kapitola u Vašingtonu.

„Milijarda dolara šalje važnu poruku velikim tehnološkim kompanija da je vreme da se zaustavi sa političkom diskriminacijom", rekao je Tramp.

„Kako se naš budžet povećava, kompanije će biti u sve boljoj poziciji da se bori protiv tiranije tehnoloških giganata", dodao je on.

Tramp je ranije ove godine najavio planove da pokrene sopstvenu društvenu mrežu.

Kazao je tada da će ovaj potez omogućiti razgovor „bez diskriminacije zbog političkih stavova".

Kompanija The Trump Media & Technology Group udružila sa Digital World Acquisition, specijalizovanom za ovakve finansijske poduhvate.

U subotu su saopštili da su obezbedili milijardu dolara od „različitih institucionalnih investitora", ne otkrivajući ko su.

Prema izveštajima američkih medija, ceo Trampov poduhvat sa novom društvenom mrežom sada je procenjen na skoro četiri milijarde dolara.

To naglašava sposobnost bivšeg američkog predsednika da dobije snažnu finansijsku podršku uprkos kontroverzama oko njegovog vremena na čelu države.

Getty Images

Trampu je zabranjen pristup najpopularnijim društveni mrežama posle upada njegovih pristalica u američki Kapitol u Vašingtonu 6. januara.

Čelnici Tvitera i Fejsbuka ovaj potez obrazložili su zabrinutošću da bi Trampove objave mogle da podstaknu dodatno nasilje na ulicama.

Tramp je prethodno, bez dokaza, tvrdio da su predsednički izbori pokradeni.

Mnoge firme sa Vol Strita su odbile ponudu da investiraju u Trampov novi poduhvat, navodi agencija Rojters.

Ali neke porodične kompanije, bogati pojedinci i investicioni fondovi su pristali da ulože novac.

Tramp je na Tviteru imao 89 miliona pratilaca, na Fejsbuku 33 miliona, a na Instagramu 24,5 miliona, piše na sajtu njegove kompanije.

On je više puta nagoveštavao da bi 2024. ponovo mogao da se kandiduje za predsednika SAD.

Ispitivanje

Trampov najnoviji poslovni poduhvat izazvao je i interesovanje javnosti.

Elizabet Voren, demokratska senatorka zatražila je od Komisije za bezbednost i trgovinu (SEK) da istraži da li Trampov plan sadrži moguće elemente kršenja zakona.

SEK je odbila da komentariše ovaj slučaj.

Nova društvena mreža trebalo bi da počne sa radom u prvoj četvrtini 2022. godine.

Ona predstavlja prvi od tri dela Trampovog medijskog plana.

Posle društvene mreže, u planu su otvaranje video platforme koja bi se plaćala - TMTG+, a sadržaće podkaste, zabavne i informativne emisije.


Šta je Donald Tramp uradio tokom predsedničkog mandata


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.

Bonus video: