nakon hitnog testiranja rezultat negativan

Finska premijerka u problemu zbog noćnog provoda iako je trebalo da se izoluje

Socijaldemokratska premijerka rekla je da je SMS poruka u kojoj joj se savjetuje da izbjegava društvene kontakte poslata na njen poslovni telefon, koji je ostavila kod kuće

20175 pregleda 15 komentar(a)
Marin, Foto: Getty Images
Marin, Foto: Getty Images

Finska premijerka Sana Marin izvinila se zbog odlaska u noćni klub iako je bila u bliskom kontaktu sa zaraženim korona virusom.

Sana Marin je u subotu otišla u noćni izlazak u Helsinkiju, nekoliko sati pošto je utvrđeno da je ministar inostranih poslova bio pozitivan.

U početku joj je rečeno da ne treba da se izoluje jer je potpuno vakcinisana, ali je kasnije propustila da pročita poruku na mobilnom telefonu u kojoj se savetuje da to uradi.

Kritičari su doveli u pitanje njenu odluku da se ne izoluje dok ne stignu rezultati testa.

Socijaldemokratska premijerka (36) rekla je da je SMS poruka u kojoj joj se savetuje da izbegava društvene kontakte poslata na njen poslovni telefon, koji je ostavila kod kuće.

Kada je dan kasnije videla poruku, kaže da je zatražila hitno testiranje na kovid i rezultat je bio negativan.

Najpre je Marin branila svoje postupke, tvrdeći da je poslušala savet državnog sekretara, koji ju je obavestio o izloženosti kovidu.

Ali u objavi na Fejsbuku u ponedeljak, Marin je napisala da je trebalo da još jednom proveri smernice i bolje proceni.

„Veoma mi je žao što nisam razumela da moram to da uradim", napisala je ona.

Prema finskim smernicama za kovid, svako ko je dva puta vakcinisan ne mora da se izoluje ako dođe u kontakt sa zaraženom osobom ili je test pokazao da je pozitivna.

Ali smernice savetuju ljudima da dobrovoljno izbegavaju društveni kontakt ako čekaju kovid test.

Odvojene smernice za ministre i zaposlene u vladi takođe preporučuju ograničavanje društvenih kontakata odmah posle izloženosti virusu, odnosno zaraženom, navodi finski list Helsingin Sanomat.

Marin se suočila sa kritikama otkako je tabloid objavio njene fotografije kako se u subotu sa prijateljima zabavlja u noćnom klubu u Helsinkiju.

Časopis Seiska je citirao svedoke koji kažu da su je videli kako pleše u klubu Mesari, gde je ostala do četiri sata ujutru.

EPA

Opozicioni političari su izjavili da je premijerka trebalo da pokaže dobar primer dobrovoljnom izolacijom umesto da ide u klubove.

Mia Laiho, poslanica Partije nacionalne koalicije, rekla je da je Marin bila „neodgovorna".

Sara Marin je postala najmlađa premijerka na svetu kada je 2019. izabrala da predvodi koaliciju levog centra sa četiri druge stranke.

Finska je prošla bolje od većine evropskih zemalja tokom pandemije, zabeleživši oko 196.000 slučajeva zaraze i 1.384 smrtnih slučajeva.

Ali od septembra, broj slučajeva zaraze je sve veći, sa porastom za više od 1.000 dnevno nedeljama.

Zemlja je takođe zabeležila osam slučajeva zaraze novim sojem - omikron, za koji neki stručnjaci strahuju da je prenosiviji od dosadašnjih i da bi mogao da izbegne određenu zaštitu koju pružaju vakcine.


Možda će vas zanimati i ovaj video: Kako u Finskoj dresiraju pse da nanjuše korona virus


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk