Arheologija i Ep o Gilgamešu: Drevni ukradeni predmet konačno vraćen i izložen u Iraku

Ukraden je iz muzeja u Iraku 1991. godine tokom Zalivskog rata i prokrijumčaren kroz mnoge zemlje prije nego što je dospio u muzej u Vašingtonu

6146 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Gilgamešova ploča snova, stara 3.500 godina, izložena je u Iraku prvi put posle tri decenije.

Na njoj se nalazi deo Epa o Gilgamešu, jednog od najstarijih sačuvanih književnih dela na svetu.

Ukraden je iz muzeja u Iraku 1991. godine tokom Zalivskog rata i prokrijumčaren kroz mnoge zemlje pre nego što je dospeo u muzej u Vašingtonu.

Američke vlasti su je zaplenile 2019. i predale ga iračkoj ambasadi u septembru.

To je jedan od 17.926 predmeta iz Iraka koji su pronađeni u SAD, Velikoj Britaniji, Italiji, Japanu i Holandiji prethodnih godina, rekao je Faud Husein, ministar spoljnih poslova.

„Ovaj dan predstavlja pobedu uprkos pokušajima onih koji žele da ukradu našu veliku istoriju i drevnu civilizaciju", rekao je Husein na ceremoniji u Bagdadu.

Hasan Nazim, ministar za kulturu i antikvitete rekao je za novinsku agenciju AFP da je Gilgamešova ploča snova veoma važna, opisujući je kao jedno od najstarijih književnih dela u istoriji Iraka.

Ploča sadrži deo Epa o Gilgamešu napisan na akadskom jeziku klinastim pismom.

To je sistem pisanja na glini praktikovan u drevnoj Mesopotamiji.

Naučnici su otkrili ep 1853. godine, kada je 12 ploča pronađeno u ruševinama biblioteke asirskog kralja Asurbanipala u severnom Iraku.

Ep govori o kralju Gilgameša od Uruka - oblasti u današnjem južnom Iraku.

Mit se zasniva na kralju koji je zaista postojao i vladao je otprilike u periodu između 2.800. i 2.500. godine pre nove ere.

Na ploči snova prepričava se deo epa u kome kralj Gilgameš opisuje snove majci, koja ih tumači kao najavu dolaska novog prijatelja koji će postati njegov pratilac.

Malo je poznato šta se dogodilo sa pločom između 1991. i 2003. godine, kada je kupio jedan prodavac antikviteta u Londonu.

On je poslao ploču u SAD kao međunarodnu pošiljku.

Prodavac je 2007. godine prodao tablu drugom kupcu sa lažnim pismom, navodeći da se nalazila u kutiji drevnih bronzanih fragmenata kupljenih 1981.

Ponovo je prodata nekoliko puta u različitim zemljama pre nego što je 2014, na privatnoj auksiji kupila Hobi Lobi, firma za umetnost i rukotvorine.

Kompanija je platila više od 1,67 miliona dolara za ploču koja je bila izložena u muzeju Biblije.

Sumnje u vezi sa poreklom table pojavile su se 2017. godine, kada je kustos u muzeju tražio više informacija o tome odakle je stigla.

Nadležni u muzeju su obavestili iračku vladu da je predmet u njihovom posedu.


Pogledajte i video kako se dinar menjao kroz istoriju


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: