Oldtajmere pretvaraju u električna vozila

„Postoji inicijativa da se kupuju nova električna vozila, ali to je bacanje čitavih kola kad možete samo da im promijenite motor", smatra Stiv Dramond, koji vodi firmu za konvertovanje starih automobila u vozila na električni pogon

4661 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Beth Timmins
Foto: Beth Timmins

Osvald je crni moris majnor iz 1953. godine. Ali on je postao nečujan nakon što mu je srce koje je gutalo fosilna goriva zamenjeno recikliranim električnim motorom.

Pre toga, automobilov 68 godina stari benzinski motor zaglušio bi skoro svaki drugi zvuk oko sebe.

Ali vozeći se pored Temze u Londonu, sve što čujete je povremeno škripa i turiranje motocikala i drugog saobraćaja u prolasku.

Imidž električnih vozila kao glatkih i futurističkih se menja.

Osvald je u vlasništvu čoveka po imenu Metju Kviter, koji je zadao sebi misiju da spase starog gutače goriva sa otpada i prebaci ga na bateriju na struju, a 2017. godine osnovao je kompaniju koja se zove Londonska električna vozila.

Radeći u garaži ispod železničkog mosta u Vauksholu, ova kompanija zamenjuje motore sa unutrašnjim sagorevanjem u klasičnim automobilima sa električnim motorima i baterijama koje bi inače završile na otpadu.

Ovi delovi obično potiču iz slupanih električnih vozila, kao što su tesle i nisan lifovi, koje su otpisala osiguravajuća društva, ali imaju motore i baterije koji nisu oštećeni.

„Mi smo ultimativna reciklaža", kaže Kviter.

Getty Images

Firma trenutno naplaćuje oko 20.000 funti po konverziji, tako da to nije jeftino. Ali kompanija kaže da želi da smanji te troškove na 5.000 funti kako bi bili dostupniji za više ljudi.

Iako britanska vlada trenutno nudi subvenciju od 2.500 funti za kupovinu novog električnog vozila, Kviter kaže da bi ona trebalo da uzme u razmatranje i uvođenje subvencija za konverzije.

„Katastrofa je bacati milione starih benzinaca i dizelaša sa naših puteva, a vladini popusti na električna vozila ohrabruju njihovo otpremanje na otpad", kaže on.

„Vlada treba da obezbedi prijemčive konverzije kako bi iskoristila otpadne baterije za električna vozila - koje sadrže sirovine i dalje po astronomskim cenama", dodaje on.

Beth Timmins

Stiv Dramond, koji vodi drugu firmu za konvertovanje starih automobila u vozila na električni pogon - oksfordski Elektrodženik - slaže se s tim.

„Postoji inicijativa da se kupuju nova električna vozila, ali to je bacanje čitavih kola kad možete samo da im promenite motor", kaže on.

Portparolka Ministarstva saobraćaja kaže da razmatra ovo pitanje: „Opremanje vozila baterijama na struju je tržište u porastu i mi sarađujemo sa istraživačima zelenog putovanja."

Za to vreme, klasični automobili konvertovani u električne ipak imaju izvesne finansijske podsticaje.

Kao i svi oldtajmeri (trenutno klasifikovani u Velikoj Britaniji kao vozila nastala pre 8. januara 1981. godine), izuzeti su od poreza na vozila ako se ne koriste u komercijalne svrhe.

Plus, osiguranje klasičnih automobila obično je jeftino, makar ako vozilo ne prelazi veliki broj kilometara.

Međutim, ako konvertujete auto u vozilo na električni pogon, morate o tome da obavestite osiguravajuće društvo, i kao posledica toga vaša premija raste.

Steve Drummond

Ono što je sigurno je da konvertovanje starog automobila u vozilo na električni pogon proizvodi manje ugljen dioksida od pravljenja novog električnog vozila.

Zemo partnerstvo koje finansira britanska vlada (a koje se nekada zvalo britansko Partnerstvo za vozila sa niskom emisijom ugljenika) kaže da potpuno novo električno vozilo tokom životnog veka obično proizvede 18 tona ugljen dioksida, od čega 46 odsto nastane dok se ono proizvodi.

Za razliku od njega, obično benzinsko vozilo proizvede 24 tone.


Pogledajte video o prvom električnom fići


Kviter kaže da mu treba tri do šest meseci da sprovede konverziju, u zavisnosti od toga da li je ranije imao iskustva u konverziji tog konkretnog automobila i modela, i od složenosti mušterijinih želja i specifikacija.

Osvald ima domet od 65 kilometara, za šta Kviter kaže da je oko nedelju dana vožnje po Londonu i košta 1 funtu da se napuni.

On, međutim, dodaje da su neka klasična vozila pogodnija za konverziju u auto na električni pogon od drugih.

Čini se da aston martin predstavlja veliki izazov zbog svoje lake i okretne prirode koju „električna vozila još ne postižu tako dobro", dok su bentliji i rols rojsevi kao „stvoreni da budu električni zato što su pravljeni da klize".

Za to vreme, za mušterije sa starim kabriolet jaguarima kaže se da više vole električnu verziju zato što ne moraju više da se „vozikaju okolo u magli sopstvenih izduvnih gasova".

U Elektrodženiku, Dramond kaže da su stari miniji i lend roveri najjeftiniji klasični automobili za konverziju.

On je doživotni zaljubljenik u automobile - prvi Dramondov posao bio je čišćenje kuhinje u britanskom Nacionalnom muzeju motora - ali kaže da je jedan od najuzbudljivijih projekata na kom je do sada radio bio stvaranje prve verzije na svetu sportskog automobila morgan konvertovanog u vozilo na elektronski pogon.

Njegova firma trenutno konvertuje sve lend rovere festivala u Glastonberiju u vozila na električni pogon.

Electrogenic

„Mi pravimo automobile tako da se koriste, a ne samo da se očuvaju", kaže on.

„Većina benzinskih oldtajmera jedva doveze vlasnike do kuće, ali mi povećavamo raspone vožnje i činimo ih pristupačnim."

„Oni koji samo vole grmljavinu motora moraju da se probude i suoče se sa realnošću."


Pogledajte video: Da li su električni automobili zaista zeleni"


Ali za neke ljubitelje oldatajmera električna konverzija je svetogrđe.

„Iako ne bih želeo da govorim ljudima šta da rade sa svojim automobilima… savetujem ih da razmisle o posledicama menjanja našeg nasleđa sa njihovom konverzijom", kaže Vejn Skot, direktor Federacije britanskih klubova za istorijska vozila.

„Propratni zvuk motora sastavni je deo iskustva vožnje automobila, ono što ga čini posebnim.

„Rekonstrukcija toga je kao da uzmete najbolji album Rolingstonsa, odsvirate ga na kasio sintisajzeru i pokušate da ubedite ljude da je to isto iskustvo."

Wayne Scott

On dodaje da kad bi se četvorolitarski motor njegovog trijumfa TR8 konvertovao u električni, „razulareno čudovište koje suklja vatru i kom se svako divi pretvorilo bi se u staru, rasklimatanu šklopociju."

Godišnja razdaljina koju pređu istorijski automobili u Velikoj Britaniji manja je od 0,25 odsto ukupne kilometraže koju pređu motorna vozila u zemlji, prema Ministarstvu saobraćaja.

Skot tvrdi da ova statistika pokazuje da nema razloga da se klasični automobili konvertuju u električne iz ekoloških razloga.

Ali Dejvid Lorenc, osnivač firme za konverziju u luksuzne električne automobile, Lunaz, kaže da industrija klasičnih automobila „mora da razmisli o tome šta može da uradi da ih učini relevantnom… a ostvarivom, održivom perspektivom".

Njegova firma primila je investiciju od bivšeg fudbalera Dejvida Bejama i naplaćuje i do 500.000 funti za električni rols-rojs.

Lunaz

Lorenc kaže da „globalna inicijativa ka mnogo održivijoj praksi" dovodi do „autentičnog osećanja da je krajnje vreme da se preispitaju stare navike".

„To su predivni predmeti koji su i te kako ugroženi, a stiče se utisak da mlađi vozači žele da ih očuvaju i prenesu njihovo nasleđe tako što će ih pretvoriti u električna vozila."


Pogledajte i video o omiljenom automobilu - bubi


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: