Zlatni globus u sjenci kontroverzi - "Belfast" i "The Power of the Dog" po sedam nominacija

Zlatni globus je, uz Oskar, tradicionalno najglamuroznija nagrada, ali ova neće biti prenošena na televiziji

7174 pregleda 0 komentar(a)
Foto: KIRSTY GRIFFIN/NETFLIX
Foto: KIRSTY GRIFFIN/NETFLIX

Autobiografski film ser Keneta Brane, Belfast i The Power of the Dog, vestern sa Benediktom Kamberbačom u glavnoj ulozi, imaju najviše nominaciju za kontroverznu nagradu Zlatni globus.

Dva ostvarenja su u konkurenciji za nagrade u sedam kategorija, među njima i najbolji film.

Zlatni globus je, uz Oskar, tradicionalno najglamuroznija nagrada, ali ova neće biti prenošena na televiziji.

TV mreža NBC je odustala od toga zbog serije kontroverzi, a jedna od glavnih je optužba da među članovima žirija nema dovoljno raznolikosti.

Ranije ove godine otkriveno je da nijedan od 87 članova organizacije koja stoji iza nagrada - Holivudskog udruženja stranih novinara (HFPA) - nije Afroamerikanac.

Koalicija 100 holivudskih PR firmi optužila je tu organizaciju za „diskriminaciju, neprofesionalizam, neetičnost i navodnu finansijsku korupciju", saopštivši da će savjetovati zvijezde koje predstavljaju da ne rade sa HFPA.

Članstvo i pravila HFPA su izmenjeni, ali ostaje da se vidi da li će se neko od ovogodišnjih nominovanih povući zbog kontroverzi.

Ko je nominovan?

Brana ima dve nominacije za film Belfast, njegovo crno-belo ostvarenje koje govori o detinjstvu u Severnoj Irskoj - za najbolju režiju i najbolji scenario.

Kamberbač i Kirsten Danst nominovani su za glumačke nagrade za Netfliksov film The Power of the Dog, dok će se Džejn Kempion nadmetati protiv Brane za nagradu za scenario i režiju.

Vil Smit nominovan je za ulogu oca teniserki Serene i Venus Vilijams u filmu Kralj Ričard, Kristen Stjuart za ulogu princeze Dajane u Spenseru, a Lejdi Gagai Ladi Gaga za ostvarenje u filmu Gučijevi.

U konkurenciji su i Olivija Kolman, Dženifer Lorens, Ema Stoun, Leonardo di Kaprio, Endrju Garfild, Denzel Vašington i Nikol Kidman.

Zlatni globusi takođe se dodeljuju i u konkurenciji serije - Naslednici imaju pet nominacija, slede Jutarnji šou i Ted Laso sa po četiri.

Međutim, nije poznato da li je neko drugi možda bio nominovan, ali su producenti zamolili HFPA da ne uđe u razmatranje zbog kontroverzi.

Organizacija je saopštila da su „ostvarenja nekih filmskih stvaralaca, na njihov zahtev, razmatrana samo u određenim kategorijama koje se nagrađuju".

Kandidati za najbolji film

  • Belfast - 7
  • The Power of the Dog - 7
  • Don't Look Up - 4
  • Kralj Ričard: Prednost u igri - 4
  • Licorice Pizza - 4
  • Priča sa zapadne strane - 4

Nominovane serije

  • Naslednici - 5
  • Jutarnji šou - 4
  • Ted Laso - 4
  • Dopesick - 3
  • The Great - 3
  • Hacks - 3
  • Sluškinja - 3
  • Samo ubistva u zgradi - 3
  • Pose - 3
  • Igra lignje (Squid Game) - 3

Šta je uzrok kontroverze?

Prošlog februara, Los Anđeles Tajms je otkrio da nema crnih članova, i sugerisao da bi glasači mogli da budu podstaknuti promocijama i besplatnim programima produkcijskih kompanija.

Haos koji je nastao naterao je Toma Kruza da vrati tri Zlatna globusa u znak protesta, a Skarlet Johanson da pozove na „suštinske promene".

Kao odgovor, HFPA je preduzela određene korake - kako bi povećali raznolikost, angažovali su 21 novog člana i članicu.

Imenovali su zvaničnog predstavnika za raznolikost i poslali članove na kurseve o jednakosti i inkluziji.

Formiran je i novi nadzorni odbor i sklopljen petogodišnji ugovor o partnerstvu sa Nacionalnim udruženjem za poboljšanje položaja ljudi druge boje kože (NAACP).

Kakva će biti ceremonija?

Dodela Zlatnih globusa je tradicionalno prva velika ceremonija u sezoni dodele nagrada i smatra se dobrom uvertirom za ono što se može očekivati od Oskara.

Na ceremoniji Zlatnog globusa uvek je mnogo zvezda, a atmosfera je često opuštenija od dodele Oskara.

Imena pobednika biće saopštena 9. januara - ali događaj neće biti emitovan na televiziji.

„Ne izgleda dkao da će ovu ceremoniju voditi neka od slavnih ličnosti", rekla je nedavno za Varajeti, Helen Hene, predsednica Udruženja stranih novinara u Holivudu.


Pogledajte video o premijeri najnovijeg filma o Džejmsu Bondu


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: