Da li je „Prohujalo s vihorom" najčudniji američki film

Premijerno je prikazan pre više od 80 godina, ali prema anketi koju je sprovela najstarija američka agencija za istraživanje javnog mnjenja Haris, sprovedenoj 2008, baš kao i prema istraživanju ABC News-a iz 2011, i dalje se kotira bolje nego bilo koji film snimljen posle 1939.

11917 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Da li je filmu Prohujalo s vihorom istekao rok trajanja?

Prohujalo s vihorom je omiljeni američki film.

Premijerno je prikazan pre više od 80 godina, ali prema anketi koju je sprovela najstarija američka agencija za istraživanje javnog mnjenja Haris, sprovedenoj 2008, baš kao i prema istraživanju ABC News-a iz 2011, i dalje se kotira bolje nego bilo koji film snimljen posle 1939.

To potvrđuju i rezultati sa bioskopskih blagajni.

Ako u njih uključimo i stepen inflacije, on se izdvaja kao najuspešniji film koji je ikada snimljen.

Iako su ovi statistički podaci impresivni, oni nisu nimalo iznenađujući.

Prohujalo s vihorom se smatra jednim od dragulja holivudske imperije toliko dugo, da je njegov status veoma jednostavno uzeti kao zdravo za gotovo.

Svi se sećamo širokih prostranstava iz tehnikolor prespektive; pamtimo divlju lepotu Vivijen Li i neverovatnu sposobnost Klarka Gejbla da učini da brkovi izgledaju seksi; ponovo nam se javljaju vatreni okršaji i verbalno prepucavanje likova koje su njih dvoje glumili; i zamišljamo da je ovo vrsta filma koji će publika večno obožavati.

Ali ako biste sada ponovo odgledali Prohujalo s vihorom, bili biste šokirani kako je u stvari čudan ceo ovaj film.

Daleko od toga da je ovo jednostavna, porodična zabava.

Radi se o filmu u kojem se na afirmativan način slavi proračunata, lažljiva, plaćenička zavodnica.

On je ljubavno pismo robovlasničkom Jugu i otrovna strela upućena Severu koji se protivio ropstvu.

To je luda vožnja koja ide putem od površne komedije do iscrpljujuće tragedije i natrag.

Ovo je romansa u kojoj su heroina i heroj u konstantnoj svađi.

Konačno, to je i segmentirana priča o odrastanju koja traje skoro četiri sata, samo da bi posle toliko vremena stigla do naglog kraja u kojem nema razrešenja.

Ukratko, Prohujalo s vihorom je besmislen film koji je teško čak i kategorizovati, film koji predstavlja mešavinu sastavljenu od vrlo upitnih elemenata.

Pravo je čudo ne samo to što se radi o najvoljenijem američkom filmu, već i kako ovo nije najomraženiji američki film svih vremena.

Getty Images

Od početka je sve mirisalo na katastrofu. Roman Margaret Mičel po kojem je film napravljen je bio pravi bestseler, ali je takođe imao i 1037 strana.

Nezavisni producent Dejvid O. Selznik je platio 50.000 dolara za filmska prava na roman, ali je zadatak njegovog pretvaranja u scenario bio toliko komplikovan, da u stvari nikada nije ni bio dovršen. Scenario je u narednim godinama bio bezbroj puta pisan i dopisivan.

Čak je i F. Skot Ficdžerald između ostalih učestvovao u njegovom pisanju, ali je Selznik lično svakodnevno popravljao dijaloge čak i kada je film ušao u produkciju.

Snimanje ovako dugačkog i komplikovanog filma je bilo još teže. Selznik je testirao više od 30 najpopularnijih glumica tog vremena za glavnu žensku ulogu, pre nego što je odabrao Vivijen Li, relativno nepoznatu britansku glumicu.

Odabrao je da njegov prijatelj Džordž Kjukor režira film, samo da bi ga zamenio Viktorom Flemingom posle tri nedelje snimanja.

Fleming je, s druge strane, imao nervni slom, pa je napustio projekat posle samo dve nedelje.

Kako su se troškovi vrtoglavo uvećavali, Prohujalo s vihorom je u kolumnama žute štampe postao poznat i kao „Selznikovo ludilo".

Brzo i ludo

No, sve se promenilo kada je film konačno bio prikazan.

Momentalno je postao hit, dobio je 10 Oskara i postao najisplativiji film godine.

Selznikov perfekcionizam je bio potvrđen - baš kao i njegova navika da guta amfetamine da bi bez spavanja mogao da besomučno radi na filmu.

Ali njegov uspeh nikako nije bio zagarantovan.

Publika koja je zavolela film je umesto toga mogla da bude i zbunjena.

Prohujalo s vihorom ne počinje kao istorijska epska priča o krvi, znoju i suzama, već kao drska, suncem prošarana romantična komedija.

Skarlet O'Hara (Li) se prvi put u filmu pojavljuje kako cupka okolo u naboranoj haljini koja izgleda kao padobran, pevušeći „fidl-di-di" i braneći se od dva crvenokosa udvarača.

Građanski rat je sve bliže, ali predratno stanje na Jugu je prikazano „kao da ceo svet želi samo da bude divan i graciozan".

Skarlet razmišlja samo o čoveku koji joj se dopada, Ešliju Vilksu (Lesli Hauard), koji je veren za svoju predobru rođaku Melani (Olivija de Hevilend).

Skarlet čak ni prisustvo raskalašnog Reta Batlera (Gejbl) ne može da zbuni.

Sledeće iznenađenje koje nam stiže je da sličan ton opstaje čak i u trenutku kada rat započne, pa je sve i dalje brzo i ludo.

Smrt Skarletinog prvog muža je obrađena kao da se radi o nekoj šali - prvo imamo kratak kadar pisma koje objašnjava da je on umro od boginja, a zatim vidimo Skarlet kako isprobava šešire koji će dobro stajati novopečenoj udovici.

Uopšte, zapanjujuće je brz tempo filma koji traje skoro četiri sata: konstantan baraž dramaturških preokreta osigurava da i dalje sedite na ivici svojih sedišta, a montaža je toliko spretna da teško da uopšte možete da uputite i letimičan pogled na njena tri venčanja.

U vremenu u kojem Hobit obuhvata čak tri filma, a Igre gladi staju u dva, potpuno je nemoguće zamisliti da u 21. veku neki film ovako obiman materijal tretira na tako hitar i brz način.

Komični ljubavni trougao

Posle živahnog prvog sata, Skarlet je ipak uvučena u Građanski rat i raspoloženje u filmu naglo počinje da poprima mračne tonove.

Gledaoci koji su do tada uživali u farsičnim i romantičnim pošalicama, sada su zgroženi dramatičnim scenama njenog traumatičnog iskustva kao medicinske sestre (tragove toga možemo da vidimo u filmu Atonement Džoa Rajta, baš kao i u filmu Testament mladosti).

A onda na površinu izbija i ona prava Skarlet - bezobzirna u manipulacijama koje izvodi, psihotična u odlučnosti i čudesno moderna u svojoj društvenoj nepristojnosti.

Malo je heroina u istoriji filma koje su bile toliko nekonvecionalne.

Još je sporniji način na koji su u filmu prikazani crnci.

Roman Margaret Mičel je bio kontroverzan i kada je prvi put bio objavljen i bez obzira na Selznikove napore da izostavi materijal koji je bio problematičan po rasnoj osnovi, i dalje je bilo bolno kada Skarleting otac savetuje ćerku:

„Moraš da budeš čvrsta u odnosu sa inferiornim ljudima, naročito ovim tamnim".

Kao pozitivan momenat može da se uzme podatak da je Heti Mekdanijel koja igra Mami, postala prva Afroamerikanka koja je dobila Oskara.

Ali njena dva prijatelja sluge, Pork (Oskar Polk) i Prisi (Baterflaj Mekvin), predstavljaju ponižavajuće karikature.

Malkolm Eks je rekao da ga je Mekvinova rola učinila da se oseća kao da „puzi ispod tepiha".

Još jedna falinka se pomalja u poslednjih sat vremena filma, kada se priča više ne bavi uticajem Građanskog rata na Jug ili Skarletinom odlučnom stremljenju da povrati sopstveno bogatstvo.

Radi se o komičnom ljubavnom trouglu.

Ona i Ret su u tom trenutku već u braku, ali ona i dalje pati za Ešlijem, kolebljivim i pompeznim tipom koji je odbio deset godina pre toga.

Moguće je da nema tog glumca koji bi mogao da se poredi sa đavolski harizmatičnim Gejblom, ali Ešlija je igrao 46-godišnjak koji je nosio tupe, koji nije ni želeo ovu ulogu, koji nije ni pročitao roman Margaret Mičel, koji nije podnosio Vivijen Li i koji se nije ni trudio da sakrije svoj engleski akcenat.

Prosta ideja da je bilo ko, a kamoli neko toliko nekonvecionalan kao Skarlet, u stanju da izabere ovako ispran lik u poređenju sa moćnim alfa muškarcem kao što je Ret - je apsurdna.

To je i najbesmisleniji aspekt ovog drskog, zbunjujućeg i specifičnog filma.

Posle više od 80 godina i dalje smo opčinjeni sa Skarlet.

I dalje smo očarani vezom Skarlet i Reta. Ali Skarlet i Ešli? Iskreno, koga je još briga za njih?


Pogledajte video o devojčici koja je dobila ulogu u filmu Čudesna žena


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: