Tehnološki giganti Gugl i Meta novčano kažnjeni zbog neposlušnosti - nisu obrisali nezakonit sadržaj

Ovo je prvi put da je tehnološki gigant u Rusiji kažnjen na osnovu njihovog godišnjeg prometa.

8738 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Moskovski sud kaznio je Gugl sa 7,2 milijarde rubalja (oko 87 miliona evra) zbog višekratnog odbijanja da ukloni sadržaj koji se u Rusiji smatra nezakonitim, a potom je po istoim osnovu kaznio Metu (do skora Fejsbuk) sa 14,3 miliona evra.

U saopštenju pres službe suda nisu navedeni detalji o uvredljivom sadržaju.

Ovo je prvi put da je tehnološki gigant u Rusiji kažnjen na osnovu njihovog godišnjeg prometa.

Iz Gugla su za novinsku agenciju AFP rekli da će proučiti sudsku presudu pre nego što donesu odluku o daljim koracima.

Ruske vlasti su ove godine pojačale pritisak na tehnološke firme, optužujući ih da nisu na propisan način moderirali njihov sadržaj i da se mešaju u unutrašnje stvari zemlje.

Nekoliko sati po objavljivanju presude Guglu, matičnoj kompaniji Fejsbuka - Meti, takođe je izrečena je kazna od dve milijarde rubalja za slične prekršaje u vezi sa sadržajem.

Ranije ove nedelje, Tviter je takođe dobio kaznu od tri miliona rubalja za slične optužbe.

Ovo nije prvi sukob Gugla sa ruskim vlastima oko sadržaja.

U maju je rusko medijsko regulatorno telo zapretilo da će usporiti brzinu Gugla ako ne izbriše 26.000 slučajeva nezakonitog sadržaja, za koji je rečeno da se odnosi na drogu, nasilje i ekstremizam.

Predsednik Rusije Vladimir Putin se zalagao za razvoj takozvanog suverenog interneta, koji bi vladi dao veću kontrolu nad onim čemu građani mogu da pristupe.

Kritičari su optužili Rusiju da guši slobodu govora.

Roskomnadzor (Roskomnadzor), državno medijsko regulatorno telo blokirao je desetine sajtova povezanih sa opozicionim liderom Aleksejem Navaljnim koji je u zatvoru i čije su grupe za kampanju označene kao „ekstremističke".

Gugl i Epl su takođe bili primorani da uklone aplikaciju posvećenu Navaljnijevoj kampanji „Pametno glasanje", koja je korisnicima davala savete o taktičkom glasanju kako bi se svrgnuli političari bliski Kremlju.

Sajtovi poput LinkedIn i Dailymotion već su blokirani jer odbijaju da sarađuju sa vlastima, a zabranjeno je i šest velikih provajdera virtuelnih privatnih mreža (VPN) - koji pomažu korisnicima da prikriju aktivnosti na internetu.

Ranije ove godine, Rusija je takođe uvela novi zakon koji zahteva da svi novi pametni telefoni, računari i pametni uređaji koji se prodaju u zemlji budu preinstalirani sa softverom i aplikacijama ruske proizvodnje.

Vlada je saopštila da će taj potez pomoći ruskim tehnološkim firmama da se takmiče sa stranim rivalima.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: