Žan-Mark Vale, reditelj filma Dallas Buyers Club nominovanog za Oskara, umro u 58. godini

Reagujući na vest o smrti, HBO je u saopštenju naveo da je Žan-Mark Vale bio „briljantan, žestoko posvećen filmski stvaralac, istinski fenomenalan talenat koji je u svaku scenu uneo duboko emotivnu istinu"

4311 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Pressphoto Agency
Foto: Pressphoto Agency

Kanadski režiser Žan-Mark Vale, autor filmova Dallas Buyers Club i Wild preminuo je u 58. godini

Reditelj nominovan za Oskara takođe je osvojio nagrade Emi i Zlatni globus za seriju Big Little Lies (Velike male laži) u produkciji kanala HBO.

Umro je tokom vikenda u kanadskom gradu Kvebek, potvrdio je za Holivud riporter njegov dugogodišnji producentski partner Nejtan Ros.

Nije naveden uzrok smrti.

„Bio je pravi umetnik i velikodušan, pun ljubavi", napisao je.

„Svi koji su radili sa njim nisu mogli a da ne vide njegov talenat i viziju koju poseduje.

„Bio mi je prijatelj, kreativni partner i stariji brat.

„Maestro će mi jako nedostajati, ali je uteha saznanje da će njegov prelep stil i upečatljiv rad koji je podelio sa svetom živeti i dalje", rekao je Ros.

Istinski fenomenalni talenat"

Reagujući na vest o smrti, HBO je u saopštenju naveo da je Žan-Mark Vale bio „briljantan, žestoko posvećen filmski stvaralac, istinski fenomenalan talenat koji je u svaku scenu uneo duboko emotivnu istinu".

„Šokirani smo vešću o njegovoj iznenadnoj smrti i izražavamo iskreno saučešće njegovim sinovima, Aleksu i Emilu, njegovoj široj porodici i njegovom dugogodišnjem producentskom partneru, Nejtanu Rosu."

Kameron Bejli, izvršni direktor Međunarodnog filmskog festivala u Torontu, odao je počast, opisavši Valea ga kao „neverovatno talentovanog".

Reditelj rođen u Montrealu započeo je karijeru snimajući muzičke spotove pre nego što je ušao u filmsku industriju 1995. godine, sa debitantskim trilerom Black List (Crna lista), a pravi proboj je napravio 2005. godine hvaljenim filmom C.R.A.Z.Y.

Njegov igrani film iz 2009. godine, The Young Victoria (Mlada Viktorija), sa britanskom glumicom Emili Blant u ulozi britanske kraljice Viktorije, imao je tri nominacije za Oskara.

Ali možda je njegov najpoznatiji rad stigao 2013. godine, sa filmom Dallas Buyers Club - emotivnoj priči o Ronu Vudrufu, prodavcu eksperimentalnih lekova ljudima obolelim od side u Teksasu.

Entertainment One UK Ltd

Dallas Buyers Club u kojem glume Metju Mekonahi i Džared Leto imao je šest nominacija za Oskara, među kojima i u kategoriji za najbolji film.

Sledeće godine režirao je film Wild (Divljina) sa Riz Viterspun u glavnoj ulozi.

Film je zasnovan na bestseler memoarima o bivšoj zavisnici od heroina koja pokušava da ponovo otkrije sebe tako što pešači poznatom stazom Pacific Crest u Kaliforniji dugoj oko 240 kilometara.

TIFF

Sa Riz Viterspun je ponovo sarađivao u seriji Big Little Lies, za koju je nagrađen Emijem i Zlatnim globusom.

Serija je ekranizacija romana Lijen Morijarti, a glumile su i Lora Dern, Nikol Kidman, Zoi Kravic i Šejlin Vudli u ulozi žena iz Kalifornije upletenih u istragu ubistva.

Getty Images

U razgovoru za Holivud riporter 2016. godine, Valle je otkrio u čemu najviše uživa dok snima filmove i TV serije.

„San", rekao je.

„Snovi se mogu ostvariti. Ja trenutno živim san."

Iza njega je ostalo dvoje dece.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: