Kako poslije 3.500 godina izgleda tijelo drevnog faraona

Ipak, naučnici su dobili dosta informacija o procesu mumifikacije, kao i o sahrani - Amenhotepu, na primjer, što je neobično za to doba, mozak nije uklonjen

6583 pregleda 3 komentar(a)
Foto: PA Media
Foto: PA Media

Naučnici iz Kaira digitalno su „odmotali" 3.500 godina staro mumificirano telo egipatskog faraona Amenhotepa Prvog i tako otkrili vrlo interesantne detalje o njemu.

Mumija Amenhotepa Prvog, koji je vladao od 1525. do 1504. godine pre nove ere i bio drugi kralj 18. dinastije, pronađena je pre 140 godina na lokalitetu u Deir el-Bahariju.

Arheolozi je nikada nisu otvorili, kako bi sačuvali masku za lice i zavoje.

Međutim, kompjuterskim skeniranjem otkrivene su do sada nepoznate informacije o faraonu i njegovoj sahrani.

Utvrđeno je, na primer, da je Amenhotep imao oko 35 godina kada je umro, kaže doktorka Sahar Salim, profesorka radiologije na Univerzitetu u Kairu.

PA Media

„Bio je visok otprilike 169 centimetara, obrezan i imao je dobre zube", navodi Salim, glavna autorka studije objavljene u časopisu Frontirs in medisin (Frontiers in Medicine).

„Sahranjen je sa 30 amajlija i jedinstvenim zlatnim pojasom sa zlatnim perlama.

„Deluje i da je fizički podsećao na oca - imao je usku bradu, mali uski nos, kovrdžavu kosu i blago izbočene gornje zube", dodaje.

Kako navodi, tokom istraživanja nisu primećene nikakve rane ili znaci bolesti koji bi mogli da ukažu na uzrok smrti.

Ipak, naučnici su dobili dosta informacija o procesu mumifikacije, kao i o sahrani - Amenhotepu, na primer, što je neobično za to doba, mozak nije uklonjen.

PA Media

Istraživači su zaključili i da su faraonovu mumiju „s ljubavlju popravljali" sveštenici 21. dinastije, koja je vladala oko četiri veka posle njegove smrti.

Sveštenici su je tada ponovo sahranili u Deir el-Bahari, kraljevskom kompleksu grobnica i hramova u blizini Luksora, kako bi je zaštitili.

Skeniranje je pokazalo i da je faraonovo telo posle smrti zadobilo brojne rane, a za koje su verovatno odgovorni pljačkaši grobova.

Utvrđeno je i da su sveštenici odvojenu glavu za telo fiksirali smolom obrađenom platnenom trakom, da su defekt na trbušnom zidu pokrili trakom i ispod stavili dve amajlije, kao i da su odvojenu levu ruku umotali za telo.


Pogledajte i video - ovako su izgledali drevni Egipćani


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: