Obavezno testiranje na upotrebu droga i ljekarski pregledi za sve koji borave duže od 90 dana u Rusiji

Prema zakonu, koji je tokom ljeta potpisao predsjednik Vladimir Putin, strancima koji borave duže od tri mjeseca moraju se odmah uzeti otisci prstiju

5214 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

U Rusiji je stupio na snagu novi zakon kojim se od stranaca i posetilaca koji borave duže u zemlji zahteva davanje otisaka prstiju i redovni obavezni lekarski pregledi.

Svi koji ostanu duže od 90 dana biće testirani na polno prenosive bolesti, tuberkulozu i upotrebu droga.

Nekoliko poslovnih grupa, među kojima je i nemačko-ruska privredna komora u inostranstvu, uložilo je prigovor na zakon.

Rusko ministarstvo zdravlja demantovalo je navode da će stranci morati da ponavljaju testove svaka tri meseca.

Američki ambasador Džejson Rebholc rekao je ranije ovog meseca da je zakon „ksenofobičan" i da otežava život strancima u Rusiji.

Mika Bojster iz nemačkog Udruženja novinara kaže da zdravlje stranih novinara nema nikakve veze sa ruskom vladom.

Prema zakonu, koji je tokom leta potpisao predsednik Vladimir Putin, strancima koji borave duže od tri meseca moraju se odmah uzeti otisci prstiju.

Od 1. marta moraju da se testiraju i na HIV, tuberkulozu, lepru i sifilis, kao i na „prisustvo ili odsustvo" upotrebe narkotika ili psihotropnih lekova i novih potencijalno opasnih psihoaktivnih supstanci.

Diplomate ili članovi međunarodnih organizacija i njihove porodice su izuzeti, kao i deca mlađa od šest godina i beloruski državljani.

Odgovarajući na izveštaje da će stranci koji borave duže od 90 dana biti podvrgnuti proverama svaka tri meseca, Ministarstvo zdravlja u Moskvi saopštilo je da se sprema da da pojašnjenja „s obzirom na zabrinutost koja je nastala zbog tumačenja zakona".

Stranci neće morati da ponavljaju provere svaka tri meseca, rečeno je u ministarstvu agenciji Interfaks.

Nemačko-ruska privredna komora u inostranstvu pozvala je na ublažavanje zakona, za šta je predsednik Matijas Šep rekao ruskim medijima da je „razočaravajuće i nečuveno".

Ministarstvo inostranih poslova u Berlinu saopštilo je da će izraziti zabrinutost vlastima u Moskvi.

Zakon se odnosi na rusku sanitarnu i epidemiološku bezbednost, ali kritičari ukazuju da bi moglo više da se radi o diskriminaciji nego o zdravlju.

Izražena je zabrinutost zbog relativno lošeg stanja ruske zdravstvene službe, kao i strahovanja od slabe zaštite podataka.

Očekuje se da će se lekarski pregledi obuhvatati testove krvi, rendgenske snimke, pa čak i CT skener, a strani radnici će morati da rade testove u migracionom centru Saharovo, koji je udaljen 80 kilometara od Moskve.

Ruske bolnice nastavljaju da se bore sa visokim brojem zaraženih virusom korona.

Od posledica zaraze u sredu je preminulo 932 ljudi.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: