Kristijano Ronaldo dobio statuu - neki su oduševljeni, drugi „vrlo razočarani"

Kritičari odluke da se postavi statua smatraju da je takva čast trebalo da pripadne lokalnim fudbalerima, naročito zbog činjenice da je nekoliko aktuelnih i bivših indijskih reprezentativaca porijeklom iz Goe.

6466 pregleda 0 komentar(a)
Foto: @MichaelLobo76
Foto: @MichaelLobo76

Nedavno postavljanje statue portugalskog fudbalera Kristijana Ronalda izazvalo je različite reakcije javnosti u Indiji.

Zvaničnici savezne države Goa, koja se nalazi na zapadu zemlje i u kojoj je fudbal veoma popularan, nadaju se da će ovaj potez inspirisati mlade.

Međutim, Goa je bila portugalska kolonija i oslobođena je pre 60 godina.

Kritičari odluke da se postavi statua smatraju da je takva čast trebalo da pripadne lokalnim fudbalerima, naročito zbog činjenice da je nekoliko aktuelnih i bivših indijskih reprezentativaca poreklom iz Goe.

„Kada sam čuo da je podignuta statua Ronaldu, veoma sam se razočarao. Počnimo da se ponosimo našim sportskim ikonama poput Samira Naika i Bruna Kutinja", rekao je jedan meštanin novinskoj agenciji IANS.

Neki stanovnici su u znak protesta mahali crnim zastavama tokom otkrivanja statue, prema izveštaju lista Tajm of Indija.

Portugalska fudbalska reprezentacija je popularna u Goi, a mnogi meštani su živeli u Portugalu ili imaju rođake tamo zbog kolonijalne prošlosti ove indijske države.

Neki smatraju da je uvredljivo postaviti statuu dok Goa obeležava 60. godišnjicu oslobođenja od portugalske vlasti - ova država je oslobođena 14 godina nakon što su ostali delovi Indije stekli nezavisnost od Velike Britanije.

„Postavljanje statue portugalskog fudbalera ove godine smatramo svetogrđem i osuđujemo taj potez," rekao je desničarski aktivista Guru Širodkar za agenciju IANS.

„Mnogi borci za slobodu u Goi su uvređeni", dodao je.

Majkl Lobo, lokalni poslanik iz vladajuće Baratija Janata partije (BJP), objavio je na Tviteru fotografiju pored statue i istakao je da je postavljena „na zahtev omladine" koji bi mogla da inpiriše da „fudbal izdignu na veće visine".

Iako je kriket ostao najpopularniji sport u Indiji, fudbal i naročito engleska Premijer liga, omiljeni su u određenim delovima zemlje, poput Kerale na jugu, Goe na zapadu, Zapadnog Bengala na istoku i u svakoj od osam saveznih država na severo-istoku zemlje.

Kristijano Ronaldo, koji trenutno nastupa za Mančester Junajted, ima ogroman broj obožavatelja i mnogi ga smatraju jednim od najboljih fudbalera u istoriji.

On se nije javno izjašnjavao o statui.

Nije prvi put da se podigla prašina oko statue podignute ovom sportisti - 2017. mnogi su ismevali statuu koju je dobio na aerodromu u rodnoj Madeiri, koja je na kraju i zamenjena.


Pogledajte video o srpskom vatrogascu i Ronaldovoj kapitenskoj traci

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: