Zabrana profesionalnim fudbalerima da se tetoviraju

Državno tijelo za sportsku administraciju saopštilo je „strogo zabranjeno" pozivanje novih fudbalera u seniorsku i omladinsku reprezentaciju, ukoliko imaju tetovaže.

9024 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Fudbalerima koji igraju za reprezentaciju Kine zabranjeno je da se tetoviraju, a prema novoj direktivi vlasti savetuje im se da uklone tetovaže ukoliko ih već imaju.

Državno telo za sportsku administraciju saopštilo je „strogo zabranjeno" pozivanje novih fudbalera u seniorsku i omladinsku reprezentaciju, ukoliko imaju tetovaže.

Iz Državnog tela za sportsku administracije izražavaju nadu da će time dati „dobar primer društvu".

Nekim fudbalskim zvezdama, među kojima je i odbrambeni igrač Džang Linpeng, još ranije je rečeno da pokrije tetovaže.

Od sredine 2018. godine, Kina je počela da pooštrava regulativu kako bi sprečila prikazivanje tetovaža na malim ekranima.

Neki profesionalni fudbaleri počeli su da nose duge rukave kako bi sakrili tetovaže.

Reprezentativci sa tetovažama „savetovani su da ih uklone", navodi se u saopštenju Generalne uprave za sport (GAS).

„U posebnim okolnostima, mogu se dozvoliti tetovaže ukoliko su sakrivene tokom treninga i takmičenja i ako ostatak tima da saglasnost", navodi se u saopštenju.

Tetovaže su stigmatizovane u kineskoj kulturi - u prošlosti su korišćene za žigosanje kriminalaca, a organizovane kriminalne grupe u Istočnoj Aziji i dalje ih koriste kao znak raspoznavanja.

U pojedinim etničkim grupama tetovaže su stvar tradicije, a u Kini se smatraju oznakom koju nose necivilizovani narodi.

Vladajuća Komunistička partija Kine ne odobrava tetoviranje, koje postaje sve popularnije među kineskom omladinom.

Ranije ove godine, kineska regulatorna agencija za medije pooštrila je pravila o tome šta spada pod objavljivanje „nezdravog sadržaja".

Televizijski i internet nastupi sportskih i drugih poznatih ličnosti su cenzurisani ukoliko sadrže tetovaže ili muške konjske repove, pa moraju biti zamagljeni prilikom prikazivanja.

Prošlog decembra, ženska univerzitetska fudbalska utakmica u Kini je otkazana pošto je igračicama zabranjeno da farbaju kosu.

„Tokom karijere, sportisti ne smeju da imaju tetovaže, farbaju kosu, nose čudne frizure ili bilo kakve aksesoare, inače će biti diskvalifikovani sa takmičenja", naveo je tada u saopštenju organizator utakmice, Nacionalna omladinska fudbalska liga kampusa.


Sve što treba da znate pre nego što iscrtate telo


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: