Fudbal, Dragan Šolak i Premijer liga

Ovaj posao sklopljen je samo nekoliko mjeseci pošto je u Srbiji objavljeno da je državna kompanija Telekom Srbija otkupila prava na televizijske prenose utakmica Premijer lige od ljeta 2022. godine.

17498 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Dragan Šolak, srpski medijski magnat, osnivač Junajted grupe, kompanije u okviru koje posluje kablovski operater SBB, jedan je od novih vlasnika engleskog premijerligaša Sautempton, potvrdio je taj klub.

U saopštenju Sautemptona navodi se da će konzorcijum Sport Republic, investicionoj kompaniji u industriji zabave i sporta, čiji je glavni investitor Dragan Šolak, preuzeo kontrolni deo u vlasništvu tog kluba.

Detalji kupoprodajnog ugovora nisu obelodanjeni, a Skaj njuz je ranije danas objavio da će Šolak za kontrolni paket akcija kluba, trenutno 14. na tabeli Premijer lige, isplatiti 100 miliona funti, što je oko 14 milijardi dinara.

„Navijaću da Sautempton sa novim, našim jedrima, plovi ka putu starih uspeha", rekao je za BBC na srpskom, Ivan Golac, bivši fudbaler ovog kluba i nekadašnji igrač Partizana, za BBC na srpskom, reagujući na vest.

Ovaj posao sklopljen je samo nekoliko meseci pošto je u Srbiji objavljeno da je državna kompanija Telekom Srbija otkupila prava na televizijske prenose utakmica Premijer lige od leta 2022. godine.

Telekom je u nadmetanju za TV prava pobedio upravo Junajted grupu u okviru čijih su televizijskih kanala do sada prenošene utakmice jedne od najjačih liga na svetu.

Agencija Beta je tada objavila saznanja da je Telekom za ta prava platio Premijer ligi čak 600 miliona evra za šestogodišnji ugovor.

Ovu sumu Telekom nije potvrdio, ali ni demantovao.

Izvršni direktor Sautemptona Martin Semens izjavio je da klub našao „savršeno rešenje".

„Pronašli smo partnere sa ambicijom za budućnost, ali i sa jasnim razumevanjem šta je Sautempton i u kom pravcu sada moramo da idemo", rekao je Semens.

Šolak je za sajt Sautemptona izjavio da klub ispunjava sve zahteve koje su on i njegov partnerski tim tražili od jedne sportske organizacije.

„Sautempton ima odličan menadžerski tim, odličan razvoj talenata, talentovane fudbalere koji igraju atraktivan fudbal i posvećenu bazu navijača.

„Oduševljeni smo što smo završili ovu akviziciju, što je prvi korak ka sprovođenju naše investicione strategije. Sautempton će biti temelj organizacije koju planiramo da izgradimo", naveo je Šolak.

Deo akcija u konzorcijumu koji preuzima Sautemptona imaće i Rasmus Ankersen, bivši direktor fudbala u Brentfordu, kao i Henrik Kraft, investitor iz Londona.

Trenutni vlasnik Sautemptona je Gao Jišeng, kineski biznismen koji je 2017. kupio 80 odsto akcija.

Ko je Dragan Šolak?

Šolak je suvlasnik Junajted grupe, medijskog konzorcijuma u okviru kojeg posluju operator SBB, kao i mediji, među kojima televizije N1, Sport klub, Nova S.

Pripadnici vladajuće koalicije u Srbiji, koju čine Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije i još nekoliko manjih stranaka, često Šolaka i Dragana Đilasa, lidera opozicione Stranke slobode i pravde, povezuju i optužuju ih za saradnju sa ciljem preuzimanja vlasti u Srbiji.

Aleksandar Vučić, lider SNS i predsednik Srbije, jednom prilikom je izjavio da „Šolak i Đilas žele da unište Telekom kao akcionarsko društvo".

„Đilas i Šolak imaju račune van zemlje, blokirajte njih, Đilas i Šolak ne mare da li je Srbija bombardovana ili nije, Đilas i Šolak hoće da me sruše", glasila je izjava Vučića početkom novembra 2021.

U javnim nastupima, predstavnici vlasti ih nazivaju i tajkunima i tajkunskim političarima, optužujući ih za nelegalno sticanje bogatstva.

Protiv Šolaka i Đilasa nisu podnete nikakve krivične prijave.

„Iako tabloidi uporno povezuju Dragana Đilasa i mene, jedina istina je da Dragan Đilas i ja nikada nismo imali, niti sada imamo, zajedničke poslove", navodi se u Šolakovom saopštenju iz 2018. godine.

Đilas je to takođe negirao, navodeći da je Šolaka „video jednom ili dva puta u životu".

U zvaničnoj biografiji Dragana Šolaka navodi se da je Junajted grupu osnovao 2000. godine.

Reč je o jednoj od najvećih medijskih kompanija u regionu, koja se pored toga bavi i marketingom i telekomunikacijama.

Izvršni direktor je bio do 2008, kada je imenovan za predsednika Upravnog odbora.

Danas je, navode, odgovoran za strateško vođenje i predvodi stalni razvoj kompanije.

Rođen je u Kragujevcu, gde se bavio trgovinom muzičkih prava.

Početkom devedesetih osnovao je VANS, kompaniju za proizvodnju i distribuciju filmova, ali se ubrzo seli u Ljubljanu, pa u Prag.

Kompaniju Kablovski distributivni sistem (KDS) osniva 2000. u Kragujevcu, ona 2004. prerasta u Serbianbroadband (SBB), a posle niza akvizicija u Sloveniji i Hrvatskoj 2012. formirana je Junajted grupa, piše Danas.

Deo kompanije Junajted grupa potom je 2013. prodat američkom investicionom fondu KKR, koji je vodio general Dejvid Patreus, bivši direktor CIA.

KKR je potom 2018. prodao Junajted grupu britanskom fondu BC partners.

Šolak danas živi u Ženevi, a pored srpskog ima i slovenački pasoš. Ima dvoje dece, navodi Danas.

Nadam se da će novi vlasnik imati sluha za lokalnu decu"

Ivan Golac, srpski trener i nekadašnji proslavljeni igrač Sautemptona, rekao je da je iznenađen vešću.

„Pričao sam i ranijih godina, vrlo je lepo kada se na čelu kluba nalazi neko ko razume i oseća klub", rekao je Golac za BBC na srpskom.

On ističe da su se stvari drastično promenile u Premijer ligi u poslednjih nekoliko decenija.

„Ono što je krasilo engleske klubove ranije je da su imali lokalne ljude od autoriteta u bordovima, koji su bili finansijski moćni".

Golac je za Sautempton igrao od 1978. do 1983. i od 1984. do 1986.

„Kad sam ja igrao, predsednik kluba bio je Alan Vudvord, poznati advokat. Njegova reč u klubu imala je veliku težinu, a igrači i navijači su ga izuzetno poštovali", naveo je on.

Sredinom devedesetih, klubove iz engleske Premijer lige počeli su da kupuju strani biznismeni.

„Do tada nije samo profit bio važan, ali kako se razvijala liga, tako su počeli da dolaze i vlasnici iz Kine, Italije, Malezije i drugih zemalja.

„Čini mi se da se tu malo izgubio osećaj pripadnosti klubu i emocija."

Prisetio se Golac i na kakav je otpor naišla američka porodica Glejzer kada je kupila kontrolni paket akcija Mančester Junajteda.

„Navijači su tada pružili strašan otpor. A pokojni Malkom Glejzer nijedanput nije došao na stadion otkako je kupio klub."

Ipak, Golac veruje da će navijači prihvatiti nove vlasnike Sautemptona ako rezultati budu dobri.

„Sautempton već godinama nije u gornjem delu tabele Premijer lige, a navijači se uželeli dobrog i fudbala lepog za oko", smatra Golac.

Kaže za Sautempton je to porodični klub koji je do danas uspeo da održi bar deo tradicije uprkos globalizaciji Premijer lige.

„Voleo bih da se Sautempton podigne.

„Jedan od problema je što su se u prethodnom periodu često menjali menadžeri.

„Kada sam ja igrao, Lori Mekmenami je bio trener čak 12 godina."

Golac smatra da i je za nove vlasnike kluba veoma važno da zadrže jedan od osnovih postulata Sautemptona - oslanjanje na talente iz sopstvene fudbalske škole.

Ovaj klub je ranije savršeno opstajao sa sopstvenom decom u borbi sa ostrvskim fudbalskim velikanima, navodi Golac.

„Sautempton je, uz Njukasl, najbolji klub u Engleskoj za stvaranje igrača.

„Recimo, Alan Širer je igrao za oba kluba - on je stasao u Sautemptonu.

„Tu su, recimo, i Luk Šo, Teo Volkot, Met Letisije, Aleks Okslejd Čemberlen i mnogi drugi.

„Nadam se da će novi vlasnik imati sluha za lokalnu, decu kluba u budućnosti."

Golac dodaje da ne očekuje da će u budućnosti, uprkos novim vlasnicima, Sautempton moći finansijski da se takmiči sa elitom Premijer lige.

„Mančester Siti je potrošio milijardu i po evra za igrače otkako su došli vlasnici iz Emirata.

„Biti među prve četiri ekipe je vrlo teško, jer imaju više para ovi najbogatiji.

„Ali pare nisu sve", ističe on.

Nastaviće, kaže Golac, pomno da prati dešavanja u klubu iz luke na jugu Englesku.

„Navijaću da Sautempton, sa novim, našim jedrima, zaplovi ka starim putevima uspeha".

Getty Images

Stranci kao vlasnici klubova u Premijer ligi

Godinama unazad, engleske klubove, pogotovo one u elitnom rangu, kupuju razni inostrani konzorcijumi i kompanije.

Nedavno je londonski Vest Hem kupio češki milijarder Danijel Kretinski.

Mnogo prašine podiglo se oko kupovine Njukasla, koji je otišao u ruke konzorcijuma iz Saudijske Arabije.

Ta odluka izazvala je burne reakcije u fudbalskom svetu, jer se sumnja da iza tog konzorcijuma stoji saudijska kraljevska porodica i da su navodno neki njeni članovi direktno odgovorni za smrt novinara Džamala Kašogija.

Preuzimanjem Sautemptona, Šolak neće biti prvi sa Balkana koji će postati vlasnik nekog od premijerligaških klubova.

Milan Mandarić, američki biznismen srpskog porekla, bio je dugogodišnji vlasnik nekoliko klubova širom sveta, među kojima su i Portsmut, Lester i Šefild Venzdej.

Dobrivoje Tanasijević, poznatiji kao Den Tana, takođe poreklom iz Srbije, pored beogradske Crvene zvezde funcionersku ulogu imao je u engleskom Brentfordu.

Klub je napustio 2002. godine.

Priča o Sautemptonu

Sautempton je fudbalski klub iz istoimenog grada, koji se nalazi na samom jugu Engleske.

Dušan Tadić, kapiten reprezentacije Srbije, danas fudbaler slavnog Ajaksa, nastupao je za njih od 2014. do 2018. godine.

Klub je osnovan davne 1885. godine i jedan je od osnivača Premijer lige.

Fudbalere Sautemptona zovu Sveci, zbog toga što su osnovani pri crkvi, igraju na Sent Meris stadionu, a nastupaju u crveno-belim dresovima.

U dugoj istoriji imaju samo jedan veliki trofej - FA Kup, osvojen u sezoni 1975/1976.

Sautempton je trenutno na 14. mestu tekuće sezone Premijer lige.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: