Preminuo reditelj Piter Bogdanović - tvorac „Poslednje bioskopske predstave“

Bio je i scenarista, glumac, producent, kritičar i istoričar filma srpskog porekla, iz generacije „holivudskog novog talasa" ili „novog Holivuda" u koji se ubrajaju Vilijam Fridkin, Brajan De Palma, Džordž Lukas, Martin Skorseze, Majkl Čimino, Frensis Ford Kopola.

6476 pregleda 3 komentar(a)
Foto: BBC
Foto: BBC

Piter Bogdanović, američki filmski režiser poznat po filmovima kao što su „Poslednja bioskopska predstava" (The Last Picture Show) i „Mesec od papira" (Paper Moon), umro je u 82. godini, potvrdio je njegov agent u četvrtak.

Bio je i scenarista, glumac, producent, kritičar i istoričar filma srpskog porekla, iz generacije „holivudskog novog talasa" ili „novog Holivuda" u koji se ubrajaju Vilijam Fridkin, Brajan De Palma, Džordž Lukas, Martin Skorseze, Majkl Čimino, Frensis Ford Kopola.

Njegova drama o odrastanju, „Poslednja bioskopska predstava" iz 1971. godine, donela mu je osam nominacija za Oskara, među kojima i u kategoriji najbolja režija.

U filmu, čija je radnja smeštena u teksaški grad, glumile su zvezde u usponu, kao što su Džef Bridžis i Sibil Šepard.

Kada je sa 32 godine režirao film „Poslednja bioskopska predstava" dobio je epitet „Novi Orson Vels" i „vunderkind" (čudo od deteta).

Oskara za najbolju sporednu žensku ulogu dobila je glumica Kloris Ličman, a Oskara za najboljeg sporednog muškog glumca Ben Džonson.

Zajedno sa Lerijem Mek Martrijem dobio je Bafta nagradu za najbolji scenario.

Još jedan uspeh doživeo je sa filmom „Što te tata pušta samu?", romantičnom komedijom sa Barbrom Strajsend i Rajanom O'Nilom.

Film je zaradio 66 miliona dolara, i tako postao treći najisplativiji film 1972. godine, odmah posle „Kuma" i „Posejdonove avanture".

Ti uspesi su mu još više učvrstili status nove generacija režisera i sa Frensisom Fordom Kopolom i Vilijamom Fridkinom osnovao je produkcijsku kuću (Director's Company).

Bilo je to bilo umetničko odeljenje Paramaunta, gde je umetnicima davana potpuna sloboda u okviru limitiranog budžeta.

U okviru kompanije je snimljen i „Mesec od papira" (1973).

Tejtum O'Nil, ćerka Rajana O'Nila, dobila je Oskara za najbolju sporednu glumicu. Film je postigao veliki uspeh na blagajnama.

Posle 13 godina pauze, vratio se 2014. filmom She's Funny that Way sa Ovenom Vilsonom i Imodžen Puts u glavnim ulogama.

Bila je to „proslava starog Holivuda", napisao je tada Nikolas Barber, novinar BBC Kulture.

Iza Bogdanovića je ostalo dvoje dece.

Frensis Ford Kopola, reditelj jednog od najpopularnijih filmova svih vremena - Kum - rekao je da ga je vest o smrti Bogdanovića izuzetno rastužila.

„Neka večno spava u blaženstvu, zauvek uživajući u uzbuđenju našeg aplauza", rekao je on.

Giljermo del Toro, reditelj Panovog lavirinta, napisao je na Tviteru: „Bio je drag prijatelj i šampion kinematografije... Intervjuisao je i očuvao živote i rad više klasičnih filmskih stvaralaca nego skoro bilo ko drugi u njegovoj generaciji".


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: