Indija dozvolila fondaciji Marija Tereza da prima novac iz inostranstva

Glasni zagovornici hinduizma su odavno optužili dobrotvornu organizaciju da preko svojih programa pokušava da prevede ljude u hrišćanstvo

6319 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Indija je dozvolila humanitarnoj organizaciji Majka Tereza da prima donacije iz inostranstva samo nekoliko nedelja pošto je ova država odbila da joj produži licencu.

Indijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova je na katolički Božić objavilo da nije obnovilo prijavu zbog „nepovoljnih izveštaja".

Glasni zagovornici hinduizma su odavno optužili dobrotvornu organizaciju da preko svojih programa pokušava da prevede ljude u hrišćanstvo.

Iz fondacije Majka Tereza su odbacili te optužbe.

Misionari dobročinstva, kako se još naziva ova organizacija, ponovo su se našli na listi udruženja kojima je dozvoljeno da primaju novac iz inostranstva.

Iz vlade još nisu komentarisali ovaj potez, ali je prema navodima novinske agencije ANI licenca vraćena pošto su „podneti neophodni dokumenti nadležnim službama".

Organizacija je prošlog meseca potvrdila da joj licenca nije produžena i da neće primati donacije iz inostranstva „dok se situacija ne razreši".

Prethodno je glavni ministar za Zapadni Bengal, Mamata Banerje, bio kritikovan pošto je saopštio na Tviteru da je vlada blokirala račune fondacije.

Međutim, iz vlade i države su negirali da je račun zamrznut.

Ovu organizaciju iz Kalkute osnovala je 1950. godine Majka Tereza, katolička časna sestra koja se iz rodne Makedonije preselila u Indiju.

Ovo je jedna od najpoznatijih katoličkih humanitarnih organizacija.

Majka Tereza je 1979. godine dobila Nobelovu nagradu za humanitarni rad, a papa Franja ju je 2016, 19 godina posle smrti, proglasio sveticom.

Većina stanovništva Indije ispoveda hinduizam.

Ipak, oko 24 miliona ljudi u toj zemlji ili dva odsto čine katolici i posle Filipina to je najveća katolička zajednica u Aziji.

Vlasti su bile rešene da stanu na put navodnim kampanjama prevođenja hindu vernika u hrišćanstvo i islam.

Nekoliko saveznih država u Indiji koje su pod vlašću vladajuće Baratija Janata partije (BJP) su nedavno donele ili razmatraju zakone kojima bi se zabranila promena vere radi stupanja u brak.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk