Ruske vlasti negiraju da planiraju napad na susjednu zemlju

Vjeruje se da se oko 100.000 ruskih vojnika raspoređeno blizu granice sa Ukrajinom, što izaziva strah od upada. SAD su saopštile da će biti sankcija ako Rusija napadne Ukrajinu

8142 pregleda 1 komentar(a)
Foto: AFP
Foto: AFP

Rusija je saopštila Americi da nema nameru da napadne Ukrajinu.

Posle sastanka zvaničnika dve zemlje u Ženevi koji je u ponedeljak trajao sedam sati, obe strane su se saglasile da nastave napore kako bi se smanjile napetosti.

Ali pregovori nisu doneli neke značajnije pomake.

Veruje se da se oko 100.000 ruskih vojnika raspoređeno blizu granice sa Ukrajinom, što izaziva strah od upada.

SAD su saopštile da će biti sankcija ako Rusija napadne Ukrajinu.

Rusija je, u međuvremenu, upozorila SAD da ne „potcenjuju rizike" u vezi sa konfrontacijom Moskve sa Zapadom.

„Objasnili smo našim kolegama da nemamo planove, nikakve namere da napadnemo Ukrajinu", rekao je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov novinarima posle sastanka.

On je rekao da su Rusi preneli američkim kolegama da se „sve mere za borbenu obuku trupa i snaga sprovode na našoj teritoriji" i da „nema razloga da se plaše bilo kakvog scenarija eskalacije".

Zamenica američkog državnog sekretara Vendi Šerman opisala je razgovore kao „iskrenu" diskusiju osmišljenu da podstakne bolje razumevanje u vezi sa zabrinutošću obe strane.


Ostaju ključna neslaganja

Analiza

Džejms Lendejl, BBC novinar

Ovo je bila prva prilika da ruske i američke diplomate razgovaraju licem u lice o sukobu oko Ukrajine i ruskim zahtevima da se NATO povuče iz istočne Evrope.

I dok se čini da je malo dogovora postignuto, obe strane su izrazile zabrinutost i iznele zahteve, ostavljajući prostor da se razgovori budu nastavljeni u budućnosti.

Ipak, jaz ostaje veliki.

SAD su pozvale Rusiju da deeskalira situaciju i ukloni trupe sa ukrajinske granice, ali nisu dobile garancije da će se to dogoditi.

Rusija je zahtevala da NATO da garanciju da nikada neće ponuditi članstvo Ukrajini.

SAD su ovo potpuno odbacile.

Amerika je ponudila neke ideje da obe zemlje ograniče vojne vežbe i raspoređivanje raketa, ali nema znakova da bi to bilo dovoljno za Rusiju.

Optimisti će ukazivati na činjenicu da su razgovori bili poslovni, da nisu prekinuti u ljutnji i da je Rusija insistirala da nema nameru da izvrši invaziju na Ukrajinu.

Pesimisti će primetiti da su čak i posle takvih uveravanja, američki zvaničnici rekli da još nisu sigurni da li je Rusija ozbiljna u pronalaženju diplomatskog rešenja za ovu krizu.


Šerman je rekla da su SAD odbile ruske predloge, među kojima i zahtev Rusije da se NATO obaveže da nikada ne uključi Ukrajinu u alijansu.

„Nećemo dozvoliti nikome da osudi politiku otvorenih vrata NATO-a, koja je oduvek bila u središtu", rekla je ona.

Prema rečima Šerman, američka delegacija je rekla Rusima da će svaka invazija imati „visoku cenu i posledice znatno veće od onih sa kojima su se suočili 2014. godine" kada je Rusija anektirala poluostrvo Krim od Ukrajine.

Ove mere bi mogle da obuhvate sankcije protiv ključnih finansijskih institucija, kontrolu izvoza, „poboljšanje položaja NATO snaga na savezničkoj teritoriji" i povećanu bezbednosnu pomoć Ukrajini, dodala je ona.

Rjabkov je rekao da su razgovori bili „poslovni i profesionalni", ali je upozorio SAD da ne „potcenjuju rizike" tenzija.

Pregovori u Ženevi su prvi od nekoliko sastanaka američkih, savezničkih i ruskih zvaničnika ove nedelje.

Planiran je i sastanak u sedištu NATO-a u Briselu i u stalnom savetu Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, koji uključuje i Rusiju.

Međutim, sastanak u ponedeljak održan je bez učešća evropskih saveznika SAD, među kojima i Ukrajine.

Šerman i drugi američki zvaničnici su rekli da će Ukrajina, Evropa i NATO biti uključeni u donošenje odluka.

Ranije u ponedeljak, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel rekao je da veruje da je ruska invazija i dalje moguća.

„Na drugoj strani granice nalazi se 100.000 ruskih vojnika", rekao je on.

„Pretpostavljam da nisu otišli ​​tamo da piju kafu!".

Borel je dodao da mu je rečeno da ništa neće biti dogovoreno bez „snažne saradnje, koordinacije i učešća EU".

Rusija je više puta negirala da planira da pokrene vojnu operaciju u Ukrajini.

Prošlog meseca, ruska vlada je objavila niz zahteva, a jedan od njih je i da Ukrajina nikada neće pristupiti NATO-u.

BBC

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: