Trgovina drogom na darknetu: „Mi smo kao tajni agenti na neprijateljskoj teritoriji“

Na prvi pogled, Torez je izgledao kao normalna stranica za kupovinu - navedeno je hiljade proizvoda, bili su tu prikazi mušterija sa ocjenama u zvjezdicama za svakog prodavca, informacije o procjeni vremena isporuke i metodi plaćanja. Jedina razlika su sami proizvodi

11103 pregleda 1 komentar(a)
Foto: BBC
Foto: BBC

Da bi bolje razumeli trgovinu drogom na darknetu, BBC novinari Džo Tajdi i Alison Bendžamin obavili su dve kupovine - ekstazija i kokaina.

Oni su saznali i koliko je lako prodavcima droge da nastave sa poslom, čak i kad policija zatvori onlajn prodavnicu na kom su vodili posao.

Na prvi pogled, Torez je izgledao kao normalna stranica za kupovinu - navedeno je hiljade proizvoda, bili su tu prikazi mušterija sa ocenama u zvezdicama za svakog prodavca, informacije o proceni vremena isporuke i metodi plaćanja.

Jedina razlika su bili sami proizvodi.

Peruanski kokain „riblja krljušt", „šampanjski" MDMA, ekstazi pilule „Blu Panišer"…

Ovo nisu artikli koje možete naći na Amazonu ili na i-beju.

Do pre nekoliko nedelja, Torez je bila trgovina na dark vebu na kom su kupci mogli da nalaze prodavce svega, od droge i alatki za hakovanje do falsifikovane gotovine i tejzera.

Bio je to jedan od najpopularnijih dark veb marketa na svetu, a BBC je bio jedan od njegovih poslednjih mušterija.

U sklopu istraživanja za Radio 4 o trgovini drogom na dark vebu, koristili smo Torez da kupimo tablete ekstazija od britanskog dilera.

Bilo je to prosvetljujuće iskustvo.

Postoji mit da je kupovanje droge na dark vebu lako kao naručivanje pice, ali za kupovinu droge kriptovalutama i enkriptovanu komunikaciju sa prodavcem bili su potrebni sati.

BBC

„Super jake" tablete stigle su kao što je obećano, u roku od par dana poštom.

Tri sićušne ekstazi tablete nalazile su se u predimenzioniranoj kutiji - primer „nevidljivog pakovanja" kojim se maskira njegov sadržaj.

Paketić kokaina od dilera sa jednog drugog sajta stigao je s lažnom fakturom od kompanije za prodaju lekovitog bilja.

BBC je testirao drogu (bila je manje jaka nego što je reklamirano), a potom je ona bila uništena u laboratoriji.

Ujedinjene nacije procenjuju da prodavnice sa darkneta predstavljaju samo delić ukupne globalne prodaje droge - možda manje od jedan odsto - mada taj delić stalno raste.

Ali godišnja anketa sprovedena na hiljadama korisnika droge, Svetski izveštaj o drogama (koji izrađuje UN), stvara drugačiju sliku.

Skoro svaki četvrti ispitanik iz Severne Amerike je 2021. godine prijavio da kupuje drogu sa dark veba, a svaki šesti u Evropi i Okeaniji.

U Rusiji je taj broj 86 odsto, u Finskoj i Švedskoj više od 40 odsto, a više od 30 odsto u Engleskoj, Škotskoj i Poljskoj.

Broj darknet marketa za drogu na engleskom govornom području opao je prošle godine, ali britanska Nacionalna kriminalistička agencija (NCA) kaže da su prihodi porasli za 14 odsto.

BBC

Svet droge na dark vebu je haotičan i konstantno se menja.

Sajtovi se povremeno gase, oni koji ih vode nestaju sa mušterijinim ili prodavčevim novcem - što je poznato kao „izlazna prevara".

Oni takođe mogu biti hakovani ili da ih zatvori policija i potpuno ukloni sa interneta.

Ali postoji novi trend da se prodavnice gase uobičajenim putem, poznato kao „zalazak sunca" ili „dobrovoljno penzionisanje".

Veliki igrač, Vajt haus market, uradio je to prošle jeseni, a drugi, Kanazon, pošao je njegovim stopama.

A onda je došao Torez, koji je prošlog meseca postavio pismo na glavnoj stranici, najavivši da se zatvara i rekavši da je „bilo veliko zadovoljstvo raditi sa većinom prodavaca i korisnika".

Administrator sajta zahvalio se mušterijama i obećao im da će market ostati onlajn „još najmanje dve do tri nedelje sve dok sve narudžbe ne budu isporučene".

„Hvala vam za vaš dostojanstven odlazak - strašno to cenimo", napisala je jedna mušterija.

Druga je dodala: „Hvala vam što ste ovo obavili tako profesionalno i pošteno."

BBC

„U ovom trenutku izgleda da se to dešava sve češće. Marketi dostojanstveno odlaze i kažu: 'Zaradili smo dovoljno novca i pre nego što nas uhvate, samo ćemo se povući i otići u zalazak sunca", kaže profesor Dejvid Dekari-Hetu, kriminolog sa Univerziteta u Montrealu.

On kaže da administratori koji vode velike markete kao što je Torez mogu da zarade više od 100.000 dolara dnevno od provizije.

Kod policajaca, koji bi više voleli da kriminalce stigne zaslužena kazna, ova vrsta odlaska izaziva pomešana osećanja.

„Uvek pozdravljam svakoga ko možda shvati da se bavi zanimanjem koje je kriminalizovano i odluči da se ne zaglibljuje dublje", kaže Aleks Hadson, NCA-ov šef za obaveštajni sektor posvećen dark netu.

„Ako za nečim žalim, onda je to što bi oni morali da odgovaraju za to i što moraju da da budu svesni da su i dalje podložni tome da odgovaraju."


Pogledajte video: Kako se društvene mreže koriste za prodaju droge


Ali dok je trenutno u modi odlazak u zalazak sunca, BBC analiza podataka pokazuje da su marketi i dalje skloniji da se zatvore kroz izlaznu prevaru.

Policijska zatvaranja su još ređa, mada je bilo nekoliko istaknutih uspeha.

Amerikanac Ros Ulbriht služi dve doživotne zatvorske kazne sa 40 godina zatvora bez mogućnosti pomilovanja za vođenje prvog velikog dark veb marketa, Silk roud, koji je postojao od 2011. do 2013. godine.

U oktobru je uhapšeno 150 osumnjičenih u „najvećoj operaciji te vrste", kako ju je nazvao NCA, koja je proistekla iz rušenja sajta po imenu Dark market u januaru 2021. godine.

Učestvovale su policijske službe iz velikog broja zemalja, a hapšenja su izvršena u SAD, Nemačkoj, Velikoj Britaniji i na drugim mestima.

FBI

Ali čak i kad se zatvori ilegalni market, to može da ima vrlo malo uticaja na prodavce, koji mogu samo da se presele na novi.

Podaci koje je analizirao BBC pokazuju da su najmanje 450 dilera koji su aktivni danas - i to je konzervativna procena - preživeli prethodna policijska zatvaranja.

Među njima je diler po imenu Nekst dženerejšn, koji se za šest godina pojavio na 21 različitom marketu.

Procenjuje se da su u tom periodu ovaj kriminalac, ili grupa kriminalaca, izvršio najmanje 140.000 prodaja, prodajući proizvode kao što su kanabis, kokain i ketamin.

Preko enkriptovanog mejla, Nekst dženerejšn je rekao da se policija suočava sa „nemogućim zadatkom".

„Generalno gledano, hvatanje kriminalaca zavisi od proste korisničke greške. Agencije za sprovođenje reda i zakona se ne probude jednog dana, 'razbiju kod' i pohapse ljude."

Pigmalionski sindikat, samoproklamovani „hipi kolektiv" dilera iz Velike Britanije i Nemačke, takođe je za BBC rekao da se ne brine da će biti uhvaćen jer pazi šta radi - „ponašaju se kao tajni agenti na neprijateljskoj teritoriji".

„Policijska zatvaranja praktično nisu ni takla našu teritoriju i ja verujem da se ni većina drugih prodavaca ne brine mnogo zbog njih", rekli su oni.

„Ne postoje razlozi zašto bi bilo čiji život bio narušen tim događajima."

Aleks Hadson iz NCA priznaje da je policija često bila korak iza kriminalaca, ali tvrdi da će nova tehnologija to promeniti.

„Za razliku od situacije koju smo imali pre samo nekoliko godina, možemo da izvlačimo informacije iz podataka koje dobijemo i onda identifikujemo kriminalce mnogo brže", rekao je on za BBC.

„Mislim da zapravo prisustvujemo preokretanju plime."


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: