pojavio se na sudu nakon 12 godina

Grčka: Trener jedrenja optužen za silovanje maloljetnice, kaže da je htio da je oženi

Apostolu, koji danas ima 39 godina, otkrio je identitet u intervjuu grčkim medijima u januaru 2021, neposredno pre hapšenja. On je za grčki sajt Prototema rekao da je dievojka bila starija od 11 godina i da je želio da je oženi sve dok se slučaj nije pojavio u javnosti

9517 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Grčki trener jedrenja odgovara pred sudom u Atini povodom optužbi za silovanje 11-godišnje devojčice, u slučaju koji je izašao na videlo kada je sportistkinja, osvajačica zlatne olimpijske medalje, progovorila o seksualnom zlostavljanju u sportu.

Trener Triantafilos Apostolu pojavio se na sudu u sredu, skoro 12 godina posle navodnog silovanja.

Žrtva i njena porodica su takođe bili na sudu, zajedno sa bivšom olimpijskom šampionkom u jedrenju Sofijom Bekatoru koja je i srušila zid ćutanja o seksualnom nasilju u srpskom sportu.

Odluka Bekatoru da govori o seksualnom zlostavljanju u grčkom sportu dovela je do verzije kampanje MeToo u toj zemlji.

Izraz se prvi put se pojavio internetu još 2006. godine, kad ga je Tarana Burk, žena koja je preživela seksualno zlostavljanje, upotrebila na društvenim mrežama.

Ali je ovaj hešteg postao viralan - i globalan - tek posle skandala sa holivudskim producentom Harvijem Vajnstinom, koji je 2020. godine osuđen na 23 godine zatvora zbog silovanja i seksualnog napastvovanja.

Koristeći hešteg #metisofia na nalozima Bekatoru na društvenim mrežama, sportistkinje su od decembra 2020. godine počele da objavljuju lična iskustva, razbijajući tabu o seksualnom nasilju.

Istupanje Bekatoru bio je podsticaj mladoj ženi da podnese tužbu protiv svog bivšeg trenera.

Apostolu, koji danas ima 39 godina, otkrio je identitet u intervjuu grčkim medijima u januaru 2021, neposredno pre hapšenja.

On je za grčki sajt Prototema rekao da je devojka bila starija od 11 godina i da je želeo da je oženi sve dok se slučaj nije pojavio u javnosti.

Od tada se nalazi u istražnom zatvoru.

Mlada žena, sada 21-godišnjakinja, rekla je grčkoj televiziji uoči suđenja da je od devete godine bila silovana i seksualno i verbalno zlostavljana.

„Trebalo mi je 10 godina da shvatim da dete ne može da bude krivac (što je silovano)", rekla je ona za TV ANT1.

Nada se da će njena odluka da istupi ohrabriti druge, kao što je nju okuražila ispovest Sofije Bekatoru.

„Moramo da prekinemo ćutanje, kaznimo nasilnike i okončamo stigmu u vezi sa žrtvama seksualnog zlostavljanja".

Bekatoru je progovorila tokom onlajn video konferencije, navodeći kako je bila izložena „seksualnom uznemiravanju i zlostavljanju" u hotelskoj sobi neimenovanog direktora Grčke jedriličarske federacije (HSF) 1998. godine.

„Pokušala sam da ga odgurnem da bih mu pokazala da ne pristajem pristanka, ali šta god bih rekla, on nije odustajao", ispričala je.

Bekatoru je objasnila kako je ćutala da bi nastavila da jedri i da se takmiči i da je od tada imala višegodišnje terapije.

Proslavljena grčka sportistkinja, osvojila je zlato na Olimpijskim igrama u Atini 2004. i postala prva žena koja je nosila zastavu grčkog olimpijskog tima na Igrama u Rio de Žaneiru 2016.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk