Bono: Sramota me od mnogih pjesama benda, ni dan danas mi se ne sviđa ime U2

Iako se Bono slaže da njegov bend „zvuči neverovatno", rekao je da mu se uopšte ne dopada sopstveni glas, osim u Vertigu, sa studijskog albuma How to Dismantle an Atomic Bomb

8500 pregleda 48 reakcija 2 komentar(a)
Pravo ime Bona je Pol Dejvid Hjuson, Foto: Reuters
Pravo ime Bona je Pol Dejvid Hjuson, Foto: Reuters

Pevač U2 Bono Voks izjavio je da ga je sramota od mnogih pesama benda, kao i da mu se ni dan danas ne sviđa ni ime grupe.

Bend, koji su osnovali školski drugovi iz Dablina, prodao je više od 150 miliona albuma tokom 40-godišnje karijere.

Ali u podkastu Avords Četer, 61-godišnjak je rekao da mu je, osim pesme Vertigo iz 2004. godine, teško da sluša njihovu muziku.

Dodao je da njegov glas na ranijim snimcima zvuči „veoma nategnuto".

„Bio sam u kolima kada su na radiju pustili jednu od naših pesama, i dobio sam - kako mi u Dablinu kažemo - grimiznu boju (pomodreo je)", rekao je Skotu Fajnbergu iz Holivud reportera tokom jednosatnog intervjua.

„Jednostavno mi je neprijatno. Mislim da su neke naše pesme sramotne.

„I tekstovi takođe. Na albumu Boy (Dečak) i drugim albumima skiciran je veoma jedinstven i originalan materijal. Ali mislim da ga nisam dopunio detaljima."

Reuters

U odbranu benda -10 albuma je bilo broj jedan u Velikoj Britaniji i imali su sedam singlova na vrhu liste, otkako su se pojavili ranih 1980-tih.

Slušaoci Radija 2 nedavno su njihov peti album Joshua Tree - sa hitovima poput With Or Without You i Where The Streets Have No Name - proglasili najboljim albumom te decenije.

Iako se Bono slaže da njegov bend „zvuči neverovatno", rekao je da mu se uopšte ne dopada sopstveni glas, osim u Vertigu, sa studijskog albuma How to Dismantle an Atomic Bomb.

„Od većine ostalih pesama me prođe jeza", rekao je.

I uprkos karijeri dugoj četiri decenije, Bono veruje da je njegov glas ranije zvučao slabo i da je „tek nedavno postao pevač".

„Mislim da mi je glas ranije bio veoma napet i nekako nije mačo, a moj irski mačo zbog toga nije bio srećan", nastavio je.

„Veliko otkriće za mene je bilo slušanje Ramonsa i prelep glas Džoija Remona i shvatanje da ne moram da budem taj rokenrol pevač.

„Ali tek sam nedavno postao pevač".

„Izabrali smo ime koje smo najmanje mrzeli"

Bono je gostovao u podkastu zajedno sa kolegom iz benda Edžom (The Edge), koji je takođe otkrio da članovi grupe nikada nisu bili posebno naklonjeni čuvenom imenu.

U2 je, kako je objasnio, prvobitno trebalo da se zove The Hype, ali su odbacili ideju jer im ime nije zvučalo originalno.

Njihov prijatelj, grafički dizajner Stiv Ejveril je tada dao neke predloge.

U2 nije baš iskočilo kao ime koje smo zaista tražili, već nam je to bilo ono koje smo najmanje mrzeli", rekao je gitarista.

Rekao je da je zvučalo „sveže" barem u to vreme, i da „iz imena nije bilo očigledno kako će ovaj bend zvučati ili o čemu se radi".

„To smo izabrali i u početku nam se nije baš dopalo."

„Meni se i dalje ne dopada, stvarno ne", nadovezao se Bono.

„Ali imao sam neku vrstu disleksije, nisam ni shvatao da su Bitlsi (The Beatles) loša igra reči". (reč beetle na englčeskom jeziku označava bubu).

Bend je, kako je rekao, mislio da će njihovo ime dočarati „futurističke" slike „špijunskog aviona" i „podmornice".

Bono i Edž su gostovali u podkastu kako bi promovisali Sing 2, animirani film sa Metjuom Mekonahijem i Riz Viterspun u glavnim ulogama.

Pevač daje glas jednom liku u filmu, dok su on i Edž zajedno napisali pesmu You Saved My Life iz saundtreka filma.


Možda će vas zanimati i ovaj video: Žene koje prevode tajnu hevi metal scenu


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: