Vlasti pobjeđuju - promijenjen kraj klasika Borilački klub

Neki su na društvenim mrežama podsetili da se u prošlosti nešto slično dogodilo sa filmovima Gospodar rata (Lord of War) sa Nikolasom Kejdžom iz 2005. i Krvavi dugovi (Blood Debts) iz 1985.

6611 pregleda 2 komentar(a)
Foto: AF archive/Alamy Stock Photo
Foto: AF archive/Alamy Stock Photo

Za publiku u Kini, poslednja scena kultnog američkog filma Borilački klub (Fight Club) iz 1999. godine razlikuje se od originalne verzije.

U kineskoj, izmenjenoj verziji - vlasti su te koje pobeđuju.

U originalu pripovedač Edvard Norton ubija izmišljenog alter-ega Tajlera Dardena koga u filmu igra Bred Pit pre nego što bombe unište zgrade, što je vrhunac subverzivne zavere Projekat Mejhem čiji je cilj da se preuredi društvo.

Umesto toga, u Kini se prikazuje scena u kojoj se pre eksplozije pojavljuje policija koja otkriva zaveru i hapsi kriminalce, a Dardena šalje u „psihijatrijsku bolnicu".

„Policija je brzo otkrila čitav plan i uhvatila kriminalce zahvaljujući dokazima koje im je dostavio Tajler, sprečivši eksploziju", poruka je koja se pojavljuje na kraju kineske verzije filma.

„Posle suđenja, Tajlera šalju u psihijatrijsku bolnicu gde se nalazi na lečenju. Bolnicu napušta 2012. godine".

Film reditelja Dejvida Finčera našao se nedavno i na platformi Tenset Video.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč nazvala je ovu promenu „distopijskom".

„Ovo je fenomenalno. Srećan kraj za svakog u Kini", napisao je na Tviteru sarkastično Čak Polanik, autor romana iz 1996. po kome je snimljen film.

Getty Images

„Koliko je ovo sjajno. Pojma nisam imao. Pravda uvek pobeđuje. Ništa nije eksplodiralo. Fino", dodao je Polanik na Sabsteku.

Povodom kineskog završetka filma, reagovao je i umetnik, disident Ai Vejvei.

On je podelio link sa izmenjenim krajem, postavljajući pitanje: „Šta bi na ovo rekao Tajler Darden?".

„Drugo pravilo Borilačkog kluba je - radićemo i reći ćemo šta god nam komunistički kineski cenzori kažu šta da pričamo i radimo", napisao je američki senator, republikanac iz Teksasa Ted Kruz.

Ogorčeni gledaoci, koji su prethodno pogledali piratske verzije originalnog filma, na društvenim mrežama su prijavili i ukazali na promene.

Neki su na društvenim mrežama podsetili da se u prošlosti nešto slično dogodilo sa filmovima Gospodar rata (Lord of War) sa Nikolasom Kejdžom iz 2005. i Krvavi dugovi (Blood Debts) iz 1985.

Neki su iskoristili priliku da ponude sopstvene verzije kraja filma.


Možda će vas zanimati i ovaj video: Kako se menjala Kina


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: