Amerika, Drugi svjetski rat i zločini: Uprava

Uprava škole u Tenesiju zabranila predavanje o Holokaustu kroz nagrađivani strip-roman Maus

Obrazloženje je da je roman prepun vulgarnosti, golotinje i da ima prikaze samoubistava i da ne odgovara uzrastu učenika u školama.

9278 pregleda 1 komentar(a)
Foto: BBC/ Art Spiegelman
Foto: BBC/ Art Spiegelman

Školski odbor u Tenesiju u južnom delu SAD zabranio je da se o Holokaustu uči i kroz strip-roman koji je osvojio Pulicerovu nagradu.

Obrazloženje je da je roman prepun vulgarnosti, golotinje i da ima prikaze samoubistava i da ne odgovara uzrastu učenika u školama.

Grafički roman Maus: Priča preživelog prikazuje kako su autorovi roditelji - poljski Jevreji - preživeli zloglasni nacistički logor Aušvic tokom Drugog svetskog rata.

Autor Art Špigelman rekao je da je „zbunjen" odlukom uprave škole.

Šest miliona Jevreja je ubijeno ili umrlo u Holokaustu - kampanji nacističke Nemačke za iskorenjivanje Jevreja u Evropi.

Špigelmanov roman Maus, sa ručno nacrtanim ilustracijama Jevreja kao miševa i nacista kao mačaka, osvojio je niz književnih nagrada 1992. godine.

Na sastanku odbora škola okruga Mekmin u januaru, članovi su rekli da smatraju da su psovke u grafičkom romanu neprikladne za nastavni plan i program osmog razreda.

Usprotivili su se i prikazima eksplicitnog nasilja i samoubistvaa, rekavši da to nisu „vrednosti" lokalne zajednice.

Članovi su rekli i da su crteži neprikladni jer prikazuju „golotinju".

Getty Images

Posle reakcije na društvenim mrežama, članovi odbora su u saopštenju naveli da su „nepotrebna upotreba vulgarnosti i golotinje i prikazi nasilja i samoubistava" previše za razred sastavljen od trinaestogodišnjaka i četrnaestogodišnjaka.

Odbor je rekao da njegovi članovi „ne umanjuju vrednost Mausa kao upečatljivog i smislenog dela književnosti, niti osporavamo važnost podučavanja naše dece o istorijskim i moralnim lekcijama i realnostima Holokausta".

Oni su rekli da su nastavnici dobili instrukcije da podačavaju decu o Holokaustu, ali na „prikladniji način za taj uzrast".

„Svi imamo obavezu da mlađe generacije saznaju o užasima Holokausta kako bismo bili sigurni da se takav događaj nikada ne ponovi".

„Jednostavno ne verujemo da je ovo delo odgovarajuće za podučavanje naših učenika o Holokaustu", dodaju.

U intervjuu za CNBC, autor romana Špigelman rekao je da je „zbunjen" odlukom i nazvao je „orvelovskom".

„Upoznao sam mnogo mladih ljudi koji su nešto naučili iz moje knjige", kaže.


Pogledajte video o logoru Aušvic


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk