Svađa oko nasljednika - Matarela pristao da ostane predsjednik Italije u 80. godini

Ovaj 80-godišnjak se pojavio kao najpopularniji izbor poslije skoro nedjelju dana i nekoliko krugova, često napetog, glasanja u parlamentu,

2644 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Italijanski predsednik Serđo Matarela pristao je da služi drugi mandat pošto koalicione stranke nisu uspele da se dogovore oko kompromisnog kandidata za tu funkciju.

Ovaj 80-godišnjak se pojavio kao najpopularniji izbor posle posle skoro nedelju dana i nekoliko krugova, često napetog, glasanja u parlamentu,

Matarela je izrazio želju da napusti funkciju, ali lokalni mediji su izvestili da ga je premijer Mario Dragi ubedio da ostane zarad „stabilnosti" Italije.

U nemogućnosti da se međusobno dogovore, poslanici i senatori iz različitih partija tražili su od Matarele da ostane na važnom mestu u italijanskoj politici.

Italijom vladaju parlament i vlada, a premijer je prva osoba u državi.

Predsednička funkcija je uglavnom ceremonijalna, ali ima neka ovlašćenja.

U vremenima političke krize, predsednička funkcija jača i ima moć da odobri raspuštanje parlamenta i bira nove premijere.

Poslednjih godina, kako je italijanska politika postala podeljenija, a krize učestale, predsednička funkcija je postala važnija.

Matarelu su mnogi u italijanskoj politici hvalili kao stabilizujući faktor u vreme kada je nekoliko vladajućih koalicija izgubilo poverenje.

Prošle godine, Matarela je sprečio još jednu političku krizu izazvanu ostavkom premijera Đuzepea Kontea zbog slabog odgovora zemlje na korona virus i imenovao Dragija za novog predsednika vlade.

Matarela je tada rekao da je Italiji potrebna „sposobna, visokostručna vlada" da bi se uhvatila u koštac sa pandemijom korona virusa i najgorom privrednom krizom poslednjih decenija.

Objavljujući odluku Matarele da ostane na funkciji, ministarka za regionalna pitanja Marijastela Gelmini pozdravila je „osećaj odgovornosti i privrženost zemlji i njenim institucijama" bivšeg sudije Ustavnog suda.

Stranke u italijanskoj vladajućoj koaliciji saglasile su se da ponovo izaberu Matarelu u subotu pošto sedam krugova glasanja nije dalo alternativnog kandidata i otkrilo duboke podele u koalicionoj vladi Marija Dragija.

Predsednik Italije se bira tajnim glasanjem u elektorskom kolegijumu od 1.009 senatora, poslanika i nekih regionalnih delegata, a prvi kandidat koji dobije dve trećine glasova proglašen je pobedničkim.

Matarela se pojavio kao kompromisni kandidat pošto su se mnogi poslanici uzdržali od glasanja, a kandidati koje su predložile vladajuće stranke nisu uspele da prikupe dovoljnu podršku.

Antonio Tajani, nacionalni koordinator za partiju desnog centra Napred Italia, rekao je za BBS da je podrška Matareli jedini predlog sa kojim se većina poslanika složila.

„Matarela je besprekorno obavljao funkciju", rekao je Tajani.

„U nedostatku političkog dogovora o drugim kandidatima, ispravno je da on i dalje bude tačka ravnoteže".

Nejasno je da li 80-godišnjak namerava da odsluži pun sedmogodišnji mandat.

Neki u Italiji sugerišu da bi mogao da se povuče kako bi dozvolio Dragiju da zauzme njegovo mesto posle italijanskih izbora 2023.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: