Sjeverna Koreja i oružje: Lansirana najveća raketa od 2017. godine - sedmi test u januaru

Istočnoazijska država redovno prkosi zabrani, a vođa Kim Džong Un obećao je da će ojačati odbranu zemlje

5612 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Severna Koreja je testirala raketu za koju se smatra da je najveća od 2017.

Oružje je očigledno bila raketa srednjeg dometa koja je dostigla visinu od 2.000 kilometara pre nego što je pala u Japansko more.

Japan, Južna Koreja i SAD osudile su lansiranje, sedmi test ovog meseca.

Ujedinjene nacije zabranjuju Severnoj Koreji da testira balističko i nuklearno oružje i uvele su stroge sankcije.

Ali istočnoazijska država redovno prkosi zabrani, a vođa Kim Džong Un obećao je da će ojačati odbranu zemlje.

Stručnjaci sugerišu da iza mnoštva lansiranja leži više razloga, pre svega političko pokazivanje snage globalnim i regionalnim silama, kao i praktičnu potrebu da se testiraju novi inženjerski i vojni sistemi komandovanja.

Vreme lansiranja se takođe smatra značajnim, jer dolazi neposredno pre početka Zimskih olimpijskih igara u Kini u petak, 4. februara, i uoči predsedničkih izbora u Južnoj Koreji u martu.

A neuobičajeno brz tempo testova ovog meseca takođe sugeriše da Kim Džong Unn želi da gurne SAD na nastavak pregovora - koji su zaustavljeni otkako je američki predsednik Džozef Bajden preuzeo dužnost - u pokušaju da ublaži sankcije koje su osakatile privredu Severne Koreje.

„Destabilizujući akt"

Južna Koreja je izvestila da je lansiranje obavljeno u 07:52 po lokalnom vremenu u nedelju kod istočne obale Severne Koreje.

Japanski i južnokorejski zvaničnici procenjuju da je projektil dostigao visinu od 2.000 kilometara i da je leteo 30 minuta do udaljenosti od 800 kilometara.

Sjedinjene Američke Države pozvale su Severnu Koreju da se „uzdrži od daljih destabilizujućih akata".

EPA

Januar je već bio jedan od najprometnijih meseci za severnokorejski raketni program, sa nekoliko projektila kratkog dometa ispaljenih u more.

Predsednik Južne Koreje Mun Džae In rekao je da najnoviji talas testova podseća na pojačane napetosti 2017. godine, kada je Severna Koreja izvela nekoliko nuklearnih testova i lansirala najveće rakete, među kojima su neke letele iznad Japana.

Prema južnokorejskoj novinskoj agenciji Jonhap, čini se da je raketa slična raketi Hvasong-12 koju je Sever testirao 2017.

Severkorejski vođa je 2018. godine najavio moratorijum na testiranje nuklearnog oružja ili njegovih interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM) najvećeg dometa.

Ali godinu dana kasnije, Kim Džong Un je rekao da moratorijum ne smatra više obavezujućim.

SAD su ranije u januaru uvele dodatne sankcije Severnoj Koreji, kao odgovor na prethodna lansiranja projektila.

Pregovori dve zemlje su u zastoju.

Dr Danijel Pinkston, predavač međunarodnih odnosa, rekao je za BBS da postoje četiri glavna razloga zašto Severna Koreja testira rakete: u inženjerske svrhe za testiranje novih sistema; za vojne vežbe; za političko pokazivanje mišića različitoj publici; i kao reklama za strane kupce.

Severna Koreja, moguće, želi i da se pokaže pred velikim silama kao što su Kina, SAD i Savet bezbednosti UN, ali i regionalnim neprijateljima, kao i Korejskom poluostrvu, rekao je on.

„U Južnoj Koreji predstoje predsednički izbori za nešto više od mesec dana, tako da je ovo u skladu sa njihovim prethodnim ponašanjem da pokušaju da zastraše Južnu Koreju i budućeg predsednika", rekao je dr Pinkston sa Univerziteta Troja koji živi u Južnoj Koreji.

„A tu je i domaća publika u Severnoj Koreji za koju mislim da mnogi ljudi potcenjuju - za tu publiku u Severnoj Koreji ovo je način da se pokaže snaga i odlučnost i moć rukovodstva".

Prema drugim analitičarima, rakete testirane ranije ovog meseca pokazale su da Severna Koreja razvija tehnologiju koja može da pobedi skupe i složene sisteme raketne odbrane koje Amerika i Japan postavljaju širom ovog regiona.

Bivši južnokorejski mornarički komandant profesor Kim Dong Jup rekao je: „Oni žele da imaju sistem odvraćanja koji je kao rep škorpiona".

„Glavna svrha Severne Koreje nije da napada, već da se brani", kaže profesor Kim, dodajući da zemlja pokušava da „obezbedi raznovrsnu sposobnost odvraćanja".

Uk Jang, istraživač u Centru za spoljnu politiku i nacionalnu bezbednost, rekao je za Rojters da se „čini da Kim pojačava testove u pokušaju da izvrši pritisak na Vašington i Peking zbog sankcija neposredno uoči Olimpijskih igara".


Možda će vas zanimati i ovaj video: Vojnici lome cigle rukama, Kim Džong Un gleda i aplaudira


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: