Istočnu obalu zahvatila snježna oluja, hiljade bez struje, stručnjaci upozoravaju na bombogenezu

Stručnjaci upozoravaju na „istorijske" snježne padavine na pojedinim mestima, a u blizini obale izdata su upozorenja od poplava.

3821 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Istočnu obalu SAD zahvatila je najveća mećava u poslednje četiri godine.

Neka područja „zapljuskuju" jak sneg i orkanski vetrovi, a pet država proglasilo je vanredne situacije uoči dolaska oluje.

Stručnjaci upozoravaju na „istorijske" snežne padavine na pojedinim mestima, a u blizini obale izdata su upozorenja od poplava.

Više od 80.000 domaćinstava širom Masačusetsa ostalo je bez struje.

Meteorolozi kažu da postoji šansa da će oluja zatrpati oblast Bostona sa do 60 centimetara snega, a do 30 centimetara snega je već palo u delovima Njujorka.

Trenutni rekord od 70 centimetara u roku od 24 sata postavljen je 2003.

Duž obale se predviđaju udari jačine od 96-120 kilometara na čas, a više od 7.000 letova je otkazano tokom vikenda zbog vremenskih uslova.

Stručnjaci kažu da će oluja proći kroz bombogenezu, što znači da se očekuje da će se hladniji vazduh mešati sa toplijim morskim vazduhom, a to dovodi do brzog pada atmosferskog pritiska.

Proces uzrokuje takozvanu ciklonsku bombu.

„Putovanja bi trebalo da bude ograničena samo na hitne slučajeve", upozorila je Nacionalna meteorološka služba (NVS) u Bostonu.

„Ako morate da putujete, nosite sa sobom komplet za preživljavanje u zimskim uslovima. Ako se zaglavite, ostanite u svojim vozilima".

Snažna oluja počela je da pogađa obalu zemlje u ranim jutarnjim satima u subotu, a nekoliko centimetara snežnih padavina već je prekrilo mnoge države.

Getty Images
Reuters

Očekuje se da će vetar ojačati, verovatno dostići brzinu nivoa uragana, prema meteorološkim sajtovima.

Širom severoistoka izdato je upozorenje na mećavu, što je prvi put da je takvo upozorenje izdato od 2018. godine.

Guverneri Njujorka, Nju Džersija, Merilenda, Roud Ajlenda i Virdžinije proglasili su vanredno stanje, poručivši stanovnicima da se drže dalje od puteva radi sopstvene bezbednosti.

CBS Njuz je naveo da je 75 miliona ljudi na putu oluje.

Gradonačelnik Njujorka Erik Adams otkazao je večeru na otvorenom za subotu, kao i termine za vakcinaciju, ali je dao optimističan ton kada je rekao novinarima da se grad nosi sa olujom kao „dobro podmazana mašina".

Guvernerka Njujorka Keti Hočul rekla je da bi oluja „mogla da bude opasna po život" i predložila stanovnicima da ostanu kod kuće „sa rezervama piva i sačekaju da prođe".

Policija u Nju Džersiju apelovala je na stanovnike da „ne otežavaju nadležnim službama tako što će izaći napolje".

U Konektikatu je autobuski saobraćaj obustavljen do nedelje, dok je guverner Roud Ajlenda Den Meki najavio zatvaranje nekoliko mostova zbog „opasnih uslova".

Takođe se očekuje da će na Floridi biti neke od najnižih temperatura godinama unazad, što je opasnost po iguane - vrste guštera - koje bi mogle da padaju sa drveća od hladnoće.


Pogledajte i ovaj video: U snežnoj oluji se srušio krov skladišta na aerodromu u Istanbulu


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: